ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν όσοι παράγουν… λιγότερα απόβλητα – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Το… πράσινο φως στους δήμους προκειμένου να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα δίνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, πλέον θα γίνεται ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων, ανάλογα δηλαδή με την κατηγορία (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο κ.λπ.), θα εφαρμοστεί τέλος ταφής αποβλήτων στους δήμους από τις αρχές του 2021 ύψους 15 ευρώ ανά τόνο, το οποίο θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ ετησίως, φθάνοντας έως και τα 35 ευρώ/τόνο το 2025, ενώ θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2023 σύστημα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη για τις φιάλες αλουμινίου.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία προωθεί τη δημιουργία χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας με την εφαρμογή 4 διακριτών ρευμάτων για πλαστικό, γυαλί, χαρτί και μέταλλο, καθώς και τη μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταδίκης της χώρας για τη λειτουργία παράνομων χωματερών και την κακή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων αντίστοιχα. Ειδικότερα, η μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2022.

Κατά την παρουσίαση, ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή, με το οποίο η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων.

Κίνητρα

–  Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω». Θεσπίζεται ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει – και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ηδη αυτό γίνεται πιλοτικά στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

–   Θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2023 σύστημα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη για τις φιάλες αλουμινίου.

Αντίστοιχα με ό,τι θεσπίσθηκε με τα πλαστικά μπουκάλια, οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα αλουμινένια μπουκάλια τους θα ανταμείβονται για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.

– Προάγεται η επαναχρησιμοποίηση ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και ποτού και μάλιστα με έκπτωση.

Πλαστικές σακούλες

Παράλληλα, θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2025 υποχρέωση για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Από τον Ιανουάριο του 2023 (2 χρόνια νωρίτερα) εφαρμόζεται το ίδιο μέτρο στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι απαγορεύεται να προμηθεύονται πλαστικές σακούλες μεταφοράς που δεν περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Τίθεται, ακόμα, σε εφαρμογή έως τις 5 Ιανουαρίου 2022 υποχρεωτική χωριστή συλλογή αποβλήτων για πλαστικό, χαρτί μέταλλο, γυαλί σε κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, τράπεζες, καταστήματα εστίασης και στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

Οι δήμοι υποχρεούνται να οργανώσουν χωριστή συλλογή σε διακριτά ρεύματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 χωριστή συλλογή υιοθετείται και στα σχολεία για απόβλητα συσκευασίας, βιοαπόβλητα και έντυπο χαρτί.

Για τα νοικοκυριά προωθείται χωριστή συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων (χλωρίνες κ.λπ.) έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Οπως έκανε γνωστό η ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε όλες τις νέες οικοδομές, με την έναρξη ισχύος του νόμου, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση 4 χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί). Σε κάθε νέο κτίριο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος χώρος για τη συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές, εύκολα προσβάσιμα υπόγεια).

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη δια όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα – Στην διαβούλευση το νομοσχέδιο

Δημήτρης Ντόγκας

Χατζηδάκης: Ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ, αποθήκης φυσικού αερίου, ΛΑΡΚΟ

Ανδρέας Ντίνης

Σάμος – Χατζηδάκης: Σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Ανδρέας Ντίνης

Τι αλλάζει από μεθαύριο στην αγορά ενέργειας – Πώς θα μειωθούν οι τιμές

Δημήτρης Ντόγκας

Xατζηδάκης: Από τον Μάρτιο του 2019 ο Τσακαλώτος δήλωνε στην Κομισιόν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Evanthia Karra

Χατζηδάκης στον «Ε.Τ.»: Το Χωροταξικό νομοσχέδιο δεν θα απαλλοτριώσει τις περιουσίες των πολιτών

Μιχάλης Μάρδας

Χατζηδάκης για ηλεκτροκίνηση: Έρχεται επιδότηση 1.000 και πλέον οχημάτων

Ανδρέας Ντίνης

Κλείνουν όλες οι χωματερές σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – Τι προανήγγειλε ο Χατζηδάκης

Evanthia Karra

Έτσι θα πάρετε επιδότηση για το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, σκούτερ και ποδήλατο – Πότε ξεκινά η διαδικασία

Μιχάλης Μάρδας