Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμο 100 έως 600 ευρώ για τα πρώην πταίσματα

Πρόστιμο θα επιβάλλεται όταν σε ένα κατάστημα εστίασης υπάρχουν περισσότερα τραπέζια από το επιτρεπόμενο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Από 100 έως 600 ευρώ θα… τιμολογείται μία παράνομη πράξη που διωκόταν μέχρι πρότινος σε βαθμό πταίσματος, όπως αναφέρει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το βράδυ της Δευτέρας.

Ετσι, τα πταίσματα που έχουν καταργηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο «επιστρέφουν» αυτή τη φορά όχι ως ποινικό αδίκημα, αλλά ως διοικητικό πρόστιμο.
Η κατάργηση των πταισμάτων είχε αποφασιστεί για να ελαφρυνθεί ο όγκος των υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια και αποτελούσε πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου (το είχε ζητήσει με πολλές ανακοινώσεις και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας) προκειμένου να μη διεξάγονται δίκες για ήσσονος σημασίας υποθέσεις.

Πράγματι ο νέος Ποινικός Κώδικας έκανε πράξη αυτό το αίτημα, με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου να αναφέρει πως τα καταργηθέντα πταίσματα θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις, κάτι που όμως δεν είχε ρυθμιστεί μέχρι σήμερα.
Αποτέλεσμα ήταν όλες οι μέχρι πρότινος παράνομες συμπεριφορές ελαφράς μορφής να μένουν ατιμώρητες και μάλιστα δεν υπήρχε καμία δυνατότητα για τις διωκτικές αρχές να επέμβουν καν. Μπορεί τα αδικήματα αυτά να είναι ελαφρά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως είναι αδιάφορα για το κοινωνικό σύνολο.

Στα πταίσματα που καταργήθηκαν από τον Ποινικό Κώδικα και σήμερα μένουν ατιμώρητα περιλαμβάνεται μία τεράστια γκάμα αδικημάτων, από την προσβολή σημαίας ξένης χώρας και την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στις εκλογές έως την ελαφρά σωματική βλάβη και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από αμέλεια.
Για όλα αυτά σήμερα η Αστυνομία δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει καν, ενώ πλέον -εφόσον η διάταξη ψηφιστεί- θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 100-600 ευρώ. Μάλιστα η διάταξη ορίζει πως «πριν επιβληθεί το πρόστιμο καλείται το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της παράβασης για να εκφέρει τις απόψεις του», με την απόφαση να λαμβάνεται από τον προϊστάμενο της διωκτικής αρχής και όχι από δικαστικό.
Οπως εξηγούν νομικοί, σε κάποιες περιπτώσεις η έλλειψη ποινής έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα: π.χ. όταν υπάρχουν περισσότερα τραπέζια από το επιτρεπόμενο σε ένα κατάστημα εστίασης, οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα!
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν πως η διάταξη αυτή θα είναι «μεταβατική», αφού εδώ και λίγους μήνες έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για να αποφασίσει πώς θα ρυθμιστεί οριστικά το θέμα.

Επειδή όμως πρόκειται για περίπλοκο και πολυσύνθετο ζήτημα και αφορά εκατοντάδες διαφορετικές παραβάσεις που καταργήθηκαν, επελέγη στην παρούσα φάση να ψηφιστεί αυτή η «οριζόντια» διάταξη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικό νομοσχέδιο: Ολυμπιοκίνες προσυπογράφουν τις μεταρρυθμίσεις Αυγενάκη

Δημήτρης Ντόγκας

Ο κορωνοϊός «παγώνει» μέχρι τον Μάρτιο τον βασικό μισθό

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος: Στο Δημόσιο θέλουμε εκείνους που είναι πιο άξιοι και μπορούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους

Tinad

Τριήμερη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ.:«Στρόφιγγα» και «ειρηνοποιοί» στις διαδηλώσεις

Μιχάλης Μάρδας

«Κόκκινο» στα πλαστικά μιας χρήσης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μιχάλης Μάρδας

Με δίκες – «εξπρές» η ένταξη στον «Νόμο Κατσέλη» – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Tinad

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Οι νέες ρυθμίσεις

Tinad

Τρίκαλα: Πρόστιμο 21.000 ευρώ σε δύο γιαγιάδες που βοηθούσαν στην ταβέρνα των παιδιών τους!

Ανδρέας Ντίνης

«Συνεργασία»: 100% κρατική κάλυψη εισφορών για μερική εργασία – Τι φέρνει νέα τροπολογία

Tinad