ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πως η Αστυπάλαια με όχημα την Volkswagen θα μπει στη λεωφόρο της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ [Βίντεο]

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Κυβέρνηση και Volkswagen υπέγραψαν, χθες, Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση επένδυσης στην Αστυπάλαια, με στόχο τη μετατροπή της στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου που θα έχει ενεργειακή αυτονομία.

Το έργο, με τίτλο «Smart and Sustainable Island», περιλαμβάνει τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

Η παρουσίαση της επένδυσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Μέσω τηλεδιάσκεψης, από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνομίλησαν με τον CEO του Ομίλου Volkswagen, dr Herbert Diess.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε από τον κ. Φραγκογιάννη και τον dr Diess.

Η επένδυση

Ειδικότερα, το έργο έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης έξι έτη και στο επίκεντρό του βρίσκεται ένα νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς, που περιλαμβάνει:

– Κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών Ι.Χ. οχημάτων με ηλεκτρικά, μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

– Οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί -Αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα-, που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με τη βοήθεια του Volkswagen Group.

– Αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων.

– Υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κ.ά.

Οι δηλώσεις

«Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του ομίλου Volkswagen. Ενας παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία που έχει στόχο να καταστήσει το στόλο των οχημάτων της και την εταιρία πλήρως ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050, συμπράττει με ένα ευρωπαϊκό έθνος σε κατάσταση πλήρους μετασχηματισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε για τη συμφωνία: «Σήμερα ξεκινά μια μεγάλη μέρα πρωτοπορίας για την Αστυπάλαια, τα Δωδεκάνησα, το Αιγαίο και όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο “Εξυπνο και Πράσινο Νησί” στη χώρα μας, στη Μεσόγειο, σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Η ηλεκτροκίνηση με ολιστικό σχεδιασμό στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, σε συνδυασμό με την πρωτοπορία του διαμοιρασμού των δημόσιων οχημάτων μετακίνησης, έρχεται από ένα φουτουριστικό μέλλον και γίνεται πραγματικότητα.

Η Ελλάδα σήμερα δείχνει την ετοιμότητά της να δεχθεί πρωτοπόρες, καινοτόμες και εμβληματικές επενδύσεις που οδηγούν τις κοινωνίες σε άλλο επίπεδο σύνδεσης, έξυπνης βιωσιμότητας και διαισθητικής ευχρηστία».

Ο dr Diess, από την πλευρά του, επισήμανε: «Η πολιτική, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία έχουν ευθύνη να περιορίσουν από κοινού την κλιματική αλλαγή.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα για όλους. Το έργο στην Αστυπάλαια μας επιτρέπει να διερευνήσουμε πώς θα πετύχουμε αυτό το όραμα σήμερα. Η ηλεκτρική κινητικότητα και η έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα ουδέτερο από άνθρακα μέλλον».

Σημειώνεται πως η Αστυπάλαια έχει έκταση περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πληθυσμό κοντά 1.300 κατοίκους και την επισκέπτονται κάθε χρόνο περί τους 72.000 τουρίστες.

Διαθέτει περιορισμένη συγκοινωνιακή υπηρεσία, μόλις δύο λεωφορεία που λειτουργούν μόνο σε μια μικρή περιοχή του νησιού. Προς το παρόν, η ζήτηση ενέργειας καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηγές ορυκτών καυσίμων. Το νησί φιλοδοξεί να γίνει πρωτοπόρο για τον αειφόρο τουρισμό τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και υποστηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το νέο Volkswagen Tiguan – Δείτε τις τιμές του στην Ελλάδα

Kon

Αυτό είναι το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση – Δείτε γιατί σας συμφέρει η αγορά νέου αυτοκινήτου

Μιχάλης Μάρδας

Η λίστα της κυβέρνησης: Αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Ένα τέλος λιγότερο για τους καταναλωτές της ΔΕΗ

Evanthia Karra

Volkswagen Golf εναντίον Renault Megane: η μάχη των hatchback

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

Η «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια – Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος

Tinad

Το ID.3 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Volkswagen

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

Η πορεία της Volkswagen προς την εταιρική κλιματική ουδετερότητα

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

Δείτε πως δοκιμάζονται τα αυτοκίνητα της Volkswagen ενάντια στη σκουριά

Kon