Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Εφάπαξ ενίσχυση, αναστολή πληρωμών, επιχορηγήσεις και ρύθμιση δανείων στα θύματα του «Ιανού»

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και μεγάλες καταστροφές είναι ο απολογισμός του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση της 43χρονης φαρμακοποιού που αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Πόλη-φάντασμα θυμίζει η Καρδίτσα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός». Στην πόλη έπεσαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, 1,5 εκατ. τόνοι νερού και οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες σε σπίτια, καλλιέργειες και οδικό δίκτυο.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε: «Επεσαν 100 χιλιοστά βροχής, τουλάχιστον 1,5 εκατ. τόνοι νερού. Η διοχέτευση των υδάτων στην πεδινή περιοχή βρήκε ανεπαρκέστατο δίκτυο ποταμών, το οποίο δεν μπόρεσε να παραλάβει τον όγκο».

Μόνο στον Δήμο Μουζακίου έξι γέφυρες έχουν κοπεί στα δύο. Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν οι περίπου 45 κάτοικοι στο ορεινό χωριό Οξυά, καθώς δεν υπάρχει πλέον σύνδεση μετά τις τεράστιες ζημιές που υπέστη το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Οπως έγινε γνωστό, με δύο ελικόπτερα σχεδιάστηκε να γίνει ο απεγκλωβισμός κατοίκων μετά από επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης Γ. Αγοραστός με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά. Τα ελικόπτερα θα εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό όσους κατοίκους δεν θελήσουν να μετακινηθούν.

Νεκρός εντοπίστηκε τελικά το βράδυ της Κυριακής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας ο ηλικιωμένος που αγνοείτο όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του στο χωριό Καστανιά. Εικόνες απόλυτης καταστροφής και στα νησιά του Ιονίου, πρωτίστως σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη και ακολουθεί η Ζάκυνθος.

Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα, δρόμοι και σπίτια έχουν υποστεί καταστροφές και η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από τον «Ιανό» στις περιοχές που έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι εργασίες αποκατάστασης του ρεύματος συνεχίζονται εντατικά από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα μέτρα προστασίας των πληγέντων είναι:

  1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.
  2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
  4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των φήμων που έχουν πληγεί.
  9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Καταστροφικές πλημμύρες σε Ινδία και Νεπάλ- Τουλάχιστον 150 νεκροί

Μαρίνα Μπενέκου

Πλημμύρες: 132 νεκροί στην Ελλάδα και 38 μόνο στην Αττική σε 20 χρόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ινδία: Ζευγάρι πάει στον γάμο του μέσα σε…κατσαρόλα, λόγω πλημμύρας [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Ινδία: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τις πλημμύρες στην Κεράλα

Μαρίνα Μπενέκου

«Μπάλλος»: Πρωτοφανείς εικόνες στην Αττική – Καρέ-καρέ ο απεγκλωβισμός επιβατών βυθισμένου λεωφορείου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Μπάλλος»: Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κέρκυρα – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πλημμύρες στην Κέρκυρα – Super Puma σπεύδει για απεγκλωβισμό πολιτών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε εξέλιξη το χτύπημα του στην Αττική – Έπεσαν τα πρώτα χιόνια [εικόνες & βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κίνα: Δεκαπέντε νεκροί και 3 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom