Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Επιμένουν να απειλούν με νέο Αττίλα στα Κατεχόμενα

Σόου… προκλητικότητας στα Kατεχόμενα - Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν στο ψευτοκοινοβούλιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις ηγετικών πολιτικών στελεχών από την Τουρκία και τα Κατεχόμενα.

Το πολύ σοβαρό θέμα του ανοίγματος ενός τμήματος της περιφραγμένης από το 1974 ζώνης στα Βαρώσια/Αμμόχωστο κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ενώ η θέση των Ερντογάν-Τατάρ για δύο κράτη στη Μεγαλόνησο προκαλεί εύλογες ανησυχίες, αφού αποτελεί πολυδιάστατη υποτροπή στα όσα επί δεκαετίες (μέχρι τη σύνοδο του Κραν Μοντανά το 2017) συζητούνταν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Προφανώς υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν και στο πλαίσιο της γραμμής της Αγκυρας «να αναβαθμίσει» τον σκληροπυρηνικό ηγέτη της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ εμφανίζεται να προκαλεί συνέχεια, ενώ ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ πραγματοποίησε πολύωρη διερευνητική επίσκεψη στην περιοχή του 3,5% (ζώνη Αγίου Νικολάου), συνοδευόμενος από πολιτικά στελέχη της ψευδοκυβέρνησης, ως και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς του τουρκικού κατοχικού σώματος.

Η συγκεκριμένη ζώνη έχει ήδη αποστρατιωτικοποιηθεί και ο Σανέρ ήταν ο πρώτος αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος που επισκέφθηκε τις ξεχασμένες από το χρόνο γειτονιές του Αγίου Νικολάου. Επεσήμανε ότι σταδιακά, τμηματικά και κλιμακωτά θα ανοίγουν τα Βαρώσια που αποτελούν το 17% της Αμμοχώστου. Επίσης είπε ότι ο κατάλογος των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν επιστροφή στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μέχρι στιγμής 36 (αιτούντες).

Αυτοί υπέβαλαν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας για την περιοχή που ήδη αποστρατιωκοποιήθηκε, με βασικό στοιχείο τη διαχείριση ανταλλαγής, αποζημίωσης και επιστροφής στην περιοχή. Επίσης, ο Σανέρ ανέφερε πως «θα συγκροτηθεί πολύ σύντομα μια επιτροπή για να αξιολογήσει και τα κτίρια που πρόκειται να κατεδαφιστούν».

Νέες προκλήσεις

Ο Ερσίν Τατάρ, συνεχίζοντας το κρεσέντο των απύθμενα προκλητικών δηλώσεων, μεταξύ άλλων υπογράμμισε -αδιαφορώντας για ψηφίσματα, ανακοινώσεις κ.ά.- ότι είναι δεδομένο πλέον από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει μέλλον για τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ θα αλλάξει άρδην στο προσεχές χρονικό διάστημα το τοπίο των Βαρωσίων.

Αρκετοί αναλυτές σε ΗΠΑ-Ευρώπη που επικοινώνησα μου ανέφεραν ότι οι τοποθετήσεις των διεθνών παραγόντων και κρατών δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρές και έντονες για την ατελεύτητη τουρκική παραβατικότητα, αφού Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ έχουν με την Αγκυρα ανοικτό το ζήτημα του Αφγανιστάν και της ανάληψης της διοίκησης και ελέγχου του διεθνούς αερολιμένα της Καμπούλ από τουρκική στρατιωτική δύναμη και δεν επιθυμούν να εκτρέψουν τα πράγματα…

«Οσοι Τουρκοκύπριοι άφησαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές έχουν το δικαίωμα να πάρουν αντίστοιχη περιουσία στον Βορρά» κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Βάσει ανακοίνωσης της λεγόμενης προεδρίας της «ΤΔΒΚ», μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον πρώην διευθυντή του ΕΒΚΑΦ (των Βακουφίων), Τανέρ Ντερβίς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι ισχύοντες «νόμοι και το σύνταγμα» της “ΤΔΒΚ” παρέχουν αυτό το δικαίωμα. «Είναι ευθύνη του κράτους γιατί μερικοί Τ/Κ, που άφησαν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, δεν αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους», σύμφωνα με τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Kατεχόμενα.

Η «Επιτροπή αποζημιώσεων» υπογράμμισε ότι αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο και περιλαμβάνει ξένους δικαστές και οι αποφάσεις της είναι αποδεκτές από ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), για να προσθέσει ότι έχει ένα πολύ σημαντικό έργο με το να εξετάσει τις αιτήσεις. Αυτό ανέφερε ότι θα το καταστήσουμε γνωστό, όταν ανοίξουμε το Βαρώσι. Με τη στήριξη της Τουρκίας, είπε ότι «έχουμε προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες. Και όπως είπαμε στο Βαρώσι, εκείνοι που έχουν νόμιμα (περιουσιακά) δικαιώματα θα πρέπει να αποταθούν στην Επιτροπή».

Ο Τατάρ υποστηρίζει ότι βάσει της πρόσφατης «υπουργικής» απόφασης το 3,5% της περιοχής των Βαρωσίων θα τεθεί υπό πολιτική διακυβέρνηση, οπότε οι «πρώην κάτοικοι» θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ανοίγματος της περιοχής συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί επίσης η καταγραφή και διαδικασία «ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Τ/Κ που δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές».

Συνεχίζουμε με βήματα αυτοπεποίθησης, επεσήμανε προκλητικά ο Τατάρ, για να προσθέσει ότι «ως αποτέλεσμα του αγώνα των Τ/Κ, με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, η αξία της γης στο λεγόμενο κράτος έχει αυξηθεί όπως και το καθεστώς του “κράτους”».

Περί δύο κρατών…

Επανερχόμενος στα όσα υποστηρίζει από την Πενταμερή της Γενεύης (Απρίλιος), ανέφερε ότι υπάρχει μόνο μία λύση με τη συνεργασία δύο ξεχωριστών και ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο και δήλωσε «ήσυχος και αισιόδοξος». Σχετικά με την πρόταση για δημιουργία δύο χωριστών, κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο, τόνισε ότι έχει τη στήριξη της πιο δυνατής χώρας στην περιοχή, δηλαδή της Τουρκίας, ενώ η πρωτοβουλία των Βαρωσίων έχει μεγάλες επιπτώσεις παγκόσμια και περιφερειακά, ενώ επέκρινε κάποια αντιπολιτευόμενα τουρκοκυπριακά κόμματα ότι «σκέφτονται και ενεργούν όπως οι Ελληνοκύπριοι».

Ο Τατάρ με αλαζονικό ύφος ισχυρίστηκε (μεταξύ άλλων) ότι «μετά την αποτυχία του σχεδίου Ανάν και την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία δεν υπάρχει μέλλον για τις επί δεκαετίες απαρχαιωμένες και αποτυχημένες διαπραγματεύσεις».

O Μπαχτσελί

Ο σύμμαχος του Ερντογάν, ως και γνωστός ακροδεξιός -εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί (επικεφαλής του κόμματος ΜΗP) με απαξιωτικό τρόπο υποστήριξε ότι η Αθήνα και οι Ελληνοκύπριοι «παίρνουν θάρρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ που είναι προκατειλημμένες!». Προτρέπει(!) μάλιστα τον διεθνή παράγοντα να αποδεχθεί την πρόταση για δύο ανεξάρτητα κράτη.

Επιπλέον, επικεντρώθηκε στα προσεχή κατασκευαστικά έργα του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι το νέο προεδρικό μέγαρο ως και κοινοβουλευτικό κτίριο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν «δεν είναι για να ανεγερθεί νέο μπετόν, ούτε πρόκειται για μια νέα κατασκευαστική κίνηση, αλλά για να ανεγερθεί ένα ανεξάρτητο κράτος». Υποστήριξε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων ενοχλεί ορισμένους και απέρριψε την ανακοίνωση του ΣΑ/ΟΗΕ.

Καταλήγοντας στο νέο κύμα προκλητικών δηλώσεων και της απαράδεκτα υπεροπτικής συμπεριφοράς, ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι η Τουρκία «είναι πανέτοιμη να επιτεθεί στη συμπεριφορά των εχθρών της» και επέρριψε την ευθύνη στην «αδιάλλακτη» στάση των Ελληνοκυπρίων που προκάλεσε τη διάλυση των διαπραγματευτικών σταδίων.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Δένδιας: Η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τους Γκουτέρες και Τατάρ θα συναντήσει σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης

Μαρίνα Μπενέκου

Με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ αλωνίζουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες

Λάμπρος Κατσαρός

Νέος κύκλος τουρκικής προκλητικότητας εν όψει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γκουτέρες – Τον ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα – Λύση για Κύπρο βάσει ψηφισμάτων ΟΗΕ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι Τούρκοι θυμήθηκαν την Τριπολιτσά [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Λιβύη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» τώρα και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Τουρκία: Σάλος στο twitter με το πανάκριβο ρολόι της Εμινέ Ερντογάν – Τα καυστικά σχόλια για την τσάντα αξίας 50.000 ευρώ

Λάμπρος Κατσαρός