Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία ανοίγει τη βεντάλια των προκλήσεων από Αιγαίο μέχρι Κύπρο

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Αγκυρα δεν αφήνει μέρα να περάσει χωρίς να προκαλεί την χώρα μας σε πάρα πολλά μέτωπα. Χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, αντιπλοίαρχος Καρά Πινάρ συγκεντρωτικά και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες προχώρησε σε εκτεταμένο αριθμό λεκτικών επιθέσεων και νέων προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Λίγες ημέρες μετά τις γνωστές προκλητικές θέσεις που εξέφρασε για τα νησιά του Αιγαίου και το Καστελλόριζο ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, η αντιπλοίαρχος τόνισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις κινήσεις της Αθήνας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα πάγια συμφέροντά της, επικρίνοντας την Ελλάδα ότι «συνεχίζει να προκαλεί και με τις εξοπλιστικές της κινήσεις». Προσθέτει ότι επειδή η Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει απέναντι στην Τουρκία, εμπλέκει στα διμερή θέματα τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό και στις τελευταίες εξελίξεις, η Πινάρ είπε ότι «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος με τις ηγεσίες Τούρκων και Τουρκοκυπρίων επανέλαβε ότι στο εξής δεν υπάρχει άλλη επιλογή για επίλυση του Κυπριακού από αυτή των δύο ίσων και αποδεκτών κρατών. Σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο -μεταξύ άλλων- υποστήριξε:

«Η ανεξαρτησία και η ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, τις οποίες κέρδισαν με το αίμα τους, δεν μπορούν ποτέ να διακυβευτούν. Στο παρελθόν, αν και η ΤΔΒΚ επέδειξε εποικοδομητική και ειλικρινή βούληση για την επίλυση του ζητήματος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αντιμετώπισε μία άδικη απομόνωση, πιέσεις και εμπάργκο από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχτούν ότι υπάρχουν 2 ισότιμα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο».

Αναφορικά με τα ενεργειακά, και μόλις δύο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για την εκμετάλλευση των αρκετά υπολογίσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας είπε ότι στο πλαίσιο της συλλογής σεισμικών και υδρογραφικών δεδομένων, ως και των γεωτρήσεων της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων /ΤΡΑΟ, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» στη Μεσόγειο, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» στη Μαύρη Θάλασσα, τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Κανουνί» και το πλοίο «DENAR-2» συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Μαύρη Θάλασσα υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ,προφανώς προβαίνοντας σε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών στις δύο θάλασσες.

Επανερχόμενη στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, η Καρά Πινάρ επέμενε στις γνωστές και παραπλανητικές-προκλητικές θέσεις ότι η Αθήνα διατηρεί επιθετική (!) ρητορική, δεν λαμβάνει υπόψη το θερινό μορατόριουμ (του 1988 των Παπούλια-Γιλμάζ) για το διάστημα 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου και δεν συμμορφώνεται (!) με τα όσα έχουν συμφωνηθεί! Από δικής της πλευράς υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει καταβάλει εποικοδομητικές προσπάθειες, που όμως δεν έχουν αποδώσει, ενώ η Ελλάδα έχει εκδώσει πολλές παράνομες(!) NAVTEX/NOTMAR και NOTAM.

Στα περί αποστρατιωτικοποίησης νήσων

Από το όλο «πακέτο» των προκλήσεων και αμφισβητήσεων της Αγκυρας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η εκ μέρους της περίπτωση αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου , τονίζοντας ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων είναι παράνομη(!). Και για μία ακόμα φορά επικεντρώνεται στις χιλιοειπωμένες και γνωστές τουρκικές αναθεωρητικές θέσεις ότι:

«Το αποστρατιωτικοποιημένο/αφοπλισμένο καθεστώς του Καστελλόριζου, που βρίσκεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου, έχει ρυθμιστεί από την απόφαση των έξι μεγάλων δυνάμεων το 1913, τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1947. Τα εν λόγω νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν θα εξοπλιστούν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Παρά την ειρηνική προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Τουρκία απειλεί, εξόπλισε τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, τα οποία δεν πρέπει να είναι εξοπλισμένα, και υιοθετεί μια επιθετική στάση, με την προστασία νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Αυτό αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση της ανομίας, ενώ από την άλλη πλευρά εισέρχεται σε μία κούρσα εξοπλισμών και καθιστά σαφές ότι δεν είναι υπέρ μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης. Η πολιτική του εξοπλισμού, στην οποία έχει εισέλθει πρόσφατα, παρακολουθείται στενά».

