ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

O κορωνοϊός προσγείωσε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» -Τα νέα πρωτόκολλα εισόδου στην χώρα

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Σε φάση περιδίνησης ελέω της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθούν να βρίσκονται οι αερομεταφορές, με την αεροπορική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να βαίνει σταθερά μειούμενη, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 68,8% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Οπως είναι εύκολα διακριτό, τα μεγέθη θα επιδεινωθούν έτι περαιτέρω εν όψει του νέου lockdown που ισχύσει από σήμερα, μολονότι πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην κλείσουν αεροδρόμια.

Ακολουθώντας τους προηγούμενους 7 μήνες του έτους, η ταξιδιωτική κίνηση του Οκτωβρίου επηρεάστηκε επίσης σημαντικά από την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, με αποτέλεσμα να ταξιδέψουν μόνο 719.125 επιβάτες.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση 60,2% και 72,2% αντίστοιχα.

«Μαύρο» 10μηνο

Ταυτόχρονα, η ταξιδιωτική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου προσέγγισε τα 7,6 εκατ., σημειώνοντας μείωση 66% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 58,4% και 69,3% αντίστοιχα.

Ενδεικτικό της ζοφερής κατάστασης είναι το γεγονός ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ταξίδεψαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μόλις 4,8 εκατ. επιβάτες όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχαν φτάσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 15,4 εκατ. επιβάτες.

Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώθηκε και ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 ανήλθε σε 100.675, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 48,8% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 44,1% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 52,3%.

Μόνο με αρνητικό τεστ PCR

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του νέου lockdown για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, η είσοδος στην Ελλάδα πραγματοποιείται μόνο με αρνητικό τεστ PCR. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι πλέον απαραίτητη η συμπλήρωση φόρμας εντοπισμού επιβάτη (PLF) για όλους όσοι εισέρχονται από τα σύνορα. Πάντως, το πλαίσιο μέτρων που θα ισχύσει για τις πτήσεις δεν θα είναι τόσο αυστηρό όσο τον περασμένο Μάρτιο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Ιταλία: Πάνω από 28.000 κρούσματα Covid-19 και 827 νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βρετανία: 16.022 νέα κρούσματα και 498 επιπλέον θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Τουρκία: Εικόνες σοκ – Στοιβάζουν φέρετρα νεκρών από Covid σε λεωφορεία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι 18 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πλαφόν στις τιμές για τα Covid – 40 ευρώ για το μοριακό, 10 ευρώ για τα rapid

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Θεσσαλονίκη με 545 νέα κρούσματα, 319 στην Αττική – Ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός – Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε μια συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ

Tinad

Κορωνοϊός: 2.013 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 101 θάνατοι και 607 στις ΜΕΘ

Tinad

Κορωνοϊός – Lockdown: Δεν πληρώνονται 8 στα 10 πρόστιμα

Ανδρέας Ντίνης