Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός επιβίωσης στις παραλίες από το Eleftherostypos.gr: Ανοίγουν το πρωί του Σαββάτου οι πλαζ – Τι ισχύει για ξαπλώστρες, καφέ και φαγητό

Άλλαξε όψη η παραλία Γλυφάδας: Έτσι θα απολαμβάνουμε το μπάνιο μας την εποχή του κορωνοϊού!

Aπό το Σάββατο 16 Μαΐου το πρωί οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας θα ανοίξουν.

Τα «εγκαίνια» όμως θα γίνουν με… μεζούρα και τετραγωνικά μέτρα! Και όχι μόνο αυτό: Σαράντα λουόμενοι ανά… στρέμμα και καταγραφή τους, μόνο take away καφέ, συσκευασμένο φαγητό χωρίς επιτόπια παρασκευή του. Ομπρέλα από ομπρέλα απόσταση 4 μέτρα, σκιά από… σκιά ορίζεται στο 1 μέτρο.

Δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Απαγορεύεται η πώληση συσκευασμένων ή παρασκευασμένων ποτών από τα beach bar, μόνο… αναψυκτικά, αλλά δύσκολος ο έλεγχος αν τα έχεις στο… ψυγειάκι!

Απαγορεύεται επίσης το delivery φαγητού ή ποτών στις παραλίες. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας των εργαζομένων στα beach bar, στα οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν απόσταση 1,5 μέτρο στην ουρά.

Η πετσέτα στην ξαπλώστρα είναι ευθύνη του λουομένου. Απαγορεύεται το ομαδικό… beach volley, η άθληση γενικά με σωματική επαφή. Οι συγκεκριμένες οδηγίες για να κοπεί η… κορδέλα της παραλίας χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίες ενδέχεται να δοθούν σήμερα, καθώς για παράδειγμα δεν καθορίζεται αν οι παραλίες που ανοίγουν θα έχουν ωράριο…

Καταγραφή

Στις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο είναι υποχρεωτική η καταγραφή των λουομένων. Σε αυτές τις παραλίες ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. Επίσης, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Απολύμανση

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. 

   Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κανόνες και στις παραλίες

Kon

Tripadvisor: Νέα… διάκριση για τη μοναδικότητα της Ελλάδας – Τρεις παραλίες στη λίστα με τις ωραιότερες της Ευρώπης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις παραλίες με… αποστάσεις ασφαλείας» – Τα θετικά σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για το άνοιγμα των πλαζ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το παζλ των οργανωμένων πλαζ – Τι θα ισχύει για ξαπλώστρες, καφέ, φαγητό στις παραλίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιατί κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι μισές παραλίες στην Ελλάδα

Προσοχή: Οι ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι εκτός Αττικής

Manos Kanderakis

Γαλάζιες Σημαίες 2019: Αυτές είναι οι 92 καθαρότερες ελληνικές παραλίες