Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Τα 100 δισ. που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα

ανάκαμψη

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έλαβε την έγκριση της Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού ύψους 26,1 δισ. ευρώ έπειτα απ’ την τηλεδιάσκεψη εργασίας που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. Elisa Ferreira.

Η σημασία του γεγονότος αυτού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνεκτιμηθεί ότι επιπλέον η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που υπέβαλε σχέδιο και έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή επιτροπή για την ένταξή της στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η άνοδος της επίδοσης της Ελλάδας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, πετύχαμε στο τρέχον ΕΣΠΑ να ανεβάσουμε την απορρόφησή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον βρισκόμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να συνυπολογίζουμε τους πόρους του REACT E.U.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο ΕΣΠΑ θα κατανέμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά, στους πέντε ευρωπαϊκούς στόχους πολιτικής: τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.

Εφόσον στα κονδύλια των 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ αθροιστούν τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ, όλα αυτά μαζί συγκροτούν ένα επενδυτικό πακέτο ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα καλύψει το κενό των τελευταίων 10-15 ετών και θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση κ.λπ., με τη δημιουργία χιλιάδων πρόσθετων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία εισοδημάτων.

Το ζήτημα πλέον είναι να υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε τα λεφτά να πιάσουν τόπο και να οδηγήσουν την Ελλάδα στη νέα εποχή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom