ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΜΗ: Οι τρεις διαδικτυακές υπηρεσίες για αυτόματη μεταβίβαση στοιχείων στους φορείς του Δημοσίου

Γωγώ Κατσέλη

Ψηφιακά και αυτόματα μεταβιβάζονται πλέον στους φορείς του Δημοσίου τα στοιχεία των επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), μέσω της διάθεσης τριών νέων διαδικτυακών υπηρεσιών από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ετσι, γίνεται ταχύτερη και ακριβέστερη η διαδικασία προσκόμισης και επιβεβαίωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πιστοποιούν τα στοιχεία των νομικών προσώπων, εξοικονομώντας χιλιάδες εργατοώρες τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους πολίτες.

Ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί τις νέες διαλειτουργικότητες είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με στόχο να έχει πλήρη και επικαιροποιημένη εικόνα των στοιχείων των φαρμακευτικών εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται και διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, και οι οποίες αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 196.

Μέχρι πρότινος η προσπάθεια επιβεβαίωσης των στοιχείων γινόταν τουλάχιστον σε τρίμηνη βάση και με χρήση χειρογράφων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθυστερήσεις και δυσκολίες ως προς την πιστοποίηση της ορθότητάς τους.

Με τις εν λόγω διαλειτουργικότητες παρέχονται στους δημόσιους φορείς τα εξής:

* Με τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ», μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν αυτόματα και ψηφιακά προς τους δημόσιους φορείς στοιχεία νομικών προσώπων, όπως αριθμός μητρώου ΓΕΜΗ, ΑΦΜ, κωδικός ΔΟΥ, όνομα επιχείρησης, διεύθυνση κ.λπ.

Στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνεται πλέον αυτόματα το μητρώο φαρμακευτικών εταιριών αναφορικά με τα παραπάνω, καθώς και για μεταβολές όπως εξαγορές, συγχωνεύσεις, μετονομασίες κ.λπ., με στόχο τον ορθό υπολογισμό και καταλογισμό των ποσών που υποχρεούται να καταβάλει κάθε φαρμακευτική εταιρία στο πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).

* Μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο ΓΕΜΗ» παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης ταυτοποίησης του ΑΦΜ καθώς και του αριθμού ΓΕΜΗ των επιχειρήσεων από τους φορείς. Στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτόματης ταυτοποίησης των φαρμακευτικών εταιριών βάσει του ΑΦΜ τους έχει στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των οφειλών του προς τον ΕΟΠΥΥ.

* Με τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης από Μητρώο ΓΕΜΗ», παρέχονται αυτόματα και ψηφιακά στοιχεία μελών Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, όπως στοιχεία της διευθυντικής ομάδας, ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο μελών, εθνικότητα, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ., σε όποιους δημόσιους φορείς το αιτηθούν.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μόνο στον Ε.Τ.: Με αγγλικό οδηγό οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες – Πότε αλλάζουν

Tinad

Έρχονται ψηφιακές άδειες γάμου και βάφτισης – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης

Tinad

Κορωνοϊός: Την κατάργηση του clawback ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Tinad

Εφαρμογή για τον κορωνοϊό στο κινητό και hands-free πόμολα

Μιχάλης Μάρδας

Κέντρα Υγείας: Τι θα ισχύσει με την αμοιβή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ, αξίας οκτώ εκατ. ευρώ, στο «Σωτηρία» από τη Βουλή

Evanthia Karra

Αλλαγή των κωδικών στο taxisnet συνιστά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ανδρέας Ντίνης

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος του προσωπικού στις ιδιωτικές ΜΕΘ

Ανδρέας Ντίνης

Σε δοκιμαστική λειτουργία το gov.gr

Kon