Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κοινό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας

Κυπριακό: Μικρό καλάθι και βαρύ κλίμα στις επαφές της …μαρμότας

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην Αθήνα θα βρίσκεται νωρίς το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα έχει στις 18.30 συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και, ειδικότερα, τις προεκτάσεις και επιπτώσεις των παράνομων εξαγγελιών και ενεργειών της Αγκυρας και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ αναφορικά με το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρώσιων / Αμμόχωστου (δηλαδή του 3,5% από το 17%, που είναι συνολικά η περίκλειστη ζώνη από τον Αύγουστο του 1974). Επίσης -σύμφωνα με πληροφορίες μας- θα αξιολογηθεί η κατάσταση μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του προεδρεύοντος του Σ.Α./ΟΗΕ Γάλλου πρέσβη (για το μήνα Ιούλιο), που ομόφωνα καταδίκασε τις προκλητικές εξαγγελίες του διδύμου Εντογάν-Τατάρ (ασφαλώς μέσα στα όρια που «επέτρεπαν» το Λονδίνο και η διπλωματική του γλώσσα στα Ηνωμένα Εθνη).

Αύριο οι δύο άνδρες θα συμμετέχουν στην τριμερή σύνοδο με την Ιορδανία (η προηγούμενη έλαβε χώρα στο Αμμάν τον Δεκέμβριο του 2020) μαζί με τον μονάρχη Αμπντάλα, ο οποίος ήταν ο πρώτος ηγέτης από τα κράτη της ευρύτερης περιοχής που συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπάιντεν και μεταξύ άλλων συζήτησαν για την επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Συρία-Γάζα-Ιράν κ.ά.) καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο – Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας τόνισε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου το 2023 και ότι με τα προκλητικά προαπαιτούμενα που έθεσαν οι Ερντογάν και Τατάρ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύνοδο για το Κυπριακό συγκαλέσει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών (αν και δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο).

Στο μείζον ερώτημα αν βρεθήκαμε πάλι σε φάση «αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού -λόγω των δυσμενών εξελίξεων στα Βαρώσια και των τουρκικής προώθησης σχεδίων για δύο κράτη στο νησί- ο Πρόεδρος της Κύπρου μεταξύ άλλων είπε: «Οχι. Ούτως ή άλλως η Αμμόχωστος με βάση τα ψηφίσματα 550 και 789 του Σ.Α./ΟΗΕ ήταν είναι και θα έπρεπε να υπαχθεί εδώ και δεκαετίες υπό ειδικό καθεστώς, δηλαδή να επιστραφεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών/UNFICYP, ώστε να δικαιούνται οι ιδιοκτήτες και κάτοικοι της Αμμόχωστου, να επιστρέψουν ασφαλείς υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι προτάσεις που υπέβαλα και διαρκώς εγείρω με κάθε ευκαιρία».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι σε όλες τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με στόχο τη βελτίωση του κλίματος, εισηγήθηκε ουσιαστικά και εμπεριστατωμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στα οποία συμπεριλαμβάνονταν ο σεβασμός του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου, τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου -με βάση τους διεθνείς κανόνες- υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, την ομαλή λειτουργία της Αμμόχωστου με εποπτεία όσον αφορά τα θέματα τελωνείων και δασμών από την Ε.Ε., ως και να επιτρέπεται στα υπό κυπριακή σημαία πλοία να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια, και όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ επανέλαβε τις συγκλίσεις και γνωστές προτάσεις.

Πάντως, για μία ακόμα φορά -και εν όψει κυοφορούμενης επιστροφής κάποιων Αμμοχωστιανών στην υπό άνοιγμα περιοχή των Βαρωσίων (υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση)- δεν έδωσε λύση ή ελπίδες στους πρόσφυγες από την περιοχή, οι οποίοι επί δεκαετίες ζητούν αποζημιώσεις ή οικονομική υποστήριξη από το κυπριακό κράτος και αντιμετώπισαν ως και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η κατάσταση στα Βαρώσια αναμένεται να έχει πολύ σύντομα προεκτάσεις και να επιφέρει υποτροπή στο Κυπριακό, αφού οι υποχθόνιες τουρκικές κινήσεις είναι διχοτομικές και στοχεύουν στη «σαλαμοποίηση» της περιοχής των Βαρωσίων, ενώ υφέρπει περαιτέρω αεροναυτική στρατιωτικοποίηση στο παράνομο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο ως και μεταξύ Τρικώμου-Μπογαζίου (σχετικά με τη δημιουργία ναυτικής βάσης).

Επενδυτική απόβαση στο κατεχόμενο Βαρώσι

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστάσι», οι κατοχικές αρχές άνοιξαν ένα επιπρόσθετο παραλιακό μέτωπο 500 μέτρων για τους επισκέπτες στο κατεχόμενο Βαρώσι, και διευκρινίζεται ότι το τμήμα αυτό αποτελεί μέρος της περιοχής που εξήγγειλε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη τον Νοέμβριο του 2020 στα Κατεχόμενα, ενώ τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού έχει καθαριστεί και ετοιμαστεί.

Οπως αναφέρεται, η περιοχή είναι η συνέχεια της υφιστάμενης παραλιακής περιοχής που χρησιμοποιείται, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες θάλασσας και γίνονται εργασίες για ανέγερση υποστατικών, όπως καφέ-εστιατορίων κ.λπ. Σύμφωνα πάντα με το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα, την περιοχή τελευταία επισκέπτονται και πολλοί Ελληνοκύπριοι αλλά και ξένοι τουρίστες.

Σε ένα άλλο δημοσίευμα η ερντογανική εφημερίδα «Τουρκίγε» σε πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι ετοιμάζονται επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Βάσει του εκτενούς δημοσιεύματος, «σχεδιάζεται η επιστροφή των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπούς (Ε/Κ και Βρετανούς) και στη συνέχεια η αναστήλωση της πόλης. Για αυτό το σκοπό απαιτούνται επενδύσεις περίπου 10 δισεκατομμυρίων λιρών για υποδομές, κτίρια και τουριστικές εγκαταστάσεις και οι Τούρκοι επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι για έργα τουριστικών υποδομών.

Από την άλλη πλευρά, η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Τσαγ» εκφράζει, αντιθέτως, «ανησυχίες» και προβληματισμούς για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς θα την «κυριεύσουν» (!) οι Ελληνοκύπριοι.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της, «160.000 Ελληνοκύπριοι αποκτούν δικαιώματα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η απόφαση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες εξελίξεις στους Τουρκοκυπρίους».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πιθανή η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου μετά το mea culpa του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το μήνυμα αισιοδοξίας Μητσοτάκη στην ομογένεια και η απουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γκουτέρες – Τον ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα – Λύση για Κύπρο βάσει ψηφισμάτων ΟΗΕ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Συμβάλλουμε στο παγκόσμιο τείχος ανοσίας – Έχουμε δωρίσει 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι Τούρκοι θυμήθηκαν την Τριπολιτσά [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη του πρωθυπουργού με τον Ινφαντίνο στη Νέα Υόρκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη – Προέδρου της Microsoft με επενδυτικό ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom