ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο σεισμός «ψήλωσε» 25 εκατοστά την Σάμο – Τι ανησυχεί τώρα τους επιστήμονες

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Εντυπωσιακή ανύψωση της Σάμου κατά 18-25 εκατοστά παρατηρήθηκε μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ. βόρεια -βορειοδυτικά του νησιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η ανύψωση της Σάμου σημαίνει αντίστοιχα ότι κατέβηκε η στάθμη της θάλασσας πριν καταφθάσει το τσουνάμι. Αν η στάθμη δεν είχε κατέβει, τότε το τσουνάμι θα έπαιρνε περισσότερο ύψος κατά 20 εκ. και θα ήταν ακόμη πιο δυνατό.

Με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, αποτελούμενη από τους καθηγητή δρ. Ευθύμη Λέκκα, υποψ. δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, υποψ. δρ. Μαριλία Γώγου, υποψ. δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου, αναφέρει ότι από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτίρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

«Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από το σεισμό της Σάμου, ύψους 1,6 μ., προκάλεσε σημαντικές βλάβες σε παράκτια καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις.

Ενα μεγάλου βάρους container που μετατοπίστηκε πολλά μέτρα (βρισκόταν μπροστά από το σκάφος), ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν στο εσωτερικό αποθήκης εστιατορίου μετά το τσουνάμι και η διάβρωση της παραλίας.

Ηταν το μεγαλύτερο στην Αν. Μεσόγειο μετά το μεγάλο τσουνάμι της Αμοργού (1956, ύψος 15-20 μ.). Υπενθύμισε δε τον υπαρκτό κίνδυνο, «για τον οποίο φωνάζω από το 1984. Γι’ αυτό με άλλους επιστήμονες συνιδρύσαμε (2005) το σύστημα προειδοποίησης της UNESCO στη Μεσόγειο και στον ΒΑ Ατλαντικό, στο οποίο είναι ενταγμένο και το εθνικό μας σύστημα», ανέφερε ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σεισμός ΤΩΡΑ: «Κουνήθηκε» η Νίσυρος

Λάμπρος Κατσαρός

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανάμεσα σε Νίσυρο και Τήλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ νότια της Πύλου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου

Είναι επίσημο: Μόνιμος μειωμένος ΦΠΑ σε Χίο, Λέρο, Κω, Λέσβο και Σάμο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σεισμός τώρα ταρακούνησε την Ηγουμενίτσα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Survivor: Σεισμός στον Άγιο Δομίνικο λαχτάρησε τους παίκτες

Σεισμός: Τα ρίχτερ «χτύπησαν» τις Σέρρες – Ανάστατοι οι κάτοικοι

Λάμπρος Κατσαρός

Σεισμός ΤΩΡΑ: Αναστάτωση στην Μονεμβασιά

Λάμπρος Κατσαρός