Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μήνυμα στην Τουρκία η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα – Ποια η ατζέντα της επίσκεψης

Newsroom eleftherostypos.gr

Η διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Θεσσαλονίκη και Σούδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή παρατεταμένης έντασης στα Ελληνοτουρκικά, στα οποία κυριαρχεί εμφανέστατη αβεβαιότητα σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα (με γερμανική διαμεσολάβηση και αμερικανική υποστήριξη), ενώ υπάρχουν πολλά και σοβαρά ανοικτά περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, στη Συρία, στον Λίβανο, αλλά και εν εξελίξει ύπουλες, υβριδικές και ενισχυμένες κινήσεις της Μόσχας και του Πεκίνου, για να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική και οικονομική επιρροή τους στο τρίγωνο Μαύρη Θάλασσα-Βορειοαφρικανική ακτή και Μέση Ανατολή.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Για την Ελλάδα η παρουσία στη Θεσσαλονίκη του Αμερικανού ΥΠΕΞ έχει τη δική της γεωπολιτική, οικονομική και ενεργειακή διάσταση (βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ) με έμφαση την παρουσία και επιρροή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά τις πρόσφατες συμφωνίες Σερβίας-Κοσόβου για οικονομικά-ενεργειακά θέματα, τη μετεκλογική κατάσταση στα Σκόπια (με την επικράτηση Ζάεφ και την ήττα των εθνικιστών), την κατασκευή της νατοϊκής βάσης στην Κουτσόβε της Κεντρικής Αλβανίας, τη σταδιακή αλλά ουσιαστική προσέγγιση της Σερβίας με το δυτικό στρατόπεδο, ως και την καθολική επιρροή που έχουν οι Αμερικανοί σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, θεωρούν τη Θεσσαλονίκη ως κρίσιμο μαγνητικό πόλο για την πολύπλευρη ενδυνάμωση της παρουσίας τους σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό-ενεργειακό, εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό-επενδυτικό επίπεδο. Μεταξύ των στόχων τους είναι η ρωσική «απαγκίστρωση» από τη λεγόμενη «στρατιωτικο-ανθρωπιστική βάση» στη Νις της Νότιας Σερβίας, καθώς και ο φραγμός στα 5G δίκτυα των Κινέζων στην περιοχή από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ η στρατιωτική συνεργασία, σε πλαίσιο ναυτικό-αεροπορικό-συνεκπαιδευτικό, και ειδικών δυνάμεων, έχει αναβαθμιστεί πολύ, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης-Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, που πέραν των ενεργειακών αγωγών- τερματικών βάσεων σχετίζονται και με την παρακολούθηση των ρωσικών δραστηριοτήτων/διέλευσης στα τουρκικά Στενά ως και την κάθοδο των ρωσικών πλοίων-υποβρυχίων από Σεβαστούπολη/Κριμαία και Νοβοροσίσκ στα «θερμά ύδατα» της Μεσογείου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε προσεχώς εξελίξεις και στην ευρύτερη περιοχή της Λήμνου.

Προφανώς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα/Χανιά οι δύο άνδρες θα επικεντρωθούν στα Ελληνοτουρκικά στο φως των χλομών διμερών επαφών που αναμένονται, στην κατάσταση στη Λιβύη-Υποσαχάρια Αφρική (ενώ συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συζητήσεις σε Μαρόκο και Μοντρέ), ως και στα εξοπλιστικά του προγράμματός μας που έχει ανακοινωθεί. Επιπλέον, οι Αμερικανοί βλέπουν πολύ θετικά τη συνεργασία του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC) στη Σούδα με το ΝΑΤΟ, με αυτό που ανακοίνωσε ο Πομπέο για σύσταση κέντρου εκπαίδευσης για θέματα ασφαλείας στην Κύπρο (όταν βρέθηκε εκεί για λίγες ώρες πριν από 3 εβδομάδες). Το βέβαιο είναι ότι προβλέπεται η περεταίρω αεροναυτική αναβάθμιση της Σούδας και ειδικά του κρηπιδώματος Κ14 για πιο εκτασιακά-λειτουργικά και όχι μόνο ελλιμενισμούς και ναυτικές αποστολές.

Δεν διαφαίνεται -επί του παρόντος- να μεταφερθούν μέσα και αρμοδιότητες από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ/Αδάνων προς τη Σούδα (εννοώ συμβατικά), αλλά παρακολουθούνται οι εξελίξεις στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, οι «περίεργες» κινήσεις του Ερντογάν σε Μέση Ανατολή-Καύκασο-Λιβύη και οι στρατιωτικο-ενεργειακές σχέσεις Μόσχας-Αγκυρας. Για πολλούς και διαφόρους λόγους οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την όποια αποχώρηση από την τουρκική επικράτεια, αλλά οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν και Τουρκίας-Κίνας (οικονομικές) προβληματίζουν. Ας ληφθεί υπόψη ότι το στρατηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ εδρεύει στη Σμύρνη, ένα εκ των νατοϊκών σωμάτων/πολυεθνικό άμεσης αντίδρασης/NRDC-TR στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στο Κιουρετσίκ (κοντά στη Μαλάτεια) είναι το στρατηγικής σημασίας ραντάρ για την αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ/EPAA με διακλαδώσεις προς Ισπανία-Ρουμανία και Πολωνία.

Σχετικά με τυχόν μεταφορά των 50 τακτικών πυρηνικών κεφαλών Β61 από το Ιντσιρλίκ -κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται- πολύπλευρες πληροφορίες του υπογράφοντος -σε περίπτωση απόσυρσης- δεν δείχνουν Σούδα, αλλά Γερμανία-Ιταλία-Ολλανδία ή Ρουμανία.

Πάντως έχει προκαλέσει «προβληματισμό» σε πολλούς κύκλους στην Ελλάδα η πρόσφατη αναφορά του Πομπέο ότι «μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να υπάρξει μείωση στο στρατιωτικό αποτύπωμα». Στην Ελλάδα από σχετικούς και μη άνοιξε μία «χλιαρή αναφορά» σε ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας (τουλάχιστον μερική από βαριά συμβατικά όπλα), πράγμα αδιανόητο για την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή, δοθείσης της παρουσίας της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου/του ισχυρότατου αποβατικού στόλου σε Σμύρνη/Εφεσο και των απύθμενων συνεχών προκλήσεων της Αγκυρας σε βάρος της χώρας μας. Πέραν των Αμερικανών και οι Γερμανοί «φλερτάρουν με τέτοιες παράξενες ιδέες» και για τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η Αθήνα, για πάρα πολλούς λόγους, είναι κάθετα αρνητική σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αλλά οι Τούρκοι προτίθενται να το θέσουν στις διμερείς προσεχείς διερευνητικές συνομιλίες, κίνηση η οποία θα προκαλέσει σοβαρή κρίση.

Αμερικανικές και γερμανικές πάντως πηγές αναφέρονται -αν και δεν έδωσαν συνέχεια προς στιγμήν- σε περιπτώσεις τύπου αμοιβαίας απόσυρσης δυνάμεων από τα νησιά και τα μικρασιατικά παράλια, που προφανώς είναι εξωπραγματική και δεν μας ευνοεί σε τίποτα λόγω γεωγραφίας, συμβατικών ισορροπιών, καθημερινής αεροπορικής παραβατικότητας από τα αεροσκάφη που απογειώνονται από τη Μπαντίρμα και το Μπαλικεσίρ, κρυπτοεκπαιδευτικές ως και εμφανείς δραστηριότητες τουρκικών σχηματισμών της Στρατιάς του Αιγαίου κ.ά. Η όποια μείωση ελληνικών δυνάμεων στα νησιά μας είναι εξωπραγματική, επικίνδυνη και θα θυμίζει την απαράδεκτη απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας «Κλέαρχος» το 1967 από τη δικτατορία, που άνοιξε «παράθυρα και πόρτες» στην Κύπρο για τον «Αττίλα».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τουρκία: «Persona non grata» θα κηρυχθούν οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Μπλοκάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ινδοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός

Τουρκία: Το νέο ροζ βίντεο που ανάβει… φωτιές στον Ερντογάν – Πολιτικός του Ψευδοκράτους σε πρωταγωνιστικό ρόλο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρκία: Απειλή επέμβασης κατά Κύπρου αν ξεκινήσει γεωτρήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom