Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ε.Ε. έλαβε αποφάσεις και δρομολόγησε τις επόμενες»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ως ένα ακόμη βήμα της Ε.Ε., που αποτελεί «την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», εκλαμβάνει η Αθήνα το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο «έλαβε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες που ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τέλος των εργασιών.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έδωσε εντολή στον κ. Μπορέλ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο ως τον Μάρτιο 2021 μία γραπτή έκθεση που θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, την πολιτική, την οικονομική και την εμπορική πτυχή (Τελωνειακή Ενωση) και σε αυτήν θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε., όπως είχαν ήδη προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου και συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφές πως εάν η γειτονική χώρα επιμένει να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν πια κυρώσεις και προειδοποίησε ότι υπάρχει στον ορίζοντα «ένα πολύ πιο ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων που θα έχει και έναν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο». Διεμήνυσε πάντως πως για την Ελλάδα οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά «η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία ακριβώς για να αλλάξει συμπεριφορά».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η ομοφωνία για τη διεύρυνση της λίστας των προσώπων και των οντοτήτων δεν υπήρχε πριν από δυο μήνες και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτή την απόφαση τώρα και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά θα παρθούν και άλλες αποφάσεις τον Μάρτιο».

Υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον κ. Μπορέλ να αποτυπώσει στο χαρτί τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., αφού -όπως εξήγησε- αυτή η συζήτηση είχε ξαναγίνει σε προφορικό επίπεδο.

Διευκρίνισε μάλιστα πως είναι σαφές το εύρος της δουλειάς που πρέπει να κάνει ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά και το χρονοδιάγραμμα.

Ερωτηθείς εάν οι συμφωνίες τηρήθηκαν («pacta sunt servanda»), όπως είχε ζητήσει προσερχόμενος στη Σύνοδο, απάντησε: «Ναι, οι συμφωνίες τηρήθηκαν γιατί αυτό που είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, η Ε.Ε. θα λάβει αποφάσεις. Και αποφάσεις ελήφθησαν». Οπως ανέφερε, υπήρξε ομόφωνη διαπίστωση ότι τα πράγματα δεν πήγαν προς την κατεύθυνση που προσδοκούσαμε, η Ε.Ε. πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες, τις οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής, ενώ η γειτονική χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του «Oruc Reic» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, εφόσον αυτές ξεκινήσουν, η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, όρος που ετέθη από τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η πολιτική της είναι αδιέξοδη και εκτίμησε πως έχει γίνει αντιληπτό ότι η Ευρώπη, με τους δικούς της ρυθμούς και με την προσπάθεια που απαιτείται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να επιτυγχάνεται ομοφωνία, κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επανέλαβε μάλιστα ότι «η Ευρώπη είναι σαν ένα υπερωκεάνιο, δεν στρίβει πάντα με την ταχύτητα ενός ταχύπλοου, αλλά εάν στρίψει, αυτή την πορεία θα την κρατήσει σταθερά».

Υπογράμμισε τέλος ότι ετέθη από τον ίδιο και το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εκτιμώντας μάλιστα ότι αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας. «Θα είναι μια διαρκής μάχη, είναι ζήτημα διμερών σχέσεων και λιγότερο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά πιστεύω ότι αρχίζει και στα κράτη-μέλη να αυξάνεται ο βαθμός ευαισθητοποίησης για το ζήτημα αυτό. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Γεμάτες ΜΕΘ και κρούσματα παρατείνουν το lockdown

Καιρός: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο – Αναλυτική πρόγνωση

Ψώνια μόνο με ραντεβού στις γιορτές – Τι θα ανοίξει, τι θα ισχύσει με το click away και οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιράν: Ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορονοϊό κάθε δύο λεπτά

Μαρίνα Μπενέκου

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Λάμπρος Κατσαρός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο data center της Lamda Hellix: «Ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ωρες χαλάρωσης στα Χανιά για τον Μητσοτάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στο ΙΟΒΕ: Η επόμενη 10ετία ίσως είναι θρίαμβος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom