Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σαρλ Μισέλ: «Τα πράγματα με την Τουρκία δεν εξελίχθηκαν θετικά» – Ποιες κυρώσεις θα μπορούσε να δεχθεί η Μέρκελ

Βρυξέλλες: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά που της έγινε από τους Ευρωπαίους τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι».

Με τη δήλωση αυτή, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έδωσε και το στίγμα εν όψει της πολιτικής συζήτησης που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου με φυσική παρουσία των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μισέλ στην ουσία επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στις σχέσεις με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για μια προσέγγιση.

Οπως είπε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του χρησιμοποίησε όλα τα κανάλια επαφής και σε όλα τα επίπεδα για να βρεθεί μια λύση. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, τον Οκτώβριο οι «27» άπλωσαν το χέρι προσφέροντας στην Τουρκία μια συνολική θετική ατζέντα, εννοώντας το ενδεχόμενο επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και την εξέταση των επιμέρους αιτημάτων για κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ή ακόμη την αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας.

«Θέσαμε ως προϋπόθεση για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της θετικής ατζέντας να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες και τις εχθρικές δηλώσεις και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο όπως βλέπετε τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά. Είδαμε ότι υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική κατά κρατών-μελών», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, η Ε.Ε. θέλει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Μισέλ τόνισε ότι η ελληνική και η κυπριακή κυριαρχία πιέζονται και η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται σοβαρά. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί στη θέσπιση στρατηγικής ευρωπαϊκής θέσης σε σχέση με την περιοχή», είπε, υπενθυμίζοντας και την πρότασή του για διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως οι θαλάσσιες ζώνες, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Κατά την παρουσίαση των σημαντικών στιγμών των τελευταίων 12 μηνών, ο κ. Μισέλ στάθηκε ιδιαίτερα και στην επίσκεψή του στον Εβρο μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών πιέσεων στα ελληνικά σύνορα με προτροπή της Αγκυρας. «Στόχος της επίσκεψης ήταν να επιδείξουμε την απόλυτη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα στο πρόσωπο της απαράδεκτης εκμετάλλευσης των μεταναστών», τόνισε ο κ. Μισέλ.

Εισήγηση Μπορέλ

Αναφορικά με την Τουρκία, πριν το θέμα φτάσει στη σύνοδο κορυφής θα απασχολήσει τη Δευτέρα τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου οι ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, με βάση τη συζήτηση, θα διαμορφώσει και την τελική εισήγησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο κ. Μπορέλ θα κάνει τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών μια καταγραφή της κατάστασης από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, όπου θα διαπιστώνει ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στη θετική πρόταση των «27».

Σχετικά με τις κυρώσεις, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, ενώ αναγνωρίζουν ότι η Αγκυρα δεν ανταποκρίθηκε και δέχονται να καταγραφεί αυτό, εμφανίζονται επιφυλακτικές στη λήψη προχωρημένων κυρώσεων. Θα μπορούσαν, όμως, να δεχθούν κυρώσεις εναντίον προσώπων, παρόμοιες με εκείνες που αποφασίστηκαν εναντίον της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Αντίθετα, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Σλοβακία είναι υπέρ σκληρής απάντησης. Το Βέλγιο και Ιρλανδία θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ανεκτή. Δανία, Σουηδία και οι χώρες της Βαλτικής είναι αδιάφορες για το θέμα και θα δεχθούν κάθε απόφαση.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Με το… σταγονόμετρο τα σημάδια ύφεσης – Ανησυχία για έξι περιοχές

Eντονη… κινητικότητα για σύγχρονο Δημόσιο – Αιτήσεις για 12.221 θέσεις σε 568 φορείς δημοσίου [αναλυτικά η λίστα]

Αυξήσεις έως και 10,43% στους μισθούς από το 2021 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στο τραπέζι… σενάρια πολέμου με τη Ρωσία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Στην ατζέντα ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μαρίνα Μπενέκου

Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έκτακτη σύνοδος της G-20 για το Αφγανιστάν, υπό ιταλική προεδρία

Μαρίνα Μπενέκου