ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι δήμοι εξασφάλισαν αξιοπρεπή διαβίωση  σε 780.000 συμπολίτες μας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Τους βασικούς στόχους της ΚΕΔΕ αναλύει με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει ότι ζητήματα όπως η ενεργός εμπλοκή στη συγκρότηση και την εφαρμογή ενός νέου εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και η άμεση πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα για τους δήμους αποτελούν προτεραιότητες για την ουσιαστική πρόοδο κάθε περιοχής.

-Η ΚΕΔΕ για πρώτη φορά, αντί για ένα συνέδριο, διοργανώνει πολλές διαφορετικές συνεδριακές διασκέψεις και, μάλιστα, σε μορφή digital, εξ αποστάσεως. Τι προσδοκάτε από αυτήν τη διαδικασία;

Ζούμε στην εποχή της πανδημίας και, ως εκ τούτου, είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στα νέα υγειονομικά δεδομένα.

Επιλέξαμε να λειτουργήσουμε digital και εξ αποστάσεως, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις όσον αφορά στη συμμετοχή των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στις δημοκρατικές διαδικασίες του συνεδρίου μας. Υιοθετούμε μια νέα αντίληψη, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, δίνουμε περισσότερο χρόνο και χώρο στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον θεσμό μας, ώστε να διαμορφώσουμε, σε συνθήκες ανοιχτού διαλόγου, συνεργασίας και συναίνεσης, τις επικαιροποιημένες θέσεις της ΚΕΔΕ, πάνω στο ζήτημα που αφορά στη μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Για να περάσουμε τον θεσμό μας στην επόμενη μέρα.

-Τι περιεχόμενο έχει αυτό που αποκαλείτε νέα μέρα της Αυτοδιοίκησης; Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από αυτήν;

Στόχος μας είναι να θέσουμε σε νέα βάση τη θέση της Αυτοδιοίκησης ως προς την αποκέντρωση του κράτους, με περισσότερες και πιο άμεσες υπηρεσίες για τον πολίτη, με αυτονόητη την εμπλοκή μας στα ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και με ισχυρή βούληση να ασχοληθούμε και με μεγαλύτερης βαρύτητας ζητήματα.

Ζητήματα όπως η ενεργός εμπλοκή μας στη συγκρότηση και την εφαρμογή ενός νέου εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και η άμεση πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα για τους δήμους μας αποτελούν προτεραιότητες για την ουσιαστική πρόοδο κάθε περιοχής. Οι προτεραιότητες αυτές υπηρετούν έναν μεγάλο στόχο: τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες.

-Μπορεί σήμερα η Αυτοδιοίκηση, με βάση την εμπειρία σας, να διεκδικήσει αυξημένους ρόλους στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών;

Σας λέω ανεπιφύλακτα ΝΑΙ. Διεκδικούμε αναβαθμισμένο ρόλο, έχοντας αποδείξει επανειλημμένα ότι έχουμε την ικανότητα να διαχειριστούμε αποτελεσματικά κάθε μεγάλη πρόκληση.

Το αποδείξαμε και πρόσφατα, άλλωστε, με τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπου βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες που είχαν ανάγκη από τη στήριξή μας.

-Κατά τη διαδικασία του διαλόγου που θα διεξαχθεί με το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, υπάρχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» που σκοπεύετε να θέσετε ως Αυτοδιοίκηση;

Σε αυτόν τον διάλογο προσερχόμαστε καλόπιστα και με λογικές προτάσεις. Δεν θεωρώ σωστό να μιλήσω για «κόκκινες γραμμές», αλλά για «γραμμές λογικής». Και το λογικό για μας είναι πριν μας δοθούν απλά ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες, να μας έχουν δοθεί προηγουμένως οι απαραίτητοι πόροι και το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό, για να ασκήσουμε αυτές που σήμερα έχουμε.

Η λογική, επίσης, επιβάλλει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα η σημερινή επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών διοικητικών επιπέδων: υπουργείων, περιφερειών και δήμων, καθώς και να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ τους, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει, αν και η χρήση των νέων τεχνολογιών μάς δίνει αυτήν τη δυνατότητα.

