ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο: Τα ωράρια εργασίας – Πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες – Τι θα ισχύει για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ

Νέα μέτρα για τη λειτουργία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια του lockdown ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, τα οποία εστιάζουν στην ενίσχυση της τηλεργασίας και στη στήριξη της οικογένειας για την προστασία της ζωής και της υγείας των ομάδων αυξημένου κινδύνου.

Παράλληλα, το υπουργείο επιχορηγεί την Αυτοδιοίκηση εκτάκτως με το ποσό των 60 εκατ. ενώ συνεχίζεται κανονικά η εφαρμογή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο την περίοδο των τριών εβδομάδων του lockdown ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες;

Κάθε δημόσια υπηρεσία λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή του έργου που έχει στην αποστολή της. Για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται παντού πλάνο εργασίας που λαμβάνει υπ’ όψιν:

  • Τις υγειονομικές εξελίξεις.
  • Την ανάγκη πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.
  • Και, κυρίως, την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Για το σκοπό αυτό ευνοούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας, για τις ειδικότητες, ασφαλώς, που αυτό είναι εφικτό, διασφαλίζοντας, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση τη λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών.

Πόσοι υπάλληλοι θα έχουν φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας;

Το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας εξαρτάται, κατά περίπτωση, από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση είναι η τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και ασφαλώς η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Ποια θα είναι τα ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων στις δημόσιες υπηρεσίες;

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο εργασίας, ισχύουν, υποχρεωτικά, τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Δημοσίου (7 π.μ.-15.00, 8.00 π.μ.-16.00 και 9.00 π.μ.-17.00), αλλά το καινούργιο είναι ότι δίνεται, ταυτόχρονα, η δυνατότητα στις υπηρεσίες για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας τής κάθε δημόσιας υπηρεσίας, με ένα βασικό στόχο: να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Τι ισχύσει για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων;

Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων ισχύει η χορήγηση βεβαίωσης κίνησης από και προς την εργασία τους ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Η χορήγηση αυτή θα γίνεται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr.

Εέχει ληφθεί μέριμνα για τις διευκολύνσεις των δημοσίων υπαλλήλων που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο Γυμνάσιο;

Για τους γονείς αυτούς προβλέπονται:

Μειωμένο ωράριο εργασίας για αυτούς τους εργαζομένους

Ή εναλλακτικά παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με βάση τα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει ο κάθε υπάλληλος

Ή εργασία σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο

Ή τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού για τη φροντίδα των παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες των παιδιών του Λυκείου, θεωρείται ότι εκείνα μπορούν να είναι στο σπίτι ασφαλή και μόνα τους.

Τι προβλέπεται για τους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

Γι’ αυτούς τους εργαζομένους προβλέπονται:

Ειδική άδεια απουσίας

Διευκολύνσεις, επίσης, σε εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Πώς θα εξυπηρετείται ο πολίτης;

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Πώς θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες για την καθαριότητα στα δημοτικά σχολεία ή τα δημοτικά κτίρια;

Για το σκοπό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το προσωπικό καθαριότητας στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για να εργαστεί στα δημοτικά σχολεία ή σε δημοτικά κτίρια, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Τι θα γίνει με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;

Το προσωπικό άλλων νομικών προσώπων των δήμων, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν, να αξιοποιηθεί σε κοινωνικές δομές, όπως είναι το εμβληματικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει κρίσιμες και καθοριστικές κοινωνικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που είναι μόνοι τους και ανήκουν στην τρίτη ηλικία, στις γειτονιές της χώρας μας.

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται;

Θα πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε οι επιχειρήσεις που κλείνουν το διάστημα του lockdown να μην πληρώσουν καθόλου δημοτικά τέλη γι’ αυτήν την περίοδο. Για το λόγο αυτό η Τ.Α. επιχορηγείται με το ποσό των 60 εκατ.

Πώς θα γίνει η προετοιμασία για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;

Οι εργαζόμενοι γι’ αυτό το πρόγραμμα θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους σε συνδυασμό τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας προκειμένου το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να επιταχυνθεί.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα 1,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας, ήδη, 20.000 θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τις δύσκολες και από οικονομική άποψη συνθήκες στις οποίες ζούμε.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κομβική μεταρρύθμιση

Kon

Αναδρομικά ΕΑΣ έως 10.000 ευρώ με δικαστικές αποφάσεις – Τι θα γίνει με επιστροφές επικουρικών και έξτρα πληρωμές [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

O Θεοδωρικάκος πατάει «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις – Οι αλλαγές στο Δημόσιο και στην τοπική συτοδιοίκηση

Ανδρέας Ντίνης

Αλλάζουν όλα για τις προσλήψεις στο δημόσιο – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μιχάλης Μάρδας

Πώς θα λειτουργεί από σήμερα το δημόσιο – Ολη η απόφαση

Ανδρέας Ντίνης

Πώς θα λειτουργεί από τη Δευτέρα το δημόσιο – Ολη η απόφαση

Μιχάλης Μάρδας

Αγορά Εργασίας: 7.859 άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Tinad

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ποιοι προλαβαίνουν την έξοδο στα 60 (έως το 2021) και τι σύνταξη θα πάρουν [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά έως και 10.854 ευρώ για Δημόσιο και απόστρατους [πίνακες]

Kon