ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» ενοικίων: Δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου – Τι πρέπει να κάνουν

ΑΑΔΕ: Μήνυμα προς φορολογουμένους για οφειλές που λανθασμένα εμφανίζονται ανεξόφλητες

Γιώργος Παλαιτσάκης

Εως τις 15 Δεκεμβρίου 2020 έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις εισοδηματικής απώλειας (δηλώσεις Covid) ή ακόμη και διορθωτικές δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο-Αύγουστο 2020 υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που είχαν συμφωνήσει με τους μισθωτές τους.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται επειδή κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων Covid ή των δηλώσεων μίσθωσης υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη ή παραλείψεις, εξαιτίας των οποίων δεν κατέστη δυνατός ο υπολογισμός των εκπτώσεων.

Λόγω, δε, των λαθών και των παραλείψεων αυτών βεβαιώθηκε στους ιδιοκτήτες αυτούς ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ του 2020, χωρίς καμία μείωση λόγω υπολογισμού εκπτώσεων φόρου βάσει δηλώσεων Covid.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες λαμβάνουν αυτές τις ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω TAXISnet, ειδοποιήσεις με συγκεκριμένες οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ τους καλεί να υποβάλουν τροποποιητικές – διορθωτικές δηλώσεις Covid ή και δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

Επιπλέον, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπεται ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020 τις προβλεπόμενες τροποποιητικές – διορθωτικές δηλώσεις.

Βασικά λάθη

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:

* Υποβολή δήλωσης Covid χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.

* Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.

* Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Συνιδιοκτησίες

Επίσης, η ΑΑΔΕ με τις ειδοποιήσεις που αποστέλλει ζητάει διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.

Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται, ώστε για κάθε συνιδιοκτήτη να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.

Από τη στιγμή που οι δηλώσεις μίσθωσης και οι δηλώσεις Covid θα επανυποβληθούν χωρίς λάθη ή παραλείψεις, οι ιδιοκτήτες θα κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρων που δικαιούνται και τα ποσά των εκπτώσεων αυτών θα αφαιρεθούν είτε από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020 που λήγουν τους μήνες Νοέμβριο 2020, Δεκέμβριο 2020, Ιανουάριο 2021 και Φεβρουάριο 2021, είτε από άλλες φορολογικές οφειλές που θα ακολουθήσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.g

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Ενοίκια: Αυτές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δικαιούνται μείωση για τον Νοέμβριο [όλη η λίστα με τους ΚΑΔ]

Μιχάλης Μάρδας

Το αυτογκόλ της ΑΑΔΕ με τις αδήλωτες συντάξεις από χώρες της Ε.Ε.: Η οδηγία για τα δικαιολογητικά των φορολογούμενων

Δημήτρης Ντόγκας

Η ΑΑΔΕ… γκαζώνει τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες για υποθέσεις που παραγράφονται

Δημήτρης Ντόγκας

Οδηγός επιβίωσης για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Τα μυστικά για τις νέες μειώσεις ενοικίων [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Κούρεμα ενοικίων και… φρέσκο χρήμα για τους ιδιοκτήτες [Αναλυτικοί πίνακες]

Tinad

Χρήστος Σταϊκούρας: Μπορούμε να καλύψουμε όσα μέτρα στήριξης χρειαστούν

Δημήτρης Ντόγκας

«Βενέτης»: Τα υψηλά ενοίκια κλείνουν άλλα τρία καταστήματα στην Αττική

Δημήτρης Ντόγκας

Σεισμός στη Σάμο: Παρατείνονται οι δηλώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων για τους πληγέντες

Tinad