ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γιατί καθυστέρησε η υπογραφή για τα Rafale – Ποια η απάντηση των ΗΠΑ για τα Arleigh Burke

Πότε θα πάρει η Ελλάδα τα 18 Rafale - Το χρονοδιάγραμμα και το κόστος

Newsroom eleftherostypos.gr

Καθυστέρηση στην υπογραφή της σύµβασης για τα Rafale σε µια περίοδο που η Π.Α. δίνει µάχη µε τον χρόνο για την ένταξη του µαχητικού. Ετσι, ενώ αρχικά όλες οι εκτιµήσεις συνέκλιναν στο ότι η σύµβαση θα µπορούσε να περάσει από τη Βουλή µε την κύρωση σχετικού νόµου, τελικά η σύµβαση οδηγήθηκε στο… Ελεγκτικό Συνέδριο!

Μοιραία το γεγονός αυτό έφερε και την αναβολή της «πανηγυρικής» υπογραφής της σύµβασης από τους υπουργούς Αµυνας Ελλάδας και Γαλλίας. Υπενθυµίζεται ότι η σχετική σύµβαση επρόκειτο να υπογραφεί πριν από τα Χριστούγεννα και πιο συγκεκριµένα την 23η ∆εκεµβρίου µε την άφιξη της Φλοράνς Παρλί, της Γαλλίδας υπουργού Αµυνας στην Αθήνα, η οποία ανεβλήθη!

Τελικά η αποστολή της σύµβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα µεταφέρει την υπογραφή της σύµβασης µετά την 20ή Ιανουαρίου και χωρίς ακόµη αυτό να είναι απόλυτα σίγουρο. Αυτή τη στιγµή µόνο εκτιµήσεις υπάρχουν για το πότε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι πιθανές διορθώσεις που θα ακολουθήσουν θα ολοκληρωθούν πριν ή µετά τις 20 Ιανουαρίου ή αν θα πάµε για Φεβρουάριο.

 Αμερικανικό ναυτικό σε Π.Ν.: «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντιτορπιλικά Arleigh Burke»

Το αµερικανικό ναυτικό απαντά εµµέσως στο αίτηµα του Π.Ν. για την απόκτηση 2 αντιτορπιλικών Arleigh Burke ως ενδιάµεση λύση στην απόκτηση των φρεγατών παρακτίου αµύνης MMSC λέγοντας ότι τουλάχιστον µέχρι το 2027 δεν προβλέπεται καµία απόσυρση αντιτορπιλικών της κλάσης αυτής. Ετσι µειώνονται δραµατικά και οι πιθανότητες να επιλεγεί το σκάφος MMSC από το Π.Ν. καθώς η υπόθεση των ΑΒ είχε συνδεθεί µε αυτό µέσω της λεγόµενης ενδιάµεσης λύσης. Σύµφωνα µε δηµοσίευµα του Seapower (επίσηµη έκδοση του αµερικανικού ναυτικού) της 11ης ∆εκεµβρίου 2020, το ναυτικό των ΗΠΑ δηµοσιοποίησε τα ονόµατα 48 συνολικά σκαφών τα οποία θα αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία κατά την τετραετία 2022-2026.

Στα σκάφη αυτά δεν περιλαµβάνεται κανένα σκάφος Arleigh Burke προσγειώνοντας ανώµαλα για ακόµη µια φορά το Π.Ν., το οποίο ήθελε διακαώς τα συγκεκριµένα σκάφη. Βέβαια υπάρχει η λύση της απόκτησης του… αεροπλανοφόρου CVN 68 Nimitz, πρώτου σκάφους της οµώνυµης κλάσης που σχεδιάζεται να αποσυρθεί το 2025, αλλά φυσικά αυτό αναφέρεται για λόγους ευθυµίας και µόνο. Ακόµη το αµερικανικό ναυτικό πρόκειται να αποσύρει 11 πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Los Angeles, δύο επίσης πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Ohio, καθώς και 11 συνολικά ελαφρά καταδροµικά (κλάσης Ticonderoga, από το 2022. Βέβαια από κάποιους έχει ακουστεί και η πιθανότητα αντί των Arleigh Burke να παίξουν τον ρόλο της ενδιάµεσης λύσης τα καταδροµικά Ticonderoga, αλλά µια τέτοια υπόθεση είναι χωρίς έννοια. Αφενός γιατί µε τον υποδεέστερο οπλισµό που θα αποδεσµεύσουν οι ΗΠΑ για τα συγκεκριµένα καταδροµικά χάνεται κάθε πιθανό πλεονέκτηµα για απόκτησή τους και αφετέρου γιατί πρόκειται για σκάφη µε τεράστιο κόστος χρήσης και ανάγκες σε πλήρωµα, κάτι που δεν µπορεί να αντέξει το Π.Ν.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής της 3ης Ιανουαρίου  

Ειδήσεις 

Γιατί η μεταφορά Patriot-3 στη Σαουδική Αραβία κρύβει κινδύνους

Θράσος: Ως «στέμμα του 2020» χαρακτήρισε την ύβρη με την Αγία Σοφία ο Ερντογάν!

Ανασκόπηση 2020 – Ελληνοτουρκικά: Οι πολεμικές κραυγές της Τουρκίας και οι νίκες της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Τείχος» προστασίας της χώρας σε αιθέρες αλλά και θάλασσα: Μετά τα Rafale, η σειρά του Ναυτικού

Ανδρέας Ντίνης

Τα Rafale προσγειώνονται, πλώρη για αγορά φρεγατών – Σε εξέλιξη το σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων

Μιχάλης Μάρδας

Τρόμος στην Τουρκία: Μετά τα ελληνικά «αόρατα» υποβρύχια θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα «αόρατα» Rafale

Ανδρέας Ντίνης

Rafale: Πολιτική ομοψυχία για την απόκτηση των μαχητικών που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Μιχάλης Μάρδας

Τα Rafale έγιναν γαλάζια και με νόμο – Ποια τα μυστικά τους όπλα που τρέμουν οι Τούρκοι

Μιχάλης Μάρδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατακραυγή τελικά λέει ΝΑΙ στα Rafale

Μιχάλης Μάρδας

Ελιγμοί… διαφυγής ΣΥΡΙΖΑ για την απόκτηση των Rafale

Δημήτρης Ντόγκας

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τα Rafale

Ανδρέας Ντίνης

Βουλή: Ψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τα Rafale

Tinad