ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδια Βελτίωσης: Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για fast track εκταμιεύσεις

Γωγώ Κατσέλη

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης με σκοπό τη γρηγορότερη πληρωμή των δικαιούχων και την επιτάχυνση των αγροτικών επενδύσεων φέρνει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η βασικότερη αλλαγή προβλέπει τη δυνατότητα προώθησης του αιτήματος πληρωμής για εκκαθάριση μόνο με διοικητικό έλεγχο, χωρίς την υποχρέωση διενέργειας επιτόπιας επίσκεψης, εφόσον οι αιτούμενες δαπάνες δεν ξεπερνούν το 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Οπου δεν διενεργείται επιτόπια επίσκεψη προσκομίζονται φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι υλοποιήθηκαν οι επενδύσεις που αναφέρονται στο αίτημα πληρωμής.

Η επαλήθευση γίνεται σε μελλοντική επιτόπια επίσκεψη που αφορά αίτημα πληρωμής, με το οποίο γίνεται υπέρβαση του 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ή το αργότερο εντός τριών μηνών από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Αλλες αλλαγές αφορούν:

* Τον ορισμό προθεσμίας υποβολής του έντυπου φακέλου των αιτημάτων πληρωμής και τροποποίησης στις ΔΑΟΚ και ΔΑΟΠ εντός 10 εργάσιμων ημερών από την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης.

* Την απλούστευση των διαδικασιών. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης ορισμένων δικαιολογητικών, όπως του θεωρημένου συγκριτικού πίνακα λειτουργικότητας και προδιαγραφών, καθώς και της διάταξης του εξοπλισμού που ενσωματώνεται εντός του χώρου σταβλισμού.

* Την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης του ΚΑΔ. Απόδειξη της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη με βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ).

* Την υποχρέωση υποβολής τεχνικής έκθεσης, μαζί με το αίτημα πληρωμής, από μελετητή που να τεκμηριώνει ότι η βαθμολογία του δικαιούχου δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντος στην εκάστοτε περιφέρεια.

Σε τελικό στάδιο

Τα Σχέδια Βελτίωσης έχουν πλέον περάσει στη φάση της υλοποίησης. Σε επίπεδο επεξεργασίας βρίσκονται 720 αιτήματα πληρωμής, εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί στις ΔΑΟΚ 60 αιτήματα πληρωμής, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω, έχουν ήδη υποβληθεί 133 προκαταβολές, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί οι 79 προκαταβολές, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μέσω του συστήματος της πρόσθετης πράξης σε δανειακή σύμβαση, έχει διευκολυνθεί η εκταμίευση τραπεζικών δανείων, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, σε 204 δικαιούχους.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.g

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τράπεζα Πειραιώς: Εγγυημένα αγροτικά δάνεια με περίοδο χάριτος μέχρι 2 έτη – Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται

Δημήτρης Ντόγκας

Κίνητρα για αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών – Πού θα κατευθύνονται τα κοινοτικά κονδύλια

Μιχάλης Μάρδας

Μάκης Βορίδης: Ακατάσχετες και αφορολόγητες οι ενισχύσεις στους αγρότες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Δημήτρης Ντόγκας

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για 650.000 αγρότες: Ποιους αφορούν οι σημερινές πιστώσεις 1 δισ. €

Μιχάλης Μάρδας

Οι εντυπωσιακοί αγρότες από την Σκοπιά Φαρσάλων επέστρεψαν – Το ημερολόγιο μαζί με τις σέξι αγρότισσες της περιοχής!

Tinad

Ποιοι αγρότες δικαιούνται χαμηλότοκο δάνειο έως 5 εκατ. – Η διαδικασία και οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται

Δημήτρης Ντόγκας

Επιστρέφει η αισιοδοξία στις επιχειρήσεις – Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα για το 2021

Δημήτρης Ντόγκας

Αγρότες: «Κλείδωσαν» 8,07 δισ. επιπλέον επιδοτήσεις – Πως πρέπει να διαθέσουν τα ποσά τα κράτη-μέλη

Δημήτρης Ντόγκας

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις ενισχύσεις των αγροτών – Ποιοι θα μοιραστούν τα 40 εκατ. – Η επιδότηση ανά στρέμμα

Δημήτρης Ντόγκας