ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κυπριακό: Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι τίναξαν την Πενταμερή στον αέρα – Τι δήλωσε ο Δένδιας

Δένδιας

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώνει την Μεγάλη Πέμπτη ότι πως μετά τις τριήμερες επαφές δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Πενταμερούς τόνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς.

Αναλυτικά δήλωσε: «Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από  το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες.

Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

Ο κ. Γκουτέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ενώ επεσήμανε ότι στο τέλος των προσπαθειών, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τι έγινε χθες 

Από την πρώτη στιγμή των επιμέρους επαφών στο πλαίσιο της τριήμερης άτυπης Πενταμερούς Συνόδου (υπό την αιγίδα του Πορτογάλου γ.γ./ΟΗΕ) στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστηρίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο ισοδύναμες κρατικές οντότητες, ισοϋψείς και διεθνώς αποδεκτές.

Η θέση Τατάρ (και προφανώς των Ερντογάν-Τσαβούσογλου) περί κυριαρχικής ισότητας των δύο πλευρών διαφέρει από όλα όσα έχουν συζητηθεί στο παρελθόν από τους προκατόχους του Ερογλου-Ταλάτ και Ακιντζί, ενώ ουσιαστικά οι αναθεωρητικές απόψεις του αποτελούν ταφόπλακα στην επί δεκαετίες διαπραγμάτευση για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (από τον Μακάριο μέχρι τον Νίκο Αναστασιάδη). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τατάρ εμφανίζεται στις συζητήσεις με μάσκα (λόγω Covid-19) που φέρει τη σημαία του ψευδοκράτους!!

Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες με αρκετά προκλητικό τρόπο, φέρεται να έχει ζητήσει επίσημα από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης(!), στην οποία δεν θα συμμετάσχουν «δύο κοινότητες» αλλά «δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη!!».  Αυτό το ανέφερε και μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι είναι «η μόνη ρεαλιστική λύση». Η συγκεκριμένη θέση έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις σειράς ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αποφάσεων της Ε.Ε. για τη μέχρι σήμερα επιδιωκόμενη βάση επίλυσης του Κυπριακού.

Σε ενίσχυση των αδιάλλακτων θέσεων της τουρκικής πλευράς προστέθηκαν εκείνες του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, που κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι «ευθύνονται για τη μη επίλυση του Κυπριακού επειδή εμμένουν σε μαξιμαλιστικές επιλογές». Ο γνωστός εθνικιστής ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε νέο κρεσέντο εκρηκτικών δηλώσεων, υποστήριξε ότι «η Κύπρος είναι τουρκική» και επικαλέστηκε θέσεις που εξέφρασε πριν από τις διαπραγματεύσεις στη Ζυρίχη, το 1960, ο πρώην πρωθυπουργός, Νιχάτ Ερίμ.

Η Αθήνα, από κοινού με τη Λευκωσία, στις επαφές που είχαν οι ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, και τον Αντόνιο Γκουτέρες με σαφήνεια επέμεναν στη διζωνική-δικοινοτική επιλογή, θέση που είχαν εκφράσει και το 2017 στις τότε διαπραγματεύσεις στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντανά.

Αμφότεροι δήλωσαν προσήλωση στις βασικές αρχές για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της άτυπης πενταμερούς χθες, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη και ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι απόλυτα συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της Ε.Ε., χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

H τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε επίσημα έγγραφο θέσεων που δεν διαφέρει και απλούστατα επιβεβαιώνει γνωστές απόψεις της. Τα 6 σημεία είναι:

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει μια πρωτοβουλία ούτως ώστε το Σ.Α. να υιοθετήσει ένα ψήφισμα-απόφαση στο οποίο θα διασφαλίζονται το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ενα τέτοιο ψήφισμα θα διαμορφώσει τη νέα βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  • Εφόσον διασφαλιστούν το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών, οι πιο πάνω διευθετήσεις θα μπουν σε διαπραγματεύσεις με χρονοδιαγράμματα σ’ αυτή τη νέα βάση υπό την εποπτεία του γ.γ. του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας για συνεργασία.
  • Οι διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο έγγραφο, θα δώσουν έμφαση στις μελλοντικές σχέσεις των δύο ανεξάρτητων κρατών σε θέματα περιουσιακού, ασφάλειας, συνοριακών διευθετήσεων, καθώς και τις σχέσεις με την Ε.Ε.
  • Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα υποστηρίζονται από την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ελλάδα, καθώς επίσης και από την Ε.Ε. ως παρατηρητή, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
  •  Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα δύο κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.
  • Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί προς έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο μέρη.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μακρόν μετά τη συνάντηση με Μέρκελ: Προτεραιότητα τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρνουά «Ακρόπολις»: «Καθάρισε» ο Σλούκας – 101-98 η Ελλάδα το Μεξικό

Ρωσία: Αυξάνει τις πτήσεις προς Ελλάδα από 28 Ιουνίου

Κορονοϊός – Γερμανία: Η Ελλάδα εκτός του καταλόγου με τις «περιοχές κινδύνου» από την Κυριακή

IMD: Ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας για δεύτερη συνεχή χρονιά

Κορονοϊός: 252 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 38 στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 18/06: 469 τα νέα κρούσματα – 307 διασωληνωμένοι – 20 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συρία: Τουρκικό βιλαέτι με γερμανική χορηγία

Kon

Ακόμα μας ψάχνουν οι Τούρκοι: Ασύλληπτο χουνέρι από το Πολεμικό μας Ναυτικό