ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ETIPS

9 τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιείτε λάθος τα καθαριστικά στο σπίτι

Σπρέι πιπεριού έστειλε στο νοσοκομείο 30 μαθητές λυκείου στη Βόρεια Ιταλία

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι πράγματα που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στην καθαριότητα του σπιτιού μας, αλλά πιθανότατα δεν το κάνουμε και τελείως σωστά.

Όσα και αν νομίζουμε πως ξέρουμε για τα πιο δημοφιλή και κοινά καθαριστικά, η χρήση που τους κάνουμε μπορεί να μην είναι η ενδεδειγμένη.

Καθώς το να μη χειριζόμαστε ορθά τα χημικά μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, είναι καλύτερο να μάθουμε αργά, παρά ποτέ, τι ακριβώς κάνουμε λάθος:

Με τη χλωρίνη και την αμμωνία

Εκτός του ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται, τα δύο αυτά χημικά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται, έστω και κατά μόνας, σε χώρους με ελλιπή εξαερισμό, καθώς οι αναθυμιάσεις τους είναι ιδιαίτερα τοξικές.

Επίσης, η διαβρωτική δράση της χλωρίνης την καθιστά ακατάλληλη για αντικείμενα από σίδηρο ή άλλα μέταλλα, όπως οι βρύσες, οι ντουζιέρες ή τα πόμολα.

Με τα καθαριστικά για όλες τις χρήσεις

Τα λεγόμενα και «πολυκαθαριστικά» μπορεί να είναι όντως χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν κάνουν και για όλες.

Οπότε, προτού τα χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να διαβάσετε το πίσω μέρος τους για να δείτε πραγματικά για ποιες επιφάνειες ενδείκνυνται. Αλλιώς, κινδυνεύετε να προκαλέσετε ζημιά σε ακριβά αντικείμενα από ανοξείδωτο ατσάλι, όπως είναι π.χ. πολλά ψυγεία.

Με το νερό

Κι όμως, το «αθώο» νερό δεν είναι πάντα τόσο αθώο. Όσον αφορά τη χρήση του σε ξύλινα πατώματα, θέλει μέτρο, καθώς μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει σάπισμα και διαβρώσεις.

Με τα καθαριστικά μπάνιου

Όσο και αν υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, τα εν λόγω καθαριστικά είναι καλύτερο να αφήνονται να δράσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τα απομακρύνετε από τις επιφάνειες.

Με το καθαριστικό για τζάμια

Όσο ικανοποιητικό και να μας φαίνεται το να «πνίγουμε» τα τζάμια με καθαριστικό κυνηγώντας τις δαχτυλιές, η αλήθεια είναι ότι η χρήση τους θέλει μέτρο, αλλιώς το έργο μας γίνεται δύσκολο και καταλήγουμε με περισσότερους λεκέδες στο γυαλί.

Με τα απορρυπαντικά ρούχων

Σε παρόμοια λογική, τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου ρούχων θέλουν μέτρο. Η υπερβολική τους χρήση μπορεί να δημιουργήσει ένα «στρώμα» από απορρυπαντικό στα ρούχα και στο εσωτερικό του πλυντηρίου, που μακροπρόθεσμα μειώνει την αποτελεσματικότητα της συσκευής και αφήνει περίεργες οσμές.

Με το καθαριστικό του φούρνου

Αυτά τα καθαριστικά είναι τα πλέον όξινα, γι’ αυτό θέλει προσοχή στο πού ακριβώς τα εφαρμόζουμε. Το να πασαλείβετε με καθαριστικό τμήματα του φούρνου όπως οι αντιστάσεις ή οι λαμπτήρες μπορεί να τα φθείρουν ανεπανόρθωτα.

Με το ξύδι

Το φυσικό αυτό καθαριστικό μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα όξινο και μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται διά ροπάλου η ανάμειξη του ξυδιού με τη χλωρίνη, καθώς μπορεί να διαβρώσει μακροπρόθεσμα ακόμα και τα πιο ανθεκτικά υλικά.

Με οποιουδήποτε είδους καθαριστικό

Ό,τι και αν καθαρίζετε, κρατήστε στο μυαλό σας ένα πράγμα: Ο υπερβάλλων ζήλος κάνει κακό, και το να εφαρμόζετε το ένα καθαριστικό πάνω από το άλλο, μην τηρώντας τους χρόνους και τις συνιστώμενες ποσότητες αργά ή γρήγορα θα βλάψει τα πολύτιμα αντικείμενα και τους χώρους του σπιτιού σας.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός – Σύψας: Δεν αποκλείεται να… κλείσουν ξανά τα σχολεία

«Βόμβα» Αρκουμανέα: Προετοιμαζόμαστε για 3ο κύμα – Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα λύματα της Αττικής – «Το ΕΣΥ δεν θα αντέξει τρίτο κύμα»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ανοιχτά σήμερα σούπερ μάρκετ και καταστήματα – Δείτε το ωράριο λειτουργίας

Tinad

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BB» για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές

Tinad

Γουχάν, 1 χρόνο μετά: Πρωτοφανείς σκηνές ανεμελιάς και αισιοδοξία στην πόλη όπου άρχισαν όλα

Μαρίνα Μπενέκου

8 πράγματα που απαγορεύεται να κάνετε, για τη δική σας ασφάλεια, όταν μαστορεύετε στο σπίτι

Μαρίνα Μπενέκου

Η πετρελαιοβιομηχανία επενδύει σ’ ένα νέο ρομπότ- «φίδι», που θα ζει κάτω απ’τη θάλασσα επισκευάζοντας σωλήνες

Μαρίνα Μπενέκου

Δήμος Αθηναίων: 7,7 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πολιτισμού στην Αθήνα

Tinad

3 απλά υλικά που απομακρύνουν τη σκουριά από τα σερβίτσια μας

Μαρίνα Μπενέκου

Προσεκτική στροφή στην οικονομία – Το πλάνο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ο φόβος η Αττική να εξελιχθεί σε επιδημιολογική «βόμβα» και η γενναία απόφαση ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία

Ανδρέας Ντίνης