Δεν μπορεί να υπάρξει πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που είναι ο στόχος όλων μας, αν αυτή δεν είναι ψηφιακή και διαλειτουργική.

-Ποια θεωρείτε τα μεταρρυθμιστικά σημεία- κλειδιά στον επικείμενο διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών;

Πέντε είναι, κατά την άποψή μου, τα σημεία-κλειδιά αυτού του διαλόγου:

  1. Να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση σε μια κοινή αντίληψη για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της μεταρρύθμισης.
  2. Να διατεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μοντέλο, αλλά και να ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που σήμερα έχουμε.
  3. Να διασφαλιστεί για τους δήμους ένα σημαντικό κομμάτι από τους αναπτυξιακούς και επενδυτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
  4. Να προσδιορίσουμε τις δημόσιες πολιτικές, στις οποίες είναι αναγκαίο να διευρυνθεί ο ρόλος των ΟΤΑ. Με έμφαση στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, στον Χωροταξικό και τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, στη Δημόσια Πολιτική Δημόσιας Υγείας, Πρωτοβάθμιας και Κοινωνικής Φροντίδας, Πολιτικής Προστασίας, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  5. Να πετύχουμε με γρήγορα βήματα τη μετάβαση στην εποχή των ψηφιακών δήμων.

-Το ζήτημα του εκλογικού συστήματος των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών θα απασχολήσει το συνέδριό σας;

Για να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες, θα πρέπει να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Ολοι παραδέχονται ότι το εκλογικό σύστημα των εκλογών του 2019 δημιούργησε στους δήμους ζητήματα κυβερνησιμότητας.

Τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα άλλο εκλογικό σύστημα και όχι με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Το εκλογικό σύστημα δεν είναι πρώτο στην ατζέντα μας, αλλά ασφαλώς υπάρχει.

-Ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις σας στην πρόσφατη υγειονομική κρίση;

Κατ’ αρχάς, κρατήσαμε τους δήμους μας ανοιχτούς, τις πόλεις μας λειτουργικές και τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες, για να μην αισθανθεί κανένας συμπολίτης μας μόνος, σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση. Οι δήμοι όλης της χώρας, με τα κοινωνικά τους προγράμματα, αλλά και το πλεόνασμα αλληλεγγύης μεγάλων ιδρυμάτων, εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων εθελοντών, εξασφάλισαν αξιοπρεπή διαβίωση, σε περισσότερους από 780.000 συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα.

Στηρίξαμε χιλιάδες μικρές τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες προσφέραμε «οξυγόνο» σε μια δύσκολη περίοδο, απαλλάσσοντάς τες από τέλη και ενοίκια.

Εγιναν σε λίγες εβδομάδες όσα δεν έγιναν εδώ και χρόνια, όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων μας και την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών. Πλέον, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία για να διαχειριστούμε με την ίδια αποτελεσματικότητα τις επιπτώσεις από το νέο κύμα της πανδημίας, που ήδη χτυπά τις πόρτες μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ζούμε τον χειρότερο χειμώνα από το 1974, η χώρα αντιμετωπίζει τριπλή απειλή

Δημήτρης Ντόγκας

Οι μάσκες έπεσαν

Kon

ΚΕΔΕ: Δεν είχαμε ευθύνη για τις προδιαγραφές των μασκών

Ανδρέας Ντίνης

Μάσκες σε διαστάσεις γίγαντα: Ποιος έκανε το λάθος που επισκίασε την επίτευξη ενός τιτάνιου έργου

Μιχάλης Μάρδας

Σχολεία: Τέλος η παραγωγή μάσκας για να ξαναέρθει στα… μέτρα της – Τι ανακοίνωσε η ΚΕΔE και πού οφείλεται το λάθος!

Μιχάλης Μάρδας

Θεοδωρικάκος προς ΚΕΔΕ: Επίσπευση των διαδικασιών για τις μάσκες και τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία

Ανδρέας Ντίνης

Ρυθμίσεις για τη στήριξη των δήμων ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος – Τι θα ισχύει

Tinad

Τoyota και Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών για την ενίσχυση του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

ΚΕΔΕ: Αναρτήθηκε η βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων

Kon