Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχουν προσδώσει μορφή κλιματικής κρίσης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Oπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης, η υπερθέρμανση του πλανήτη την τελευταία δεκαετία έχει αρχίσει να φέρνει φαινόμενα τα οποία περίμεναν οι ειδικοί σε 20 χρόνια από σήμερα, το 2040.

Επικίνδυνοι καύσωνες με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και πρωτόγνωρη μακρά διάρκεια, καταστροφικές πυρκαγιές, τεράστιες πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις με ολοένα και πιο μεγάλη συχνότητα συνθέτουν ένα νέο σκηνικό στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, που προβληματίζει και ανησυχεί τους επιστήμονες.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να ελεγχθούν όσο το δυνατόν και να περιοριστούν τα φαινόμενα που εξαπλώνονται με μεγάλες ταχύτητες και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις ζωές των επόμενων γενεών.

Στη χώρα μας, ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση της ενέργειας, ενώ είναι σημαντικό ότι μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την πράσινη μετάβαση, που αποτελεί βασικό τομέα αξιοποίησης των κονδυλίων που για την Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 32 δισ. ευρώ, πέραν της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μεταξύ άλλων, θα γίνουν αναδασώσεις εκατομμυρίων δένδρων για την ενίσχυση των πνευμόνων πρασίνου, ενώ θα ενισχυθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, που είναι και ζητούμενο για ένα καλύτερο περιβάλλον με την υλοποίηση του στόχου για καθαρή ενέργεια.
Ταυτόχρονα, βεβαίως, θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως προς τις χώρες ρυπαντές, προκειμένου να αναληφθεί συλλογική δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του ενεργειακού αποτυπώματος για τη σωτηρία του πλανήτη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom