Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Ψηφιοποίηση του συστήματοςYγείας

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ψηφιακή εφαρμογή My Health, η οποία παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση και τέθηκε σε λειτουργία, προσφέρει στους πολίτες ηλεκτρονική πρόσβαση στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά εξετάσεων.

Ο φάκελος Υγείας αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που βλέπει στην άυλη συνταγογράφηση ο γιατρός. Μάλιστα, το My Health αποτελεί μία εφαρμογή η οποία θα εξελίσσεται συνεχώς, με στόχο να μπορεί να μετατραπεί σύντομα σε έναν πλήρη φάκελο που θα φιλοξενεί ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό του πολίτη.

Είναι σημαντικό κατ’ αρχάς ότι το κράτος μπαίνει σε διαδικασίες ψηφιοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών, που θα διευκολύνουν τους πολίτες και θα τους απεγκλωβίσουν από την ταλαιπωρία του «τέρατος» της γραφειοκρατίας. Θα εξοικονομηθούν πόροι, θα αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις, ενώ η Δημόσια Διοίκηση θα ασχοληθεί περισσότερο με τον επιτελικό της ρόλο, έχοντας την ευθύνη για τη χάραξη των δημόσιων πολιτικών που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν για την επόμενη ημέρα.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος κάθε πολίτη θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συστήματος Υγείας, καθώς η γνώση του όλου ιστορικού του ασθενούς που θα έχει διαθέσιμο μπροστά του ο γιατρός θα τον βοηθήσει να προχωρήσει στη σωστή διάγνωση και χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Και το τρίτο είναι ότι, παράλληλα, με βάση τον ιατρικό φάκελο των ασθενών, η Πολιτεία θα μπορεί να χαράξει και να υλοποιήσει τις βέλτιστες πολιτικές δημόσιας Υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών νόσων, όπως, για παράδειγμα, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, αλλά και η παχυσαρκία.

Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης του κράτους εν όψει της νέας εποχή, αφορούν και σε άλλους κρίσιμους τομείς άσκησης πολιτικών. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολύ εν μέσω πανδημίας και η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμα πιο γρήγορη και με την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom