ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΣΠ: Γιατί και πως πρέπει να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε 80.000 κτίρια

Newsroom eleftherostypos.gr

Τις προδιαγραφές, μέσω των οποίων πρέπει να γίνεται η μεθοδολογία του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, ολοκλήρωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Η διαδικασία αφορά δημόσια κτίρια, τα οποία υπολογίζονται στα 80.000, εκ των οποίων μόλις το 15-20% χρησιμοποιείται από φορείς και υπηρεσίες.

Οπως έγινε γνωστό και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η απογραφή και ιεραρχική αποτίμηση των υφιστάμενων κτιρίων γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις:

α. Ταχύς Οπτικός ή Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος

β. Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος

γ. Τριτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος

«Ο ΟΑΣΠ έχει ήδη αναπτύξει και προτυποποιήσει τη μέθοδο και το αντίστοιχο δελτίο του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, με βάση την οποία αρκετοί φορείς του Δημοσίου έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την κατ’ αρχήν ιεράρχηση του κτιριακού δυναμικού ευθύνης τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.

Οπως τονίζει, ο Ταχύς Οπτικός Ελεγχος αποτελεί μία απλοποιημένη μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε μεγάλα σύνολα κτιρίων και ως εκ τούτου είναι από τη φύση του περιορισμένης αξιοπιστίας.

Πεδίο εφαρμογής του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου αποτελούν τα κτίρια που από τον μακροσκοπικό Πρωτοβάθμιο Ελεγχο έλαβαν βαθμολογία κάτω ενός προβλεπόμενου ορίου.

«Ο έλεγχος αυτός υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες και προϋποθέτει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους του κτιρίου, τη σύνταξη σχεδίων αποτύπωσης γεωμετρίας και παθολογίας, οπτική αξιολόγηση και ορισμένους επιτόπου ελέγχους των δομικών υλικών καθώς και στοιχειώδεις υπολογισμούς για την ποσοτική αποτίμηση χαρακτηριστικών δεικτών, χωρίς προσομοίωση του φέροντα οργανισμού», αναφέρει.

Επισημαίνεται  παράλληλα ότι ο «Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος είναι λεπτομερέστερος του Πρωτοβαθμίου Ελέγχου (Ταχέως Οπτικού), αλλά ταχύτερος από τον Τριτοβάθμιο Ελεγχο, ο οποίος απαιτεί πλήρη μελέτη αποτίμησης της σεισμικής ικανότητας του κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της σεισμικής μηχανικής και των τελευταίων εξελίξεων σε κανονιστικά εγχειρίδια».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κομισιόν: Η ομάδα της επιχείρησης «IRINI» ενήργησε με επαγγελματισμό – Η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις

Tinad

Σεισμός – Σάμος: Βίντεο ντοκουμέντο με το τσουνάμι που χτυπάει το νησί

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Καρδίτσα

Tinad

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Σάμο

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός – Σάμος: Δέσμη οκτώ μέτρων στήριξης για τους πληγέντες

Tinad

Σεισμός-Σάμος: Έκτακτη εκκένωση περιοχών στη Σάμο – Φοβούνται μετασεισμό 6 ρίχτερ

Μιχάλης Μάρδας

Σεισμός «ταρακούνησε» τη Χαλκιδική

Μιχάλης Μάρδας

Ο σεισμός «ψήλωσε» 25 εκατοστά την Σάμο – Τι ανησυχεί τώρα τους επιστήμονες

Δημήτρης Ντόγκας

Σεισμός – Σάμος: Aκατάλληλα 11 σχολεία – Προβλήματα και στις εκκλησίες

Ανδρέας Ντίνης