Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Ερντογάν επέστρεψε στην πολεμική ρητορική των γεωτρήσεων

Νέο προκλητικό μήνυμα Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάννης: Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς

Newsroom eleftherostypos.gr

Με αλαζονική συμπεριφορά, ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μία φορά αναφέρθηκε εκτενώς χθες στα ενεργειακά ζητήματα στη διάρκεια φιέστας (φωταγωγήσεις ερευνητικών πλοίων κ.ά.), υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι η πιο ισχυρή στις εγγύς περιφερειακές γεωγραφικές ζώνες σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο Ερντογάν συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην ειδική εκδήλωση της καύσης αερίου στη Μαύρη Θάλασσα (περιοχή κοιτάσματος Σαγγάριου) και, όπως κάνει πάντα, επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων της χώρας του, στους τομείς της έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Συνεχίζοντας σε έντονα υπεροπτικό ύφος, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πολύπλευρα πανέτοιμη να προσφέρει ενεργειακή τεχνολογία -αφού είναι η πιο ισχυρή χώρα- και καλό θα ήταν τα διάφορα γειτονικά κράτη «να αδράξουν την ευκαιρία που δίνει η Αγκυρα με το φιλικό της χέρι» και να αναγνωρίσουν την εμφανέστατη επιστημονική και ενεργειακή γνώση και υπεροχή της Αγκυρας στις ανωτέρω περιοχές.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Τουρκία πραγματοποίησε πολλές σεισμικές και υδρογραφικές έρευνες στις δύο στρατηγικής σημασίας περιοχές, ενώ κάποιοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μας αποτρέψουν και αποκόψουν, αλλά απέτυχαν. Πρόσθεσε ότι «αν δεν είχαμε κάνει εμείς τα δυνατά ενεργειακά βήματα, θα τα έκαναν όλοι αυτοί και θα μας περιθωριοποιούσαν. Απέτυχαν, και τώρα είμαστε εμείς οι ισχυροί που έχουμε το πλεονέκτημα». Τόνισε δε ότι αυτά τώρα ανήκουν στο παρελθόν, και τα σεισμικά υδρογραφικά ερευνητικά σκάφη «Barbaros» και «Oruc Reis» σαρώνουν τον πυθμένα των θαλασσών και τα γεωτρύπανα «Φατίχ», «Γιαβούζ» και «Κανουνί» πραγματοποιούν αποτελεσματικές γεωτρήσεις.

Εξαπολύοντας σφοδρή λεκτική επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις με επιθετικά υπονοούμενα, πρόσθεσε:

«Ετσι, δίνουμε την καλύτερη απάντηση στην αντίληψη που προσπαθούν κάποιοι να καλλιεργήσουν με ψέματα, διαστρεβλώσεις και χειραγωγήσεις. Οσοι προσπαθούν να μειώσουν την αξία του αερίου που ανακαλύψαμε με αβάσιμους ισχυρισμούς, θα πρέπει να κοιτάξουν τη φωτιά που καίει εδώ σήμερα. Μακάρι αυτή η φωτιά που καίει σήμερα εδώ να μη σβήσει ποτέ!».

Σχετικά με την πρόσφατη τριμερή σύνοδο Ελλάδος-Ιορδανίας-Κύπρου, μερίδα του τουρκικού Τύπου ανέφερε ότι «η Αθήνα και η Λευκωσία, υποστηριζόμενες από τις ανακοινώσεις της Ε.Ε. και του Σ.Α./ΟΗΕ, πραγματοποίησαν νέα τριμερή με αιχμές κατά της Τουρκίας, η οποία όμως έχει απορρίψει τις συγκεκριμένες αναφορές σχετικά με το Κυπριακό και το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων/Αμμόχωστου».

Ανανέωση παρουσίας UNFICYP στη» Κύπρο

Το Σ.Α./ΟΗΕ, όπως αναμενόταν, έδωσε το «πράσινο φως» για την ανανέωση της παραμονής μέχρι τα τέλη του 2021 της Ειρηνευτικής Δύναμης στη Κύπρο, αφού, μετά από έντονες παρασκηνιακές διπλωματικές διεργασίες, ψαλίδισε πολλές από τις βρετανικής έμπνευσης «ουρές» στα διάφορα προσχέδια. Οπως και στην ανακοίνωση του προέδρου του Σ.Α. για τον Ιούλιο (σχετικά με το μερικό-πιλοτικό άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμόχωστου προ ημερών), αρκετές χώρες αντέδρασαν στις επιδέξιες και ιδιότυπες φιλο-τουρκικές και υποχθόνιες αναφορές της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσαν οι αρνητικές τοποθετήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες διαχρονικά είναι -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του Λονδίνου.

Στις αρκετά μεθοδευμένες και με περίτεχνη διπλωματική γλώσσα βρετανικές κινήσεις αντέδρασαν και τα άλλα μόνιμα μέλη, Κίνα, Ρωσία και Γαλλία, ενώ θετικά και υποστηρικτικά κινήθηκαν και ορισμένα άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ινδία, η Ιρλανδία και η Εσθονία. Εντονο παρασκήνιο υπήρξε για το περιεχόμενο ειδικά της παραγράφου που αναφέρεται στη βάση λύσης του Κυπριακού. Η Βρετανία επιχείρησε και σ’ αυτή την περίπτωση να περάσει «ιδιότυπες και διευρυμένες αναφορές», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Νορβηγία, το Βιετνάμ, οι Γρεναδίνες νήσοι ως και ορισμένα αφρο-αραβικά κράτη ήσαν πιο «περιορισμένα» στις παρεμβάσεις τους (Κένυα-Τυνησία-Νίγηρας), αλλά απέφυγαν σχετικές λεκτικές προκλήσεις ή αναθεωρητικές αναφορές.

Οι Αμερικανοί επικεντρώθηκαν στην περίπτωση της Αμμόχωστου και ζήτησαν επίμονα να συμπεριληφθούν οι αναφορές της πρόσφατης Προεδρικής Ανακοίνωσης του Σ.Α. (Γάλλου πρέσβη) για τα Βαρώσια.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του προοιμίου του προτεινόμενου βρετανικής «επιρροής» κειμένου δόθηκε σκληρή μάχη, αφού αρχικά αφαιρέθηκε μια αναφορά που προσδιόριζε ότι το κοινό έδαφος που αναζητείται είναι «για την αντιμετώπιση ανησυχιών και των δύο πλευρών»(προφανώς δίνοντας έμφαση και στις τουρκοκυπριακές θέσεις). Σοβαρότερη, ωστόσο, ήταν η αφαίρεση από την «ουρά της παραγράφου» φράσης που πρόσθεσε η γνωστή βρετανική διπλωματία, η οποία στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα», συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991, πρόσθεσε φράση που αναφέρει ότι αυτές οι παράμετροι είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.

Στο δεύτερο προσχέδιο για την επέκταση της παρουσίας της UNFICYP (η οποία βρίσκεται στη Μεγαλόνησο από το 1964) η συγκεκριμένη φράση μετεξελίχθηκε σε πιο λογική επί των διαχρονικών θέσεων του ζητήματος και ως εξής: «Σημειώνοντας ότι αυτές οι παράμετροι προσθέτουν ένα καθαρό πλαίσιο για ένα εύρος διευθετήσεων».

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος -που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος- ανανεώνει την παρουσία της UNFICΥP για ένα εξάμηνο, ενώ αρχικά το Λονδίνο είχε προτείνει παράταση για ένα χρόνο. Το ψήφισμα αποτελείται από 20 παραγράφους που είναι αρκετά περιεκτικές για επιμέρους θέματα τεχνικής φύσης, ενώ η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη. Αναφορά γίνεται σε προηγούμενα ψηφίσματα, ως και στην τήρηση των ίσων αποστάσεων για την αποτυχία της άτυπης συνάντησης 5+1 στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη που συγκάλεσε ο γ.γ./ΟΗΕ.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκτακτο – Κορονοϊός 24/09: 2.046 νέα κρούσματα – 33 νέοι θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γκουτέρες – Τον ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα – Λύση για Κύπρο βάσει ψηφισμάτων ΟΗΕ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ερντογάν: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Oι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν είναι υγιείς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι Τούρκοι θυμήθηκαν την Τριπολιτσά [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 23/09: 2.125 νέα κρούσματα – 31 νέοι θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Eva: Το πρωτοποριακό σύστημα της Ελλάδας για τον έλεγχο των κρουσμάτων στα σύνορα

Μαρίνα Μπενέκου

Ελληνοτουρκικά: Μαίνεται ο πόλεμος των NAVTEX ανοικτά της Κρήτης – Ο Δένδιας έδειξε χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Συνέδριο για την Ελληνική Επανάσταση διοργανώνουν Χάρβαρντ και Tufts

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Λιβύη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom