ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια μαγαζιά θα μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές – Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές

Ανοιχτά τα καταστήματα στην Αττική τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Ιωάννα Φεντούρη

Προαιρετικό άνοιγμα όλες τις Κυριακές του έτους των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται σε δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Για να τεθεί σε καθολική ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει καταρχάς να ψηφιστεί και βέβαια να αρθεί το lockdown.

Πρόσθετα, στο πλαίσιο του ν/σ για τις λαϊκές αγορές δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο φορέα να καθορίζει με απόφασή του τις ημέρες (έως έξι την εβδομάδα) και τις ώρες λειτουργίας τους, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες των καταναλωτών κάθε περιοχής.

Αυτή η διάταξη θα έχει άμεση εφαρμογή, καθώς επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών εν μέσω των τριών εβδομάδων καραντίνας (με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, δυνατότητα παράλληλων αγορών και απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων).

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρει τον τίτλο: «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις».

Από εκεί και πέρα, διατηρούνται σε ισχύ όσα προβλέπει ο αναθεωρημένος ν. 4177/2013 περί λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Με άλλα λόγια επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

* Την πρώτη κατά την έναρξη κάθε τακτικής εκπτωτικής περιόδου (χειμερινή και καλοκαιρινή). Σε περίπτωση που συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή.

* Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

* Την Κυριακή των Βαΐων.

* Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

* Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη. Στις περιφερειακές ενότητες, όπου η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει εκδοθεί, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

α) Στον Δήμο Αθηναίων, και

β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού – Αγιος Δημήτριος – Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Με αιτιολογημένη απόφαση

Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά τον Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της.

Βάσει του ν.4177/2013, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς ορίζονται τρεις τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους, χωρίς να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Ωρες – αμοιβές

Υπενθυμίζεται πως το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθορίζεται για τις καθημερινές μέχρι τις 9 μ.μ., το Σάββατο μέχρι τις 8 μ.μ. και την Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν τις Κυριακές δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται αυτών. Η απασχόλησή τους αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ευθύνη και ψυχραιμία

Kon

Κορωνοϊός: Το δύσκολο στοίχημα της εστίασης – Πέτσας: «Χωρίς νυχτερινή διασκέδαση και όρθιους»

Tinad

Κορωνοϊός και lockdown: Εβδομάδα αποφάσεων – Πώς θα οργανωθεί το άνοιγμα της κοινωνίας

Tinad

Κορωνοϊός – Βατόπουλος: Δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου – Το όριο κρουσμάτων για την άρση του

Tinad

Κορωνοϊός και σχολεία: Σύγχυση για το πότε θα ανοίξουν – Τα σενάρια

Tinad

Αλλο τα σενάρια, άλλο η πραγματικότητα

Kon

Όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε πίσω

Kon

Σάλο προκάλεσε η Ρίτα Όρα: Διοργάνωσε πάρτυ για τα γενέθλιά της σε εστιατόριο του Λονδίνου μέσα στο lockdown

Μαρίνα Μπενέκου

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μείωση ενοικίου και τον Δεκέμβριο – Στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση – Τρεις «γκρίζες ζώνες» βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ [πίνακας& παραδείγματα]

Δημήτρης Ντόγκας