ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Ακύρωσε μεταβιβάσεις παραλιακών εκτάσεων σε εταιρίες του Δημοσίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Aκυρη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η μεταβίβαση σε εταιρίες του δημόσιου τομέα μεγάλων τουριστικών και μη εκτάσεων, άλλων κοινόχρηστων και άλλων ιδιοκτησίας του Δήμου Σαρωνικού, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια.

Πρόκειται για έκταση 64.100 τετραγωνικών μέτρων στην Π. Φώκαια, έκταση 9.220 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας στη χερσόνησο Αγ. Νικολάου, το παραλιακό τμήμα του ακινήτου Αλυκών Αναβύσσου έκτασης 108.000 τ.μ., δύο ζώνες αιγιαλού συνολικής έκτασης 80.620 στο Λαγονήσι και άλλη μία ζώνη αιγιαλού 1.000 τ.μ. στο Μαύρο Λιθάρι.

Οι επίμαχες εκτάσεις είχαν μεταβιβαστεί το 2014 με υπουργική απόφαση στην Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και στη συνέχεια το επόμενο έτος μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω απορρόφησης, το 2015.

Το Δ’ Τμήμα με την υπ’ αριθμ. 2298/2020 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος) έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Σαρωνικού και ακύρωσε τη μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων.

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, που εκπροσώπησε το δήμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «άλλοι δήμοι του παράκτιου μετώπου που είχαν προσφύγει επίσης το 2014, για εκτάσεις της δικής τους εδαφικής περιφέρειας, είχαν παραιτηθεί όταν οι εκτάσεις περιήλθαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Μία προσφυγή που είχε γίνει από ορισμένους δημότες του Δήμου Σαρωνικού απορρίφθηκε με προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, καθώς οι αιτούντες δεν προέβαλαν κανένα ουσιώδες επιχείρημα, με αποτέλεσμα να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός της ΕΤΑΔ.

Στη δίκη αυτή αναδείχθηκαν από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, που εκπροσώπησε το δήμο, οι λόγοι για τους οποίους ο ν. 4389/2016 δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα ένδικα ακίνητα και να επικυρωθεί η μεταβίβασή τους, ακριβώς διότι όλα ενέπιπταν σε εξαιρέσεις από την προβλεπόμενη στο 2 άρθρο 196 του ν. 4389, που είτε προβλέπονταν αρχικά είτε προστέθηκαν με μεταγενέστερες ρυθμίσεις».

«Κρίθηκε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. (θυγατρική πλέον της Εταιρίας Συμμετοχών Περιουσίας Α.Ε.) δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίζονται τουριστικά δημόσια κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου (μέσω απορρόφησης άλλης εταιρίας) που περιήλθαν σε αυτήν.

Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν μετά την έκδοση της πράξης εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του ν. 4389, καθώς και τους αιγιαλούς και παραλίες, ως εκ τούτου η μεταβίβαση που είχε γίνει στην Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. σε εφαρμογή του ν. 4146/2013 έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμά της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Απορρίφθηκε ο ισχυρισμός της ΕΤΑΔ Α.Ε. ότι δήθεν με το ν. 4389/2016 θα περιέρχονταν και πάλι σε αυτήν, αυτό διότι δεν διενεργήθηκε επικαιροποίηση ούτε εκδόθηκαν νεότερες πράξεις με τις οποίες να διαπιστώνεται ότι κάθε ένα από τα συγκεκριμένα ακίνητα που είχαν αρχικά περιέλθει σε αυτήν πληροί τις προϋποθέσεις να μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε., με τον νέο νόμο, και ότι δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του ν. 4389.

Αντίθετα, ο δήμος απέδειξε ότι δεν θα επερχόταν η μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., καθώς ο νόμος εξαιρεί ρητά τα ακίνητα που αφορούν αιγιαλούς, παραλίες, υγρότοπους, δασικές εκτάσεις και γενικά τους κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι όλα τα συγκεκριμένα για τα οποία είχε ασκηθεί η αίτηση ακύρωσης».

«Επιπλέον, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί κατά διοίκηση και διαχείριση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στο Λαγονήσι, τις Αλυκές, την Π. Φώκαια και το Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά δημόσια κτήματα, υπάγονται με βάση το ν. 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και άρα εξαιρούνται της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ειδικά για την παραλία στο Λαγονήσι και αυτήν στην Αλυκή, ο δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά να μη μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε., αλλά να παραμείνει στο Δημόσιο και να διαχειρίζεται από το δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Απόφαση – σταθμός του ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς αν είναι ανεμβολίαστα

Tinad

ΣτΕ: Αποζημίωση 164.280 ευρώ στην οικογένεια 57χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο από πτώση κλαδιού

Tinad

Μετρό Θεσσαλονίκης: Διεθνής παρέμβαση για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

Δημήτρης Ντόγκας

Το μετρό Θεσσαλονίκης περνάει από το ΣτΕ για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ανδρέας Ντίνης

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση των εκπαιδευτικών για την πλήρωση κενών θέσεων

Tinad

Εικόνες σοκ από τροχαίο λεωφορείου με ΙΧ στο Λαγονήσι

Ανδρέας Ντίνης

Το ΣτΕ δικαίωσε οικογένεια 16χρονου που έχασε τη ζωή του εξαιτίας ιατρικού λάθους

Tinad

Πέτσας σε συνταξιούχους για τα αναδρομικά: Δεν χρειάζονται προσφυγές

Tinad