Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Αυστηρότερες ποινές που θα εκτίονται

Τσιάρας: Αύξηση του ορίου έκτισης των ποινών μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση, και με τις οποίες αυστηροποιούνται οι ποινές για τα βαριά, ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, κρίνονται επιβεβλημένες για την απόδοση της Δικαιοσύνης και την αποτροπή παρόμοιων πράξεων στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες φρικιαστικές δολοφονίες στα Γλυκά Νερά και στη Φολέγανδρο, που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Αναγκαία ήταν, επίσης, η αυστηροποίηση των ποινών για τα σεξουαλικά εγκλήματα και τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων και έμφυλης βίας, όπως επίσης βεβαίως και η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στις φυλακές των βαρυποινιτών και ισοβιτών που έχουν διαπράξει βαριά κακουργήματα.

Κι αυτό καθώς είναι γνωστό ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα αφού είχαν προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές, είχε ψηφιστεί νέος Ποινικός Κώδικας, με τον οποίο είχε καταστεί πιο ήπια η αντιμετώπιση σκληρών εγκλημάτων, ιδίως σεξουαλικού τύπου. Υπήρξαν, επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ, αποφυλακίσεις βαρυποινιτών για ειδεχθή εγκλήματα στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ενώ ακόμα και ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής είχε διαχωρίσει τη θέση του, έχοντας εξαιρέσει ειδεχθή εγκλήματα από τις διατάξεις περί αποφυλάκισης.

Οι ποινές θα πρέπει να είναι αυστηρές για τέτοιου είδους εγκλήματα και, κυρίως, είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να εκτίονται. Γιατί βλέπουμε ότι στο παρελθόν βαριές ποινές ακόμα και για εγκλήματα πρωτοφανούς αγριότητας οδηγούσαν σε αποφυλάκιση των καταδικασθέντων βαρυποινιτών με βάση τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Τώρα, με τις προτεινόμενες νέες διατάξεις, για τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας έλαβε το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο, επιδιώκονται η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και η προστασία του κοινωνικού συνόλου και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την εγκληματικότητα, η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, καθώς επίσης η ορθή εφαρμογή των δικαιικών μας κανόνων που αποτελούν τον βασικό άξονα του ποινικού μας πολιτισμού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom