ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο απολογισμός της Συνόδου Κορυφής- Tα νέα δεδομένα για Ελλάδα και Τουρκία

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν την Πέμπτη το βράδυ ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ενεργοποίησης και εμπλοκής σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό για τα δύο άμεσα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και πήραν αρκετό χρόνο, γιατί στην παρούσα φάση ήταν σημαντικό να κρατηθούν οι ισορροπίες, ώστε οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αναζήτηση κοινού τόπου να ξεκινήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η νέα στρατηγική που καθόρισαν οι «27» απέναντι στην Τουρκία είναι ένα συνολικό πακέτο, που καλύπτει πλήρως τη στόχευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επεδίωξε απλά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα, την αλληλεγγύη των εταίρων, την καταδίκη των παραβιάσεων από την Αγκυρα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως και της Κύπρου, αλλά και μια διπλή προσέγγιση, όπου αφήνεται στην τουρκική πλευρά να επιλέξει εάν θέλει να έχει την Ε.Ε. δίπλα ή απέναντι.

Από τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν έπειτα από μια πολύωρη συζήτηση προκύπτει ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από την Αθήνα υλοποιήθηκαν και με το παραπάνω και το παραπάνω είναι το ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η στάση της Αγκυρας θα κριθεί εκ νέου και οι Ευρωπαίοι θα πάρουν αποφάσεις.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να τερματιστούν, ενώ καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Λευκωσίας να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών.

Σε σχέση με τη χώρα μας, η Ε.Ε. εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών.

Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Το σημαντικό εδώ είναι ότι οι Ευρωπαίοι αποδέχονται και στηρίζουν την ελληνική θέση ότι το αντικείμενο των διερευνητικών πρέπει να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν έρθει η Τουρκία και με άλλες απαιτήσεις στο τραπέζι, δεν πρόκειται να βρει καμία υποστήριξη.

Δύο δρόμοι

Το σημαντικότερο στοιχείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας είναι η διπλή προσέγγιση που περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα. Οι Ευρωπαίοι λένε στην Αγκυρα ότι έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων.

» Ο πρώτος είναι ο εποικοδομητικός διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων χωρίς προκλήσεις, χωρίς απειλές, χωρίς τετελεσμένα. Αν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, τότε τον Δεκέμβριο η Ε.Ε. θα εξετάσει με θετικό πνεύμα τα τουρκικά αιτήματα και, κυρίως, εκείνο της αναβάθμισης μέσω του εκσυγχρονισμού, της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Τουρκία ζητάει χρόνια αυτήν την αναβάθμιση, αλλά η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

» Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός της συνέχισης των προκλήσεων και των απειλών, όπου στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα πρέπει να θεωρεί δεδομένες τις κυρώσεις.

Οπως τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων (από την Τουρκία) κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.

Τα δύο παραπάνω άρθρα ανοίγουν τον δρόμο στην επιβολή κυρώσεων και όπως ανέφεραν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σαρλ Μισέλ, και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. έχει την εργαλειοθήκη που είναι αναγκαία για την άμεση επιβολή των κυρώσεων.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η Ε.Ε. έχει πλέον ένα σαφέστατο πλαίσιο σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία, το οποίο περιλαμβάνει και το «καρότο» και το «μαστίγιο». Από την Αγκυρα πλέον και μόνο θα εξαρτηθεί ποιο από τα δύο θα χρησιμοποιηθεί. Ο Δεκέμβριος και η ώρα της κρίσης είναι πολύ κοντά.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μισέλ για σεισμό στη Σάμο: Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές

Μιχάλης Μάρδας

Σύνοδος Κορυφής: Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για ταξίδια  και… ΜΕΘ – Η πλατφόρμα για τα εμβόλια

Δημήτρης Ντόγκας

Σαρλ Μισέλ: Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Για διαφορετικά Χριστούγεννα ετοιμάζεται η Ευρώπη – Η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου

Ανδρέας Ντίνης

O Σαρλ Μισέλ «σφάζει» την Τουρκία: Απαράδεκτο! Επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες και προσβολές

Μιχάλης Μάρδας

Ζητάνε και τα ρέστα οι Τούρκοι – Οι Ευρωπαίοι είναι μόνο λόγια και η Τουρκία το παίζει θιγμένη

Tinad

Μισέλ: Προκαλούν λύπη οι μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: Ζήτησα από την ΕΕ να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία – Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για τις κυρώσεις

Ανδρέας Ντίνης