Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια σχολεία έχουν κατάληψη – Μαθητικό συλλαλητήριο στις 11 Οκτωβρίου

Σχολεία: Συζητήσεις στο Facebook για την έναρξη καταλήψεων

Newsroom eleftherostypos.gr

Κατάληψη στα σχολεία: Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα σχολεία και αυτή την εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας με τους μαθητές στην Αθήνα να προγραμματίζουν πορεία τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών, περιλαμβάνονται η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση αλλά και των κενών σε καθηγητές με νέες προσλήψεις.

Ακόμη, οι μαθητές ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό, δωρεάν και συχνά rapid tests στα σχολεία σε όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωρισμό και όχι μόνο self tests, ολιγομελή τμήματα, καθώς και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Καταλήψεις σε σχολεία ανα περιοχή

Υπό κατάληψη, σύμφωνα με το alfavita.gr, βρίσκονται σχολεία στην Καλλιθέα, (4ο Λύκειο, 10ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο κ.λπ.), στη Νέα Σμύρνη (2ο Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο) και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα υπό κατάληψη σχολεία στη Θεσσαλονίκη είναι 19, ενώ ήδη ανακοινώθηκε παμμαθητική κινητοποίηση στις 11 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών, περιλαμβάνονται η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση αλλά και των κενών σε καθηγητές με νέες προσλήψεις. Ακόμη, οι μαθητές ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό, δωρεάν και συχνά rapid tests στα σχολεία σε όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωρισμό και όχι μόνο self tests, ολιγομελή τμήματα, καθώς και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Βέροια

Κλειστά λόγω κατάληψης είναι στη Βέροια, το 1ο 2ο και 4ο Λύκειο, το 1ο, 2ο, 4ο και 5ο Γυμνάσιο, ενώ για λίγη ώρα είχαν κατάληψη και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου και του 3ου Λυκείου Βέροιας. Τα εσπερινά σχολεία και το ΕΠΑΛ λειτούργησαν κανονικά. Σε κατάληψη ήταν επίσης χθες το Γυμνάσιο -Λύκειο Μελίκης και το 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας.

Στη Νάουσα λειτούργησαν κανονικά όλα τα σχολεία.

Στην Κοζάνη, οι μαθητές στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολικών μονάδων, ενώ από την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν και οι αποχές όπως στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης.

Πελοπόννησος

Υπό κατάληψη βρίσκονται πολλά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο. Ήδη στην Τρίπολη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Δημοτική Ραδιοφωνία, υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το 3ο Λύκειο, το 4ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ Τρίπολης.

Το βασικό αίτημα των μαθητών αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Παρά την κατάληψη στα σχολεία πάντως τα μαθήματα γίνονται κανονικά μέσω webex και όσοι μαθητές – μαθήτριες δεν συμμετέχουν στο μάθημα της τηλεκπαίδευσης, παίρνουν κανονικά απουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flynews, υπό κατάληψη τελεί από σήμερα Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου το 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης.

Τα μαθήματα θα γίνουν και εκεί μέσω τηλεκπαίδευσης και ήδη η διεύθυνση της σχολικής μονάδας έχει ενημερώσει τους μαθητές και τους γονείς.

Στην Κορινθία, η σχολική εβδομάδα ουσιαστικά δεν άρχισε, καθώς οι μαθητές έβαλαν λουκέτο στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ζευγολατιού, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βραχατίου αλλά και το Γυμνάσιο και Λύκειο Βέλου.

Ηπειρος

Κύμα καταλήψεων και στα σχολεία της Ηπείρου. Οι καταλήψεις ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί της Δευτέρας βρήκε συνολικά 24 σχολικές μονάδες να βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, υπό κατάληψη τελούν έντεκα σχολεία στην Άρτα, επτά στα Γιάννινα, δύο στην Πρέβεζα και τέσσερα στην Θεσπρωτία.

Στα Γιάννινα κατάληψη γίνεται στο 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ, στο 2ο, το 3ο και το ΓΕΛ Ανατολής, το 5ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Ζίτσας. Οι μαθητές προβάλουν αιτήματα που σχετίζονται με τα μέτρα για την πανδημία αλλά και θέματα που αφορούν στις σχολικές υποδομές. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη συνεχίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ μετράνε κανονικά οι απουσίες.

Στη Θεσπρωτία, σε κατάληψη βρίσκεται το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, το ΕΠΑΛ Φιλιατών, το ΓΕΛ Φιλιατών καθώς και το γυμνάσιο Φιλιατών.

Μαγνησία

Μετά τη Λάρισα και στη Μαγνησία ξεκίνησαν οι καταλήψεις σχολικών μονάδων από μαθητές

Σε κατάληψη λοιπόν τελούν οκτώ σχολικές μονάδες στη Μαγνησία με τους μαθητές να θέτουν πολλά ζητήματα κυρίως για τα μέτρα για τον κορονοϊό. Σε κατάληψη είναι το 7ο Γυμνάσιο βόλου, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, το Γυμνάσιο Λεχωνίων, το Γυμνάσιο Βελεστίνου το Γυμνάσιο Πτελεού, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Φθιώτιδα

Υπό κατάληψη βρίσκεται το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας από το πρωί της Τρίτης (28/9), με αρκετά αιτήματα από τους καταληψίες – μαθητές, μεταξύ των οποίων τα self test που ζητούν να είναι για όλους, αλλά και η χρήση μάσκας, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Ειδικότερα στο χειρόγραφο κείμενο που παρέδωσαν στους καθηγητές που έμειναν έξω από το κτίριο, τονίζουν ότι λένε “όχι στις ρατσιστικές διακρίσεις” και ζητούν, εκτός από καθαριότητα, επισκευή βλαβών, θρανίων και καρεκλών, να κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές self test ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο τους ανεμβολίαστους συμμαθητές τους.

Επιπλέον ζητούν το τμήμα να κλείνει όταν νοσεί ένας μαθητής και καταλήγοντας εκφράζουν την αντίρρηση τους για τις μάσκες καθώς τους δυσκολεύει.

Στο 7ο Γυμνάσιο μετέβη άμεσα η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Δήμητρα Τσιάκα και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Αικατερίνη Καλογήρου.

Στο μεταξύ έληξε η κατάληψη στο 9ο Γυμνάσιο που μαζί με το Γυμνάσιο Λάρυμνας ξεκίνησαν τη Δευτέρα το “χορό των καταλήψεων”. Μάλιστα το Γυμνάσιο της Λάρυμνας έχασε μόνο την 1η ώρα μαθήματος, καθώς οι μαθητές πείσθηκαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους, ενώ στην περίπτωση του 9ου Γυμνασίου δόθηκαν άμεσα λινκ για την εκπαίδευση των παιδιών που δε συμμετείχαν στην κατάληψη.

Κέρκυρα

Στο χορό των καταλήψεων μπαίνει το ένα σχολείο μετά το άλλο στην Κέρκυρα, καθώς σήμερα μπήκαν νέα λούκετα στα διδακτήρια. Συνολικά τελούν επτά σχολεία υπό κατάληψη στην Κέρκυρα, καθώς και ένα στους Παξούς.

Συγκεκριμένα λουκέτο έχει μπει στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας και στο Γυμνάσιο Παξών, όπου λειτουργούν λυκειακές τάξεις.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τον αριθμό ατόμων στις τάξεις εν μέσω πανδημίας αλλά και για θέματα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, καθώς ζητούν την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση από την επόμενη ημέρα της κατάληψης και για όσο χρειαστεί.

Αντίδραση ωστόσο υπάρχει από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας που καλεί σε αποχή από την διαδικασία, δηλώνοντας ότι θα οι καθηγητές θα βρίσκονται κάθε μέρα από το πρωί έξω από τα σχολεία τους, γιατί η θέση τους είναι στο σχολείο και δίπλα στους μαθητές.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Δήμος Αθηναίων: Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κοζάνη: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία – Βλάβη στον κεντρικό αγωγό τηλεθέρμανσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Νέα ημερομηνία και σχολική κάρτα σε όσα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραγικό ρεκόρ για την Ιαπωνία: Μεγάλη αύξηση στις αυτοκτονίες μαθητών

Μαρίνα Μπενέκου

Self test: Πότε κάνουμε το δεύτερο τεστ της εβδομάδας για το σχολείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Ανακοινώθηκε πώς θα παρελάσουν φέτος τα σχολεία και οι μαθητές – Δείτε τι θα ισχύσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom