ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν όσοι παράγουν… λιγότερα απόβλητα – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Το… πράσινο φως στους δήμους προκειμένου να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα δίνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, πλέον θα γίνεται ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων, ανάλογα δηλαδή με την κατηγορία (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο κ.λπ.), θα εφαρμοστεί τέλος ταφής αποβλήτων στους δήμους από τις αρχές του 2021 ύψους 15 ευρώ ανά τόνο, το οποίο θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ ετησίως, φθάνοντας έως και τα 35 ευρώ/τόνο το 2025, ενώ θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2023 σύστημα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη για τις φιάλες αλουμινίου.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία προωθεί τη δημιουργία χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας με την εφαρμογή 4 διακριτών ρευμάτων για πλαστικό, γυαλί, χαρτί και μέταλλο, καθώς και τη μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταδίκης της χώρας για τη λειτουργία παράνομων χωματερών και την κακή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων αντίστοιχα. Ειδικότερα, η μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2022.

Κατά την παρουσίαση, ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή, με το οποίο η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων.

Κίνητρα

–  Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω». Θεσπίζεται ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει – και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ηδη αυτό γίνεται πιλοτικά στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

–   Θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2023 σύστημα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη για τις φιάλες αλουμινίου.

Αντίστοιχα με ό,τι θεσπίσθηκε με τα πλαστικά μπουκάλια, οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα αλουμινένια μπουκάλια τους θα ανταμείβονται για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.

– Προάγεται η επαναχρησιμοποίηση ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και ποτού και μάλιστα με έκπτωση.

Πλαστικές σακούλες

Παράλληλα, θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2025 υποχρέωση για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Από τον Ιανουάριο του 2023 (2 χρόνια νωρίτερα) εφαρμόζεται το ίδιο μέτρο στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι απαγορεύεται να προμηθεύονται πλαστικές σακούλες μεταφοράς που δεν περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Τίθεται, ακόμα, σε εφαρμογή έως τις 5 Ιανουαρίου 2022 υποχρεωτική χωριστή συλλογή αποβλήτων για πλαστικό, χαρτί μέταλλο, γυαλί σε κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, τράπεζες, καταστήματα εστίασης και στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

Οι δήμοι υποχρεούνται να οργανώσουν χωριστή συλλογή σε διακριτά ρεύματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 χωριστή συλλογή υιοθετείται και στα σχολεία για απόβλητα συσκευασίας, βιοαπόβλητα και έντυπο χαρτί.

Για τα νοικοκυριά προωθείται χωριστή συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων (χλωρίνες κ.λπ.) έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Οπως έκανε γνωστό η ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε όλες τις νέες οικοδομές, με την έναρξη ισχύος του νόμου, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση 4 χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί). Σε κάθε νέο κτίριο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος χώρος για τη συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές, εύκολα προσβάσιμα υπόγεια).

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τρόπαιο στο παγκόσμιο τουρνουά ψέματος

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Η αντιπολίτευση κάνει το άσπρο μαύρο [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εργασιακό νομοσχέδιο: «Ονομαστική για να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση αποβλήτων – Τι προβλέπει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χατζηδάκης: Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους, με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας

Χατζηδάκης στον «Ε.Τ.»: «Παράθυρο» για αύξηση μισθού πάνω από τα 650 ευρώ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εργασιακά και ψηφιακή κάρτα: Πρόστιμο 10.500€ και λουκέτο σε επιχειρήσεις που δεν την ενεργοποιούν – Όλα όσα προβλέπονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Οι σημαντικότερες αλλαγές του – Δεν καταργείται το 8ωρο και το πενθήμερο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Απίστευτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μετά ζητά την εφαρμογή του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom