Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Χαμός με τα rapid test στα οδοντιατρεία – Τι είναι το αερόλυμα

οδοντίατρος

Newsroom eleftherostypos.gr

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε ιατρικούς κύκλους, κυρίως ανάμεσα στους οδοντιάτρους, μετά την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση των μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, η οποία προβλέπει ότι για επεμβατικές ιατρικές πράξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αερόλυμα σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας απαιτείται rapid test 48 ωρών ακόμη και εάν πρόκειται για εμβολιασμένους πολίτες.

Το ΦΕΚ με ημερομηνία την 18η Σεπτεμβρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οδοντιάτρων, που είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας. Στις 20 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, βασιζόμενη σε προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδίας, εξέδωσε οδηγίες προς τα μέλη της. Σύμφωνα με αυτές, όσον αφορά στους ασθενείς, οι εμβολιασμένοι «προσέρχονται κανονικά», ενώ οι μη εμβολιασμένοι με rapid test 48 ωρών εκτός και εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Οπως γράφει η ΕΟΟ στο έγγραφό της, αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.ά., ενώ δεν παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.ά.

Οι διευκρινίσεις, όμως, που έδωσε το υπουργείο Υγείας μετά τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους οδοντιάτρους δείχνουν ουσιαστικά ότι δεν τροποποιείται η ΚΥΑ, γίνεται όμως ξεκάθαρο ότι από τα μέτρα προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό.
  • Κατ’ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών rapid tests εντός 48 ωρών πριν την εξέταση – πράξη ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση – πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση – πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παραπάνω αποτελούν εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των ειδικών για την Covid-19 και θεωρείται ότι θα προστατεύσουν ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό. Ειδικά όσον αφορά στις οδοντιατρικές πράξεις που παράγουν αερόλυμα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τροχό, εκτιμάται ότι το αερόλυμα είναι πολύ υψηλό και ακόμη και εάν ο εμβολιασμένος δεν νοσεί αλλά έχει ιικό φορτίο μπορεί να το εκπνεύσει και να το μεταδώσει – οι πιθανότητες, βέβαια, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Τι είναι το αερόλυμα

Οι οδοντιάτροι υποστηρίζουν ότι τα 2/3 των οδοντιατρικών εργασιών περιέχουν αερόλυμα. Το αερόλυμα είναι το εξάρτημα που τοποθετείται στο στόμα ασθενών από τον οδοντίατρο και δημιουργεί αέρα εντός του στόματος.

«Ακόμα και ένα σφράγισμα, η πιο συνηθισμένη εργασία στο οδοντιατρείο χρειάζεται αερόλυμα. Σφραγίσματα, εξαγωγές και πολλές άλλες εργασίες απαιτούν αερόλυμα», λένε.

Διαμαρτύρονται οι οδοντίατροι

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις νέες οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην προσφάτως εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση και αφορούν μεταξύ άλλων και στην υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Σε ψήφισμα, που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι επί 18 μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα, χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς.

Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καθιστούν σαφές ότι  πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ και από την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς συνοδούς τους να γίνει προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων.

Ο κ. Δεβλιώτης, με αφορμή το θέμα που προέκυψε, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ. Αναμένουμε επίσης, να υλοποιηθεί το επανειλημμένο αίτημα μας, από την έναρξη της πανδημίας, για την ένταξη Οδοντιάτρου με Ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Και πρόσθεσε ότι «όλοι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας είμαστε ενωμένοι. Το γεγονός ότι το εν λόγω ψήφισμα υπογράφηκε σχεδόν από όλους τους Προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας είναι μία μεγάλη συσπειρωτική κίνηση και «νίκη» του κλάδου μας, ο οποίος μόνο ενωμένος μπορεί να στήσει ανάχωμα απέναντι στις αδικίες και τα «χτυπήματα» που δεχόμαστε».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: «Όχι» σε νέα μέτρα λένε οι ειδικοί – Τι εξετάζεται για τα rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Νέα δεδομένα για τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test την Τετάρτη (20/10)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Rapid test: Το ΦΕΚ με τα μέτρα – Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Λάμπρος Κατσαρός

Πού θα γίνονται σήμερα Κυριακή (17/10) δωρεάν rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΟΔΥ: Πού γίνονται δωρεάν rapid test την Πέμπτη (14/10)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΟΔΥ: Πού γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Δευτέρα (11/10)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΟΔΥ: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test τη Δευτέρα (11/10)

Λάμπρος Κατσαρός

Συνελήφθη υπαξιωματικός στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία – Αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test

Λάμπρος Κατσαρός