Πάντως εμφανίζεται θετική ως προς τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ για την αποφυγή ναυτικών επεισοδίων, καθώς και για τη συνέχιση των στρατιωτικών επαφών σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για Λιβύη

Σχετικά με την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, η Καρά Πινάρ επεσήμανε ότι επί 5 αιώνες έχουμε αδελφική σχέση με τη Λιβύη, ενώ δήλωσε ότι η στρατιωτική παρουσία στη βορειοαφρικανική χώρα θα συνεχιστεί (υπάρχει μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας) και οι Τούρκοι αξιωματικοί συνδράμουν στην εκπαίδευση, ως και σε συμβουλευτικό ρόλο στις υπό ανασυγκρότηση μονάδες του λιβυκού στρατού.

Εξέφρασε την ανησυχία της για τα νέα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που προέρχονται από το Αφγανιστάν, αφού υπάρχει πολλή μεγάλη ανησυχία για επιστροφή των Ταλιμπάν, που ήδη αποκτούν τον έλεγχο σε ορισμένα διασυνοριακά περάσματα. Επιπλέον ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει μετακίνηση δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής στα «δύσκολα» σύνορα με το Ιράν.

Επίσης, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την ανάληψη της διοίκησης και ελέγχου του διεθνούς αερολιμένα της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ έχουν εξελιχθεί ομαλά, και υπογράμμισε ότι οι εκεί αναπτυσσόμενες τουρκικές δυνάμεις δεν θα διεξάγουν επιχειρήσεις, αλλά θα είναι μόνο για αυτοάμυνα. Ηδη έφθασαν -βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα- 200 Αφγανοί μεταφραστές στη Βιρτζίνια που είναι στη λίστα των Ταλιμπάν για εκτέλεση επειδή επί 20 χρόνια συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Τέλος, η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων του ΝΑΤΟ με 10 συμμαχικές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

ΤΖΙΧΑΤ ΓΙΑΪΤΖΙ: Προπαγάνδα κατά Ελλάδας για τις φωτιές

Απίστευτα προκλητικές και ανυπόστατες ήσαν οι χθεσινές δηλώσεις του ενός εκ των θεωρητικών του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, αντιναυάρχου ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί. Εκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση της Ελλάδος και του παράνομου κουρδικού PKK κατά της Τουρκίας κατηγορώντας τους για την πρόσφατη εκδήλωση φονικών πυρκαγιών!!! Χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε –ο επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης- ότι «η φωτιά σε αυτούς τους χώρους δεν είναι τυχαία ή αμέλεια», αλλά ότι «υπάρχει πρόθεση και το κράτος αντιμετωπίζει σοβαρή τρομοκρατική απειλή από τους Ελληνες και το PKK!!!».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Α/ΓΕΕΘΑ: Τρόλαρε τους Τούρκους με επική ανάρτηση – «Το υποβρύχιο “Παπανικολής” είναι στο Καστελόριζο για όσους προσπαθούν να το εντοπίσουν»

Λάμπρος Κατσαρός

Φρεγάτες Belharra και κορβέτες Gowind: Οι Γαλλικοί… γίγαντες θωρακίζουν το Αιγαίο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αμυντική θωράκιση στο Αιγαίο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δένδιας: Η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ αλωνίζουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες

Λάμπρος Κατσαρός

Νέος κύκλος τουρκικής προκλητικότητας εν όψει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνοτουρκικά: Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα με νέα Navtex για έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γκουτέρες – Τον ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα – Λύση για Κύπρο βάσει ψηφισμάτων ΟΗΕ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι Τούρκοι θυμήθηκαν την Τριπολιτσά [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom