Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Defender Europe 2021: Η Ελλάδα σημαντικός «παίκτης» στην υποστήριξη συμμαχικών δυνάμεων

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ετήσια ως και μεγαλύτερη άσκηση της Ατλαντικής Συμμαχίας (που διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο), με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων 21 κρατών-μελών της, ενώ άλλες πέντε χώρες που συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια με το ΝΑΤΟ σε ειδικές ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δίνουν έντονο «παρών», καθώς στα εδάφη τους θα λάβουν χώρα συγκεκριμένης μορφής ασκήσεις.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Πρόκειται για την άσκηση «Defender Europe 2021», η οποία είναι κυρίως χερσαίων δυνάμεων, αλλά με υποστήριξη σε επιμέρους ασκήσεις από θαλάσσια και εναέρια μέσα. Στην άσκηση οι Αμερικανοί μεταφέρουν άνδρες, αμυντικό υλικό και μέσα διά θαλάσσης και αέρος από τις ΗΠΑ, ενώ εμπλέκεται σε επανενεργοποίηση το ιστορικό V Σώμα Στρατού από το Fort Knox στην πολιτεία Κεντάκι.

Στα λιμάνια

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Γερμανίας, της Αλβανίας, της Κροατίας, της Εσθονίας καθώς και της χώρας μας στην πολυεπίπεδη άσκηση, αφού η Αλεξανδρούπολη, το Δυρράχιο, το Μπρεμένχαβεν, το Σπλιτ, η Ριέκα, το Τάλιν, η Κέιτα κ.ά., είναι λιμάνια-εισόδου στα οποία μεταφέρονται αμερικανικές δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό και προωθούνται σε κράτη της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας (Βουλγαρία-Ρουμανία). Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης έχουν αξιολογηθεί ως καθοριστικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και τη Διοίκηση Ευρώπης/USEUCOM των ΗΠΑ, από ανώτατους επιτελείς των ΗΠΑ στη Στουτγάρδη. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε πολλές επιμέρους ασκήσεις και δραστηριότητες της «άσκησης-ομπρέλα», επισημαίνοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της.

Προετοιμασία

Η άσκηση εκτείνεται από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και είναι αμυντικής φύσης και προετοιμασίας για αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικής ενέργειας στη Βαλτική, καθώς και στην Ουκρανία (ειδικά λόγω της παράνομης προσάρτησης από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, αλλά και των αποσχιστικών τάσεων στην Ανατολική Ουκρανία που τροφοδοτούνται και κατευθύνονται από τη Ρωσία). Στην άσκηση, για πρώτη φορά χρησιμοποιείται αλβανικό λιμάνι (Δυρράχιο) για αποβίβαση δυνάμεων και μεταφορά αμυντικού υλικού, ενώ είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση που θα λάβει χώρα (πλην Σερβίας) σε όλα τα κράτη νότια του Δούναβη. Την ίδια στιγμή, εντατικοποιούνται τους τελευταίους μήνες οι εργασίες κατασκευής στη νατοϊκή (σε λίγο χρόνο) αεροπορική βάση της Κουτσόβε στην Αλβανία (νότια των Τιράνων). Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο Πέτροβατς των Σκοπίων.

Διαλειτουργικότητα

Η «Defender Europe» είναι μια ετήσια, πολυεθνική, κοινή άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ για την ενδυνάμωση ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων κρατών που υποστηρίζουν τους ευρωατλαντικούς δεσμούς. Η φετινή άσκηση επικεντρώνεται στην πολυδιάστατη διαλειτουργικότητα με ευρύτερη παρουσία συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, ως και στην αντιμετώπιση με όλα τα μέσα των διαφόρων πολλαπλών κρίσεων. Δείχνει ότι είναι δεδομένη και ισχυρή η αμερικανική δέσμευση υποστήριξης στο ΝΑΤΟ και καλύπτεται-διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της Covid-19.

Η Τουρκία συμμετέχει στην άσκηση με την παρουσία της πιο επίλεκτης δύναμης Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (VJTF), της οποίας έχει τη διοίκηση στην Ανατολική Θράκη, με επικεφαλής ταξίαρχο και πολυεθνικό επιτελείο.

Οι Αμερικανοί

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ/USAF ως και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ/USN. Χρησιμοποιούνται οι κύριες χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που συνδέουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, είναι υψηλού διασυμμαχικού επιπέδου, ενώ χρησιμοποιούνται επίλεκτες ταξιαρχίες των ΗΠΑ, κάτι που προ ημερών στο Δυρράχιο τόνισαν ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ/SACEUR/USEUCOM πτέραρχος Τοντ Ουόλτερς USAF, ο επικεφαλής των αμερικανικών και συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων (Ραμστάιν) πτέραρχος Τζέφρει Χάριγνκαν USAF ως και ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι /USA.

Οπως ανέφεραν, η άσκηση «αποδεικνύει την ικανότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να υπηρετούν ως στρατηγικός εταίρος ασφάλειας στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, διατηρώντας παράλληλα τις ικανότητές μας στη Βόρεια Ευρώπη, στον Αρκτικό, στον Καύκασο, στην Ουκρανία και στην Αφρική». Στο πλαίσιο της άσκησης θα γίνουν επιμέρους ασκήσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένες και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις επίλεκτες ασκήσεις Saber Guardian, Swift Response, Immediate Response κ.ά. Ορισμένες από αυτές στη Βαλτική θα τις παρακολουθήσουν Αυστραλοί αξιωματικοί που είναι σύνδεσμοι στο ΝΑΤΟ.

9.000 άνδρες

Παράλληλα με την εν λόγω άσκηση, διεξάγονται και θα διεξαχθούν οι επίσης πολύ σημαντικές ασκήσεις «Steadfast Defender 2021», με τη συμμετοχή 9.000 ανδρών (σε αυτήν δεν συμμετέχει η χώρα μας, αλλά συμμετέχουν δυνάμεις από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία). Είναι άσκηση συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και τελεί υπό τη διοίκηση του υπαρχηγού των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Βρετανού στρατηγού Μπράις Χουντ. Πέραν αυτής της άσκησης, θα γίνει και η ετήσια NOBLE JUMP, με τη συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων διαφόρων κρατών.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Παναγιωτόπουλος: Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων