Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η χώρα σε πύρινη πολιορκία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η χώρα τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε κατάσταση πύρινης πολιορκίας. Δεκάδες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα κατακαίουν δασικές εκτάσεις και περιουσίες και απειλούν ανθρώπινες ζωές, ως συνέπεια ενός πρωτοφανούς σε υψηλές θερμοκρασίες και διάρκεια παρατεταμένου καύσωνα, που, σε συνδυασμό με ισχυρούς από χθες ανέμους, έχει δημιουργήσει μια πραγματικά εκρηκτική ατμόσφαιρα, με επικίνδυνα μικροσωματίδια που απειλούν την υγεία των κατοίκων.

Από την Αττική μέχρι την Εύβοια και από τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα μέχρι την Ηλεία και τη Μεσσηνία, η εικόνα είναι δραματική. Οι συνθήκες είναι εφιαλτικές, με τις φλόγες να είναι ανεξέλεγκτες και τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τους εθελοντές, να είναι σε πλήρη συναγερμό, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα. Και είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω του «112» εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση περιοχών και απομάκρυνση κατοίκων από σημεία τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, παράλληλα με οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών.

Πραγματικά μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες, καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη, χωρίς να αποκλείονται παράλληλα και οι εμπρηστικές ενέργειες. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών, που, δυστυχώς, όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, στις συνθήκες αυτές η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη.

Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως, βεβαίως, συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Μόλις όμως περάσει ο εφιάλτης, θα πρέπει να γίνουν σοβαρά και αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της θωράκισης της χώρας και της πλήρους αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, με συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις, της αναδάσωσης των καμένων περιοχών και της προστασίας των δασών, καθώς και της ουσιαστικής ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο καιρός σήμερα Κυριακή 17/10/2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Οκτάι: Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 539 κρούσματα στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 357 – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 16/10: 2.313 κρούσματα, 30 θάνατοι, 361 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελλάδα – ΗΠΑ: Στενή συνεργασία των δύο χωρών σε 4 σημεία

Λάμπρος Κατσαρός

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αποτύπωμα» της φύσης: Οι καταστροφικές πλημμύρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom