Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

ΙΕΚ

Newsroom eleftherostypos.gr

Το υπουργείο Παιδείας, όπως είναι γνωστό, καθιέρωσε από φέτος ένα δεύτερο, παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νέους που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια να επιλέξουν τα δημόσια ΙΕΚ, να στραφούν δηλαδή στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ότι θα δώσει φοιτητική ενίσχυση και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, επεκτείνοντας και σε αυτούς τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ ανά έτος.

Εν τω μεταξύ, ιδρύθηκαν και από φέτος λειτουργούν τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στο Αργος, την Επανομή, το Πέραμα, την Ξάνθη, την Ηγουμενίτσα και τα Τρίκαλα. Οικοδομώντας στην επιτυχία και ευρεία αποδοχή του συστήματος των πρότυπων σχολείων, τα Πρότυπα ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για την εφαρμογή και εμπέδωση του νέου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης (ν. 4763/2020), το οποίο δίνει έμφαση στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας για την κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών και τον ορισμό ειδικοτήτων.

Είναι γεγονός ότι στην οικονομία μας λείπουν επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων. Δεν είναι ένα πρόσκαιρο κενό που υπάρχει στην αγορά, αλλά μια πάγια ανάγκη από επαγγελματίες που θα απορροφηθούν στην αγορά εργασίας και θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση της χώρας.

Αποδεικνύεται τελικά ότι η στροφή προς την επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που ισοδυναμεί με ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση των νέων σε επαγγέλματα που έχουν προοπτικές για το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έχουν βασιστεί στις τεχνολογικές και επαγγελματικές ειδικότητες.

Οι διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια υποψηφίων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βάση είναι αναίτιες και στην πραγματικότητα λειτουργούν σε βάρος των ίδιων των παιδιών, όμως η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία επιλογή για την οικονομία και τους νέους.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom