Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Έρευνα: 7 στους 10 Ελληνες έχουν αντιληφθεί περιστατικό κακοποίησης παιδιού

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα τελευταία περιστατικά αποτρόπαιων εγκλημάτων με θύματα γυναίκες αναδεικνύουν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο την ανάγκη συντονισμένης δράσης όλων των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και καταστολή του θλιβερού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο φαίνεται ότι έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στις ημέρες μας.

Στην περίπτωση της γυναικοκτονίας στη Δάφνη, όπου το ζευγάρι καβγάδιζε συνεχώς και στην πολυκατοικία είχαν ακούσει πολλές φορές τη νεαρή μητέρα να φωνάζει για βοήθεια, υπήρξε καταγγελία ότι ένοικος του διπλανού διαμερίσματος είχε απευθυνθεί στην Aστυνομία, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι αστυνομικοί βάρδιας του τμήματος φέρονται να μην ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το θέμα. Αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν και για το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις επτά μήνες έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 6 γυναικοκτονίες. Eξι γυναίκες που έπεσαν θύματα από τα χέρια των συντρόφων, των συζύγων ή πρώην συζύγων τους. Πρόκειται για τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα, από την 20χρονη Καρολάιν στα Γλυκά Νερά μέχρι την 26χρονη Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο.

Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν καλύτερη, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το 2015 έως το 2020 συνολικά 112 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, οι 57 από τις οποίες στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Και κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν τις θυμάται, επιμένοντας να επενδύει στην κοντόφθαλμη άσκηση μικροπολιτικής και την υποκρισία.

Αυτό που έχει σημασία είναι η συστράτευση όλων για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Οι αστυνομικές αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αποδίδοντας βαρύτητα στις καταγγελίες που προέρχονται από το γειτονικό περιβάλλον, αλλά και να αναληφθεί δράση σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να χτυπηθεί το «σαράκι» της ενδοοικογενειακής βίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom