ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕΒ: Οι μισές επιχειρήσεις θα δεχτούν κυβερνοεπίθεση – Οι αγαπημένοι στόχοι των χάκερ

Ι.Φ.

Το 2020 πάνω από το 50% των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων αναμένεται να απειληθεί από κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεση, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, σε ειδική μελέτη του.

Υποστηρίζοντας πως ένα σοβαρό περιστατικό μπορεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία τους, ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους, προτρέπει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εν μέσω πανδημίας, οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Και ενώ επιταχύνθηκε η ψηφιοποίηση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, δεν παρατηρείται ανάλογη αναβάθμιση και αναθεώρηση των συστημάτων και πολιτικών ασφαλείας.

Οι κίνδυνοι

Οι επιθέσεις εστιάζουν, κυρίως, σε τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων: στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, και στις επιχειρήσεις με σημαντικό όγκο εμπιστευτικών πληροφοριών.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν γενικά λιγότερες επιθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα:

* Ο κλάδος της βιομηχανίας αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2018 τέσσερις στις δέκα βιομηχανικές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από σοβαρό συμβάν ασφάλειας, τα περιστατικά εκβιασμών αυξήθηκαν 3.500%, η ψηφιακή απάτη κατά 250%. Η μέση οικονομική ζημιά ανήλθε σε 330.000 ευρώ, ανά περιστατικό, ενώ η αντίστοιχη μέση ζημιά από παραβίαση οικονομικών και εμπιστευτικών δεδομένων ήταν 7,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα νούμερα παρουσιάζουν ισχυρά ανοδική τάση το 2019, ενώ η πανδημία αναμένεται να τα αυξήσει περισσότερο.

* Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις βιώνουν ψηφιακές παραβιάσεις ιδιαίτερης σοβαρότητας, οι οποίες την περίοδο 2014-2019 αυξήθηκαν κατά 67%, με αποτέλεσμα το 2019 το 40% των επιχειρήσεων να βιώσει ψηφιακές παραβιάσεις, με αυξημένο κόστος και χρόνο αποκατάστασης.

Το μέσο κόστος αποκατάστασης μαζί με τη μέση επίπτωση στην καθημερινή λειτουργία υπολογίζεται σε 13 εκατ. ευρώ, ανά παραβίαση. Η ζημιά αυτή παρουσιάζει σημαντική αυξητική τάση κατά 72% την τελευταία πενταετία.

* Για επιχειρήσεις με σημαντικό όγκο εμπιστευτικών πληροφοριών (όπως η πνευματική ιδιοκτησία), είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η επαρκής προστασία.

Το μέσο κόστος αποκατάστασης (τεχνική και λειτουργική) από κυβερνοεπίθεση ανέρχεται σε 3,9 εκατ. ευρώ, ανά παραβίαση, ενώ το μέσο χρονικό διάστημα για τον εντοπισμό και περιορισμό του περιστατικού φτάνει τις 280 ημέρες.

Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις αναμένουν σημαντική αύξηση του χρόνου εντοπισμού και αποκατάστασης τέτοιων περιστατικών, κυρίως λόγω της δυσκολίας ψηφιακής προστασίας σε περιπτώσεις απομακρυσμένης εργασίας.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Πρόστιμα 106.050 ευρώ για 244 παραβάσεις σε 75.294 ελέγχους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Ιταλία: 1.723 κρούσματα και 52 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 253 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 12/06: 591 τα νέα κρούσματα – 360 διασωληνωμένοι – 21 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Ανάγκη επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Η αύξηση των εμβολιασμών «αντίδοτο» στις εξάρσεις μεταλλάξεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεραπείες express πριν την εμφάνιση στην παραλία

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός: Εφιάλτης για Βρετανία η μετάλλαξη «Δέλτα»