ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι επτά τομές στις δημόσιες συμβάσεις – Αυξάνεται το όριο για τις απευθείας αναθέσεις

Ιωάννα Φεντούρη

Επτά βασικούς στόχους έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την ηγεσία του μέχρι την 7η Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτού, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων, ψηφιοποίηση διαδικασιών κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκεται η αναμόρφωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις (ν. 4412/2016), καθώς και των νόμων 3433/2006, 3383/2010 και 3978/2011, που ρυθμίζουν θέματα αυτών στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία στοχεύει:

* Στην απλοποίηση/διασαφήνιση των διατάξεων του ν. 4412/2016.

* Στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.

* Στην επιτάχυνση και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων χωρίς εκπτώσεις στο πεδίο της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων.

* Στην επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών εργαλείων για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

* Στη μείωση του διοικητικού βάρους για τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς.

* Στην αύξηση της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

* Στην αντιμετώπιση παθογενειών του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, όπως το ζήτημα των υπερβολικά χαμηλών προσφορών και η υπερβολική προσκόλληση στην τυπικότητα έναντι της ουσίας των προσφορών των οικονομικών φορέων.

Οσον αφορά στο όριο απευθείας ανάθεσης σύμβασης (σ.σ.: πραγματοποιείται κατόπιν έρευνας αγοράς), από τις 20.000 ευρώ, που είναι σήμερα, αυξάνεται στις 30.000 ευρώ για προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και στις 60.000 ευρώ για δημόσια έργα.

Παράλληλα, εισάγεται η υποχρέωση δημοσίευσης της σχετικής πρόσκλησης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) πέντε ημέρες πριν από την ανάθεση της σύμβασης.

Ακόμη, επιδιώκεται η απλοποίηση της διαδικασίας για συμβάσεις αξίας μέχρι 30.000 ευρώ, μέσα από τη μείωση του διοικητικού βάρους τόσο για τις αναθέτουσες αρχές όσο και τους οικονομικούς φορείς, με τη χρονική σύντμηση των σχετικών διαδικασιών.

Προβλέπεται η κατάργηση της διαδικασίας του συνοπτικού διαγωνισμού, ο οποίος δεν διενεργείται, συνήθως, με ηλεκτρονικά μέσα, δημιουργώντας πρόσθετο διοικητικό βάρος για τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς.

Επίσης, εισάγεται διαδικασία απευθείας ανάθεσης μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων (e-marketplace) με ανώτατο όριο τις 40.000 ευρώ ανά είδος προμηθευόμενου αγαθού.

Ψηφιοποίηση

Προς επέκταση της ψηφιοποίησης, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων (ΕΣΗΔΗΣ) από τις αναθέτουσες αρχές σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης με αντικείμενο άνω των 30.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ σήμερα). Στόχος είναι η εξάλειψη των έγχαρτων διαδικασιών και επέκταση του e-procurement σε όλες σχεδόν τις δημόσιες συμβάσεις.

Τέλος, προβλέπεται η υποχρέωση της αναθέτουσας αρχής για έργα εκτιμώμενης αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ να αναρτά τη μελέτη κατασκευής του έργου τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. Κι αυτό προκειμένου οι υποψήφιοι του διαγωνισμού να έχουν επαρκή χρόνο να μελετήσουν το έργο και να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή να διατυπώσουν πριν από τη συμμετοχή τους τις απόψεις τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ανοίγουν και τα χιονοδρομικά; – Τι είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Μιχάλης Μάρδας

Τι είπε ο Γεωργιάδης για το άνοιγμα της εστίασης

Ανδρέας Ντίνης

Υπόθεση Novartis: Κατέθεσαν Πικραμμένος και Γεωργιάδης – Νέες διώξεις σε 15 άτομα

Tinad

Έρχονται νέα μέτρα για τη στήριξη των εμπόρων – Τι είπε ο Γεωργιάδης

Evanthia Karra

Πρωταθλητές στην απορρόφηση ευρωκονδυλίων – 4,3 δισ. ευρώ τα αιτήματα πληρωμής το 2020

Δημήτρης Ντόγκας

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ενέσεις ρευστότητας 8,6 δισ. σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις  – Τα νέα σχέδια για στοχευμένες ενισχύσεις

Δημήτρης Ντόγκας

«Elevate Greece»: Πως μπορούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν κεφάλαιο κίνησης έως 100.000 ευρώ

Δημήτρης Ντόγκας

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαριστεί το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ανδρέας Ντίνης

Γεωργιάδης: Για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ

Evanthia Karra