Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Προέχει το δημόσιο καλό

Τρίτη δόση

Newsroom eleftherostypos.gr

Η μετάλλαξη «Δέλτα», σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει πολλαπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις και το αρχικό στέλεχος του ιού. Αυτό δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδίως όταν υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών, εργαζομένων σε καίριους τομείς, που παραμένει ανεμβολίαστο.

Η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να πειστούν οι πολίτες, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Παράλληλα, προχώρησε στη νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές κοινωνικής φροντίδας.

Και είναι σαφές ότι τα περί αντισυνταγματικότητας δεν ισχύουν. Εγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι συνταγματική. Και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, τόνισε και χθες ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν είναι μόνο ατομικά, αλλά και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας, για αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα.

Οπως μάλιστα σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με την κ. Σακελλαροπούλου, απαντώντας ουσιαστικά στα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Η Πολιτεία κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Διαπιστώνουμε όμως ότι, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου μετά τη μετάλλαξη «Δέλτα» αυξήθηκαν οι ρυθμοί εμβολιασμού, στην Ελλάδα υποχωρούν λόγω συνωμοσιών που είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες.

Οι εμβολιασμοί είναι το μοναδικό όπλο απέναντι στη βαριά νόσο. Και δεν υπάρχουν ούτε ηθικοί ούτε νομικοί ενδοιασμοί απέναντι στο κοινό καλό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom