ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

 «Ελλάδα 2021»: Εμβληματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας χαραγμένες σε 14 συλλεκτικά νομίσματα [βίντεο]

 ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεκατέσσερα νομίσματα που απεικονίζουν εμβληματικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας περιλαμβάνει το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως έγινε γνωστό, θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ τα καλούπια τους θα καταστραφούν μετά την παραγωγή τους, προσδίδοντάς τους σπάνια συλλεκτική αξία.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα, που ανακοίνωσαν σε τηλεδιάσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με τη χορηγία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής.

Περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας, στα οποία οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αποτύπωσαν, με τη μοναδική τους τεχνική, εμβληματικές στιγμές της Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Ιδιωτικές δωρεές

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και πωλήσεις προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Νομισματικό Πρόγραμμα, εκτός από την αναμνηστική και συλλεκτική του αξία, αποτελεί και βασικό έσοδο της επιτροπής. Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό από την 1η Ιανουαρίου του επετειακού έτους 2021.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που κρατά ζωντανή τη μεγάλη νομισματική παράδοση που έχει η χώρα», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτά τα νομίσματα ως νομίσματα του ελληνικού κράτους, γιατί πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες και οι συλλέκτες ότι αυτά τα νομίσματα είναι νομίσματα του ελληνικού κράτους. Εντάσσονται στο συνολικό Νομισματικό Πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2021».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ευχήθηκε «όλη η δουλειά της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” να είναι τόσο καλή όσο το Νομισματικό Πρόγραμμα, γιατί τότε θα έχουμε μια πραγματικά πετυχημένη επέτειο το 2021.

Μπορεί τώρα να είναι μια δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας, ελπίζουμε, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες, σιγάσιγά ο ουρανός να γίνεται λίγο πιο γαλανός για να φωτίσει αυτά τα πολύ ωραία νομίσματα».

«Σημείο αναφοράς της επετείου σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου έκανε λόγο για μια «πρωτοβουλία που θα γεμίσει περηφάνια και αισιοδοξία όλους τους Ελληνες, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα «θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και θα το αγκαλιάσουν οι Ελληνες σε όλο τον κόσμο».

Η πρόεδρος της επιτροπής τόνισε επίσης «η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Ελληνας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μπορεί να αποκτήσει μια μοναδική συλλογή που θα του θυμίζει για πάντα την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση. Και έτσι, θα μπορεί να έχει χαραγμένη την Ιστορία της Ελλάδας όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στα χέρια του».

Το Νομισματικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει μια τρίπτυχη συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων:

*Δύο μεταλλικά νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους: τον Φοίνικα του 1828 και την πρώτη δραχμή του 1833.

*Οκτώ αργυρά νομίσματα με τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας: Το πρώτο ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η Θεσσαλία και η Αρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή. Η Ηπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Η Μακεδονία, με τον Παύλο Μελά. Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό. Τα Δωδεκάνησα, με την Κυρά της Ρω.

*Τέσσερα χρυσά νομίσματα με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας: Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας. Η ελληνική σημαία του 1821. Η ελληνική σημαία του 1822. Η σύγχρονη ελληνική σημαία.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ελλάδα 2021: Ανακοινώθηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής

Μιχάλης Μάρδας

Ολα όσα έγιναν στο γύρισμα του βιντεοκλίπ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Μιχάλης Μάρδας

«Ας κρατήσουν οι χοροί» – Αυτό είναι το βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση [εικόνες & βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει το πρώτο επίσημο αναμνηστικό μετάλλιο για τον εορτασμό του 1821

Δημήτρης Ντόγκας

«Ελλάδα 2021»: Συνάντηση Αγγελοπούλου-Σακελλαροπούλου – Παρουσιάστηκε συλλεκτικό μετάλλιο

Evanthia Karra

Κόντρα Μπογδάνου-Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον Λαμπράκη και την Μπουμπουλίνα

Evanthia Karra

Το μήνυμα της Γ. Αγγελοπούλου για τον κορωνοϊό: Μένουμε στο σπίτι, δουλεύουμε από το σπίτι

Ανδρέας Ντίνης

«Ελλάδα 2021»: Σαββόπουλος, Αλιβιζάτος και άλλοι 10 επιφανείς καλλιτέχνες και επιστήμονες στην επιτροπή

Μιχάλης Μάρδας

Άρχισε τις επαφές με τους δήμους η πρόεδρος της «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου

Μιχάλης Μάρδας