ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΜΗ: Οι τρεις διαδικτυακές υπηρεσίες για αυτόματη μεταβίβαση στοιχείων στους φορείς του Δημοσίου

Γωγώ Κατσέλη

Ψηφιακά και αυτόματα μεταβιβάζονται πλέον στους φορείς του Δημοσίου τα στοιχεία των επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), μέσω της διάθεσης τριών νέων διαδικτυακών υπηρεσιών από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ετσι, γίνεται ταχύτερη και ακριβέστερη η διαδικασία προσκόμισης και επιβεβαίωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πιστοποιούν τα στοιχεία των νομικών προσώπων, εξοικονομώντας χιλιάδες εργατοώρες τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους πολίτες.

Ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί τις νέες διαλειτουργικότητες είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με στόχο να έχει πλήρη και επικαιροποιημένη εικόνα των στοιχείων των φαρμακευτικών εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται και διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, και οι οποίες αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 196.

Μέχρι πρότινος η προσπάθεια επιβεβαίωσης των στοιχείων γινόταν τουλάχιστον σε τρίμηνη βάση και με χρήση χειρογράφων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθυστερήσεις και δυσκολίες ως προς την πιστοποίηση της ορθότητάς τους.

Με τις εν λόγω διαλειτουργικότητες παρέχονται στους δημόσιους φορείς τα εξής:

* Με τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ», μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν αυτόματα και ψηφιακά προς τους δημόσιους φορείς στοιχεία νομικών προσώπων, όπως αριθμός μητρώου ΓΕΜΗ, ΑΦΜ, κωδικός ΔΟΥ, όνομα επιχείρησης, διεύθυνση κ.λπ.

Στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνεται πλέον αυτόματα το μητρώο φαρμακευτικών εταιριών αναφορικά με τα παραπάνω, καθώς και για μεταβολές όπως εξαγορές, συγχωνεύσεις, μετονομασίες κ.λπ., με στόχο τον ορθό υπολογισμό και καταλογισμό των ποσών που υποχρεούται να καταβάλει κάθε φαρμακευτική εταιρία στο πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).

* Μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο ΓΕΜΗ» παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης ταυτοποίησης του ΑΦΜ καθώς και του αριθμού ΓΕΜΗ των επιχειρήσεων από τους φορείς. Στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτόματης ταυτοποίησης των φαρμακευτικών εταιριών βάσει του ΑΦΜ τους έχει στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των οφειλών του προς τον ΕΟΠΥΥ.

* Με τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης από Μητρώο ΓΕΜΗ», παρέχονται αυτόματα και ψηφιακά στοιχεία μελών Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, όπως στοιχεία της διευθυντικής ομάδας, ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο μελών, εθνικότητα, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ., σε όποιους δημόσιους φορείς το αιτηθούν.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

.

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Συγχωνεύονται» 25 πιστοποιητικά σε ένα – Εφτασε το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας

Evanthia Karra

«Πόθεν έσχες» από 182.000: Η ποινή για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονική υποβολή ατομικών αιτημάτων – Βήμα – βήμα η διαδικασία

Tinad

ΕΟΠΥΥ: Με 215 κλίνες συμμετέχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη στήριξη του ΕΣΥ

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Το mega-project της ψηφιοποίησης – Όλο το σχέδιο

Tinad

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Στο τραπέζι νέα εφαρμογή για  άνοιγμα της αγοράς χωρίς συνωστισμούς στα καταστήματα

Δημήτρης Ντόγκας

Φως στο τούνελ του lockdown: Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 άνοιξαν 8.681 νέες επιχειρήσεις [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Τα κλικ για σύσταση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών χωρίς καμία στάση σε δημόσια υπηρεσία

Δημήτρης Ντόγκας

Μόνο στον Ε.Τ.: Με αγγλικό οδηγό οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες – Πότε αλλάζουν

Tinad