Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Να αποδοθούν οι ευθύνες

Η θέση του «Ε.Τ.»: Να αποδοθούν οι ευθύνες

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, που κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική, καθώς και οικονομική, καταστροφή, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη την επόμενη ημέρα όχι μόνο να αποκατασταθούν οι πληγέντες και να γίνουν άμεσα οι αναδασώσεις στις καμένες δασικές εκτάσεις, αλλά και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τυχόν είτε επέδειξαν αμέλεια, παραλείψεις ή ολιγωρία είτε δεν είχαν μεριμνήσει να οργανώσουν σωστά την αντιπυρική προστασία και τη μάχη κατά της φωτιάς.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Εύβοια, όπου η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται σε διάφορα μέτωπα, επιβεβαιώνουν με τον πιο ανησυχητικό και για το μέλλον τρόπο ότι κάποια πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά ούτε στον τομέα της πρόληψης ούτε του ελέγχου και της αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας, η οποία, κατά ένα ανεξήγητο τρόπο, μεταφερόταν από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς απαραίτητα αυτό να οφείλεται στη φορά του ανέμου.

Τη φοβερή εξάπλωση της φωτιάς που ξεκίνησε στην Εύβοια την περασμένη Τρίτη παρουσιάζουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο οι χάρτες της υπηρεσίας Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα λίγα μέτωπα που υπήρχαν την Τρίτη, η φωτιά επεκτάθηκε ραγδαία μέσα στις επόμενες μέρες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος στη βόρεια πλευρά του νησιού, κατευθυνόμενη προς τα κεντρικά, στη συνέχεια στα ανατολικά και μετά πάλι προς τη βορειοδυτική κατεύθυνση.

Μπορεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τους εθελοντές, να έδωσαν και να συνεχίζουν να δίνουν δύσκολη μάχη, ωστόσο η αδυναμία ελέγχου και αντιμετώπισης της φωτιάς που προσέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι εμφανής. Είτε διότι δεν είχαν διαμορφωθεί οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες είτε επειδή δεν υπήρξε σωστή εκτίμηση της πυρκαγιάς. Και εδώ υπάρχει σαφής ευθύνη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφτεί ποτέ και αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις και προσαγωγές για εμπρησμούς. Ομως θα πρέπει και οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Χρέος η αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ωρες μάχης

Η διπλή δοκιμασία από πυρκαγιές και κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ψηφιοποίηση του συστήματοςYγείας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι (αν)ήσυχες ημέρες του Αυγούστου

Να προστατεύσουμε τον τουρισμό

Τα 100 δισ. που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα