Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ αλωνίζουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες

Συναγερμός στο Λιμενικό: Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με αλιευτικό ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου

Άγγελος Αγγελίδης

Με «πειρατές του Αιγαίου» παρομοιάζουν τους Τούρκους ψαράδες οι Έλληνες συνάδελφοί τους. «Αλωνίζουν» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο, παραβιάζοντας ακόμη και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με το Λιμενικό Σώμα να έχει «δεμένα τα χέρια του», καθώς, λόγω… ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να παρέμβει. Οι Έλληνες ψαράδες απαιτούν να γίνει και πάλι ποινικό αδίκημα η αλιεία από σκάφη ξένων χωρών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Με τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, λίγο πριν αποχαιρετήσει την εξουσία το 2019, δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι ψαράδες να έχουν ξεσαλώσει, να απλώνουν δίχτυα έως 200 μέτρα από τις ακτές των ελληνικών νησιών, να προκαλούν τους Έλληνες συναδέλφους τους, να καταστρέφουν τον αλιευτικό πλούτο και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος απλώς να είναι υποχρεωμένα να… ενημερώνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Αυτό που γίνεται στο Αιγαίο δεν είναι η “μάχη της τσιπούρας”. Είναι η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων της Άγκυρας, με “Δούρειο Ίππο” τους Τούρκους ψαράδες. Στεκόμαστε άπραγοι να τους κοιτάμε να μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν κάνουμε κάτι. Πρέπει άμεσα να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και να γίνει και πάλι αδίκημα η αλιεία από σκάφη ξένων χωρών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Μόνο έτσι θα μπορεί να επέμβει το Λιμενικό και να επιβάλει την τάξη», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπεύθυνος της ευρωπαϊκής και της εθνικής αλιευτικής πολιτικής της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Δημήτρης Κοτσόργιος.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Στο πλαίσιο διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου και επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στις πρακτικές των Τούρκων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά. «Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί, επίσης, παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μία παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους απαγορεύεται η αλιεία με πλοία που ανήκουν, τόσο από πλευράς εθνικότητας όσο και πλοιοκτησίας, κατά πλειοψηφία σε υπηκόους τρίτων χωρών. Στην περίπτωση παραβίασης αυτής της αρχής, ο Ποινικός Κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 401 προέβλεπε: «Αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».

«Ομολογία αποτυχίας»

Όλα αυτά, βέβαια, πριν από την 1η Ιουλίου 2019, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καταργώντας το άρθρο 401. «Με επίσημο έγγραφό του, το Λιμενικό επισημαίνει ότι “σύμφωνα με τον νέο Π.Κ. που κυρώθηκε με τον ν. 4619/2019 (Α’ 95) η διενέργεια αλιείας από αλιευτικά (Α/Κ) σημαίας Τουρκίας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα”. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας διασφάλισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το άρθρο πρέπει να αλλαχθεί άμεσα», επισημαίνει ο κ. Κοτσόργιος. Διευκρινίζει ότι μπορεί για το Λιμενικό να μην αποτελεί ποινικό αδίκημα η παρουσία τουρκικού σκάφους που ψαρεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όμως για το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να αποτελεί παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και έχει κάθε δικαίωμα να παρέμβει. «Αν ο καπετάνιος ενός σκάφους ξένης χώρας μπαίνει σε ελληνικά χωρικά ύδατα είτε γιατί θέλει να δει την αγαπημένη του είτε για να κολυμπήσει είτε για να ψαρέψει, παρανομεί. Παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όμως, είναι σωστό να παρεμβαίνει το Πολεμικό Ναυτικό; Δηλαδή, ο ελληνικός λαός πλήρωσε δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει φρεγάτες, αντιτορπιλικά και άλλα σκάφη για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου αυτά να κυνηγούν και να διώχνουν τουρκικές… μηχανότρατες από τα ελληνικά νησιά; Μάλλον, όχι. Ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού είναι άλλος και θα πρέπει να αναλάβει πάλι δράση το Λιμενικό», εκτίμησε.

Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, με «πρωταγωνιστές» τους Τούρκους ψαράδες, είναι στημένο από την Αγκυρα προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα. «Θεωρούν το Αιγαίο “τσιφλίκι” τους. Μπαινοβγαίνουν για ψάρεμα στα ελληνικά χωρικά ύδατα όποτε θέλουν. Εκμεταλλεύονται το λάθος με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019. Και ποιος διασφαλίζει την Ελλάδα ότι μια μέρα η Τουρκία δεν θα εμφανιστεί σε διεθνή συνέδρια και οργανισμούς και πει ότι το Αιγαίο είναι δικό της; Οτι τα αλιευτικά σκάφη της ψαρεύουν 200 μέτρα από τα ελληνικά νησιά και οι ελληνικές υπηρεσίες δεν τα διώχνουν; Αυτά είναι επικίνδυνες καταστάσεις και η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει οριστικό και ξεκάθαρο τέλος», πρόσθεσε.

«Αναβαθμισμένη» ένταση

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αυτή η θερινή επέλαση των τουρκικών μηχανοτρατών στο Ανατολικό Αιγαίο, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει «αναβαθμισμένη» ένταση, καθώς τα συγκεκριμένα αλιευτικά ψαρεύουν ακόμα και σε ρηχά νερά με λιγότερο από 30 μέτρα βάθος και με κλειστό το σύστημα αυτόματου εντοπισμού AIS. Οι μηχανότρατες είναι αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας. Καθώς ψαρεύουν, σέρνουν στον πυθμένα της θάλασσας έναν μεγάλο σάκο που παραμένει ανοιχτός με δύο μεγάλες σιδερένιες «πόρτες», η καθεμία εκ των οποίων ζυγίζει περίπου έναν τόνο. Καθώς οι πόρτες, ο σάκος και οι βαριές αλυσίδες, που σύρονται στον βυθό, παρασύρουν, αδιακρίτως, τα πάντα σε κάθε πέρασμά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε περιοχές με μικρό βάθος, όπου, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύεται η αλιεία από τις ελληνικές μηχανότρατες.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τρία χρόνια το υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας εξέδωσε οδηγία προς τους Τούρκους ψαράδες να μην ενεργούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έπειτα από τις συνεχείς καταγγελίες που κατέφθασαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τις μεγάλες διαστάσεις που έλαβε το θέμα στον ελληνικό Τύπο. Συγκεκριμένα, σε έγγραφο, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2018, το οποίο απευθύνεται προς τις αντίστοιχες διευθύνσεις Αγροτικής Πολιτικής των νομαρχιών Αδριανούπολης, Δαρδανελίων, Μπαλικεσίρ, Αϊδινίου, Μούγλας και Σμύρνης, αναφερόταν επί λέξει: «Προς αποφυγήν ανεπιθύμητων περιστατικών και ατυχημάτων, αλλά και προς αποφυγήν πρόκλησης βλάβης στις έννομες και πολιτικές θέσεις της χώρας μας, παρακαλούμε να ενημερώσετε και προειδοποιήσετε τους αλιείς μας, ώστε να αποφεύγουν ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν έπειτα να δικαιολογηθούν ή υπερασπιστούν από την πλευρά μας». Ομως, στην πράξη αποδεικνύεται ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί ως «μακρύ χέρι» τους Τούρκους ψαράδες επιχειρούσα να «αγκαλιάσει» το Αιγαίο.

«Να σταματήσει η ληστρική εισβολή των τουρκικών αλιευτικών σκαφών»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Γιώργος Λιβανός, τόνισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. έχει δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την αλιεία με αυτά τα εργαλεία για την προστασία της θάλασσας, αλλά και ως ανεξάρτητη χώρα υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της για τη διασφάλιση των εθνικών χωρικών υδάτων. «Η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, έχει την ευθύνη της ένδειξης καλής θέλησης για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την αλιεία, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας των λαών προκειμένου η συνύπαρξη να είναι αρμονική και ειρηνική. Τα αρμόδια υπουργεία της Τουρκίας θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν, ως υπό ένταξη χώρα, τους Ε.Κ. 1967/2006, 1224/2009, 404/2011, καθώς και όλους τους κοινοτικούς κανονισμούς, γιατί είναι παράλογο να εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη και να καταπατούνται από τα υπό ένταξη. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες δομές, εθνικές, ευρωπαϊκές αλλά και τουρκικές, να παρέμβουν άμεσα, ώστε να σταματήσει αυτή η ληστρική εισβολή των τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα εθνικά χωρικά ύδατα», δήλωσε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Πόνεσε την Τουρκία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – «Τι πίνεις, Δένδια;» και άλλα φαιδρά στον τουρκικό Τύπο

Μαρίνα Μπενέκου

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την έκπληξη: Κριτική και για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Κάποιες χώρες αναζητούν ρόλο που ξεπερνά το μπόι τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon