ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Γέφυρα»: Εκταμιεύθηκαν 9,9 εκατ. για τις δόσεις 42.449 στεγαστικών – Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες

Τάσος Δασόπουλος

Τα πρώτα 9,9 εκατ. ευρώ εκταμίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή το 90% των δόσεων 26.059 δικαιούχων για συνολικά 42.449 ρυθμισμένα ή εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω του προγράμματος «Γέφυρα».

Το πρόγραμμα που έκλεισε με 160.467 δικαιούχους έχει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης των κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας. Με αυτό το δεδομένο επιδοτεί τις δόσεις εξυπηρετούμενων ή ρυθμισμένων αλλά και μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έχουν προσημείωση πρώτης κατοικίας και δεν βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής.

Στους ενήμερους δανειολήπτες η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.

Ειδικότερα η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Ηδη, ορισμένοι δανειολήπτες που ανήκουν στην πρώτη φάση, πλήρωσαν, μέσα στον Νοέμβριο, τη δόση του δανείου τους μειωμένη κατά την κρατική επιδότηση.

Ενώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ρύθμιση

Οσοι είναι δικαιούχοι αλλά έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια σε καθυστέρηση συνδεδεμένα πάντα με την πρώτη κατοικία και έχουν πάρει ειδοποίηση ότι η επιδότησή τους έχει εγκριθεί έχουν ένα βήμα ακόμη πριν ευεργετηθούν από το πρόγραμμα «Γέφυρα» θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

«Η πραγματοποίηση των πρώτων πληρωμών της κρατικής επιδότησης χθες, μόλις ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο αποτελεί επιτυχία» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Ανδρέας Ντίνης

Έρχεται η επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων – Η κλιμάκωση των ποσών, ποια έξοδα θα καλύπτει

Δημήτρης Ντόγκας

Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας στη Βουλή για τις κρατικές ενισχύσεις και κάλυψη ενοικίων σε πληγείσες επιχειρήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Τράπεζα Πειραιώς: Εγγυημένα αγροτικά δάνεια με περίοδο χάριτος μέχρι 2 έτη – Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται

Δημήτρης Ντόγκας

Πως μοιράστηκαν πέρσι 12,2 δισ. στην πραγματική οικονομία – Σε 6 μήνες ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια ύψους 21,2 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

H πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς για «Γέφυρα ΙΙ» και νέα αναστολή πλειστηριασμών – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Δημήτρης Ντόγκας

Σταϊκούρας για εστίαση: Θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του

Ανδρέας Ντίνης

Ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, ιδιοκτήτες ακινήτων – Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Μιχάλης Μάρδας

Η κόκκινη γραμμή του εξαμήνου για μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός – Το μεγάλο στοίχημα του Τουρισμού

Δημήτρης Ντόγκας