Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις με τέσσερα κλικ – Βήμα βήμα η διαδικασία

Πιερρακάκης στον «Ε.Τ.»: Αλλάζουν όλα έως το καλοκαίρι στις συναλλαγές με το Δημόσιο

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση με τέσσερα «κλικ» από τον υπολογιστή τους ή ακόμα και από το κινητό τους μπορούν να εκδίδουν πλέον οι πολίτες, μέσω της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου, gov.gr, η αυλαία της οποίας άνοιξε τρεις μήνες νωρίτερα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Oπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, «η ανάγκη για απομακρυσμένες, χωρίς φυσική παρουσία -και κατ’ επέκταση συνωστισμό- συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και η φύση των συναλλαγών των τελευταίων ημερών (μεγάλος όγκος αφορούσε σε θεώρηση του γνησίου υπογραφής) επιτάχυναν τις εξελίξεις.

Ετσι, το gov.gr έγινε πραγματικότητα περίπου τρεις μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο». Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι επισκέψεις στα ΚΕΠ για απλές διαδικασίες, όπως το γνήσιο της υπογραφής, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ψηφιοποίηση τέτοιου είδους εγγράφων.

Μετά από έναν μαραθώνιο εργασιών, σε 24ωρη βάση, ο κόμβος για τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο παρέχει περίπου 500 ψηφιακές υπηρεσίες που έως τώρα βρίσκονταν διάσπαρτες σε διάφορες πλατφόρμες του Δημοσίου. Μάλιστα, στις ήδη υπάρχουσες προστίθενται δύο νέες υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονταν μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία: τη συμπλήρωση και υπογραφή εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων.

Ετσι, οι πολίτες, μπαίνοντας στο gov.gr, είτε μέσω υπολογιστή είτε μέσω κινητού τηλεφώνου (οι πιο εξοικειωμένοι), μπορούν ακολουθώντας μια ιδιαίτερα απλή και γρήγορη διαδικασία να εκδίδουν εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Μοναδική προϋπόθεση να διαθέτουν κωδικό εισόδου στο Taxisnet, ο οποίος θα αποτελέσει -σε αυτή την αρχική εκδοχή του gov.gr- το μέσο ταυτοποίησης του εκάστοτε ενδιαφερομένου και ένα κινητό τηλέφωνο για τη λήψη του SMS επιβεβαίωσης.

Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει σήμερα τα βήματα για την έκδοση υπεύθυνης δήλωσης ή εξουσιοδότησης από το gov.gr.

Βήμα 1ο: Με την είσοδο στην πλατφόρμα, ο χρήστης πηγαίνει στην ενότητα «πολίτης και καθημερινότητα» και βρίσκει την επιλογή «υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση». Κάνοντας «κλικ» εμφανίζεται η συνοπτική περιγραφή της υπηρεσίας και στην επόμενη οθόνη γίνεται επιλογή της επιθυμητής δήλωσης (εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση). Υπάρχει μια σειρά προσυμπληρωμένων δηλώσεων, αλλά και η επιλογή του ελεύθερου κειμένου.

Βήμα 2ο: Μετά την επιλογή του είδους της δήλωσης, ο χρήστης καλείται να ταυτοποιηθεί στο σύστημα μέσω των κωδικών του Taxisnet. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στη σχετική καρτέλα, αναφέρεται ότι για την έκδοση του σχετικού εγγράφου, απαιτείται ο χρήστης να γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet για να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του, τον παραλήπτη του εγγράφου και το κινητό, στο οποίο θα αποσταλούν οι κωδικοί επιβεβαίωσης πριν από την έκδοση του εγγράφου (όπως το μήνυμα που έρχεται για τις συναλλαγές μέσω e-banking).

Βήμα 3ο: Στη συνέχεια εμφανίζεται η καρτέλα των προσωπικών στοιχείων του χρήστη, που πρέπει να ελέγξει ότι είναι ορθά καταχωρημένα. Μετά την επιβεβαίωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου όπου θα αποσταλεί το μήνυμα επιβεβαίωσης.

Βήμα 4ο: Το τελικό στάδιο είναι η συμπλήρωση του περιεχομένου της δήλωσης (αν έχει επιλεγεί δήλωση με ελεύθερο κείμενο) και, εφόσον ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί, του φορέα που θα αποτελέσει τον παραλήπτη της (μια ΔΟΥ, ένα υπουργείο κ.λπ.). Αμέσως μετά αποστέλλεται και καταχωρείται ο κωδικός επιβεβαίωσης και πατώντας «έκδοση» η δήλωση είναι έτοιμη στην οθόνη του χρήστη.

Αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του σχετικού εγγράφου, αποστέλλεται στο e-mail του χρήστη, την οποία μπορεί να αποθηκεύσει στο κινητό ή τον υπολογιστή του. Μάλιστα, μπορεί να στείλει στην αρμόδια υπηρεσία τον κωδικό της δήλωσης ή ακόμα και την εκτυπωμένη μορφή της. Δίνεται δε και δυνατότητα ανάκλησης της δήλωσης σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να την ακυρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα έγγραφα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό επαλήθευσης προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία να μπορεί να επαληθεύσει τη γνησιότητα των περιεχομένων.

Ερχεται η άυλη συνταγογράφηση

Στην ψηφιακή «φαρέτρα» του gov.gr αναμένεται να προστεθεί τις επόμενες ημέρες και η άυλη συνταγογράφηση. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα δώσει στους ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν τη συνταγή του γιατρού τους και σε ψηφιακή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη της συνταγής θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και θα αποστέλλεται στο κινητό του με μορφή barcode. Φυσικά, αν ο ασθενής το επιθυμεί, θα εξακολουθεί να τη λαμβάνει εκτυπωμένη χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση. Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του θα εκτελεί τη συνταγή είτε «σκανάροντας» το barcode ή τη συνταγή είτε αναζητώντας τη συνταγή με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και σε κάθε περίπτωση, με την αποστολή κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασθενούς για λόγους ασφαλείας.

Αναφορικά με τη διαδικασία έκδοσης της συνταγής ο ασθενής θα εισέρχεται από τον υπολογιστή ή το κινητό του στο gov.gr, θα επιλέγει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης και θα συνδέεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Αντίστοιχα, ο θεράπων ιατρός του θα μπαίνει στο αντίστοιχο σύστημα που υπάρχει για τους γιατρούς, θα βλέπει ότι ο ασθενής του θέλει συνταγή για τα φάρμακά του και όταν τη γράφει, θα πηγαίνει ένα μήνυμα στο κινητό του ασθενούς, το οποίο θα περιλαμβάνει τον κωδικό της συνταγής. Από εκεί και πέρα, η συνταγή είναι έτοιμη προς εκτέλεση από τα φαρμακεία. Στόχος της υπηρεσίας είναι να μειώσει τις άσκοπες μετακινήσεις των ασθενών στα ιατρεία και ειδικά των ευπαθών ομάδων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Πιερρακάκης: Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το κινητό τηλέφωνο

Δημήτρης Κατσάκος