Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

8.620 μόνιμοι μέσω ΑΣΕΠ σε Υγεία, Ένοπλες Δυνάμεις και Αυτοδιοίκηση το 2021

Newsroom eleftherostypos.gr

Το 2021 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού στο Δημόσιο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να υλοποιήσει πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, που όμως θα είναι έτοιμος από το 2022, μέσω του οποίου θα γίνονται πιο γρήγορα και με πλήρη διαφάνεια οι διορισμοί σε υπουργεία και δημόσιους φορείς.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε λόγο για 8.620 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ το 2021 στην Υγεία, τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, για πρώτη φορά οι προσλήψεις της επόμενης χρονιάς περνούν προς έγκριση, όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος.

Με βάση τον κανόνα 1:1

Είχε προηγηθεί η κατάθεση των αιτημάτων για προσωπικό από τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία και μετά τον απαιτούμενο έλεγχο τα υπουργεία έστειλαν τη λίστα στο υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση), εκτός από τις 8.620 μόνιμες προσλήψεις, την επόμενη χρονιά εγκρίνονται:

  • 299 θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες αφορούν επιμελητήρια εκτός Γενικής Κυβέρνησης
  • 62 θέσεις δικηγόρων, νομικών με έμμισθη εντολή, οι οποίες είναι εκτός του κανόνα 1:1 καθώς και
  • 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες.

Επισημαίνεται πως συνολικά για το 2020 είχαν εγκριθεί 6.385 προσλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 8.620 προσλήψεις που έχουν εγκριθεί, οι περισσότερες αφορούν θέσεις στα νοσοκομεία καθώς αναμένεται ο διορισμός των υποψηφίων από τις προκηρύξεις 6Κ/2020 (1.209 θέσεις) και 2Κ/2019 (1.116 θέσεις). Ταυτόχρονα, αναμένεται η μονιμοποίηση των 2.000 επικουρικών που εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία καθώς και η πρόσληψη 1.000 μόνιμων γιατρών.

6.000 ΕΠΟΠ στις Ενοπλες Δυνάμεις

Με 6.000 νέους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) θα ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις (και τα τρία Σώματα) το 2021, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέσω των αντίστοιχων διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2021.

Οι ΕΠΟΠ υπηρετούν επτά χρόνια, εκπαιδεύονται συνεχώς, εξειδικεύονται για να γίνουν αποτελεσματικότεροι και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης, αντίθετα με τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), οι οποίοι έχουν τριετή θητεία με δικαίωμα επανακατάταξης για άλλα τρία έτη.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για ΕΠΟΠ θα έχουν άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ειδικότητες, οι οποίοι: έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να δεν έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,65 μ., έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποίων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατόχου απολυτηρίου Γυμνασίου, είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (I/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.

Επίσης δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών, δεν έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της προηγούμενης υποπαραγράφου, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί, δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη απόφαση, δεν έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο διοικητή τους.

Αλλες 655 προσλήψεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ

Οπως σημείωσε ο υπουργός, εκτός του ετήσιου προγραμματισμού του 2021 είναι 655 θέσεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, για τις οποίες προωθείται διακριτή έγκριση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσληφθούν οδηγοί λεωφορείων, μηχανοδηγοί συρμών του μετρό και του Ηλεκτρικού, καθώς και τεχνικοί, με στόχο την πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις στάσεις αλλά και εντός των συρμών. Οι νέες θέσεις θα αφορούν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, για τις ειδικότητες: ΔΕ ή ΤΕ Οδηγών, ΔΕ ή ΤΕ Μηχανοδηγών, ΔΕ ή ΤΕ Τεχνιτών πάσης φύσεως οχημάτων και συρμών.

Ειδικά για τις θέσεις των οδηγών, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν ισχύουσα άδεια οδήγησης λεωφορείου κατ. Δ, ΠΕΙ (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας) σε ισχύ και κάρτα ταχογράφου. Οι προσλήψεις θα γίνουν με ευθύνη των οικείων φορέων, αλλά με κριτήρια και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Οι νεοπροσληφθέντες θα μπουν σε καθεστώς δοκιμαστικής υπηρεσίας για ένα έτος με αποδοχές και ασφάλιση, μέχρι την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Με γραπτές εξετάσεις στο Δημόσιο από το 2022

Νέα δεδομένα θα ισχύσουν από το 2022 για τις διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, καθώς στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται ορίζεται πως τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων παύουν να καθορίζουν την πρόσληψή τους.

Στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή θα προβλέπεται πως θα διεξάγεται πανελλήνιος ετήσιος γραπτός διαγωνισμός που θα διενεργεί το ΑΣΕΠ κάθε καλοκαίρι ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα αφορά τα συγκεντρωτικά αιτήματα δημόσιων φορέων και οργανισμών για την κάλυψη αναγκών τους σε προσωπικό.

«Επίκειται νέα μεταρρύθμιση αναβάθμισης του ΑΣΕΠ. Οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα, με γραπτές εξετάσεις 1-2 φορές το χρόνο. Ο πρώτος διαγωνισμός θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2022 για να έχει προλάβει να ετοιμαστεί ο μηχανισμός», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών. Η νέα διαδικασία των προσλήψεων θα έχει τρεις άξονες: γραπτή δοκιμασία, τεστ δεξιοτήτων και τεστ προσωπικότητας (συνέντευξη).

Οι γραπτές δοκιμασίες θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, για το σύνολο των μόνιμων θέσεων, στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων (σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται) και θα περιλαμβάνουν τρία μέρη: Γνωστικά Πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότητα. Από την εξέταση θα προκύπτει μια «δεξαμενή» υποψηφίων, από όλες τις ειδικότητες, από την οποία ο κάθε φορέας θα αντλεί εκείνους που αντιστοιχούν στις ανάγκες του.

Από το ένθετο «Αγορά Εργασίας» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Σε διάταξη μάχης σε αέρα και θάλασσα οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στο Oruc Reis

Tinad

O Θεοδωρικάκος πατάει «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις – Οι αλλαγές στο Δημόσιο και στην τοπική συτοδιοίκηση

Ανδρέας Ντίνης

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και 516 επιπλέον σπουδαστές σε στρατιωτικές σχολές το 2021

Ανδρέας Ντίνης

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Δημήτρης Ντόγκας

Υπεγράφη από τον Θεοδωρικάκο η έναρξη του Κύκλου Κινητικότητας για το 2020

Ανδρέας Ντίνης

Λίφτινγκ 20 εκατ. ευρώ στην Καισαριανή – Ποια έργα δρομολογούνται

Δημήτρης Ντόγκας

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος: Υπάρχει αποφασιστικότητα – Οφείλουν όλοι οι Έλληνες να είναι ήσυχοι

Tinad

Τι αλλάζει στους διαγωνισμούς του νέου ΑΣΕΠ – Οι διαδικασίες

Tinad

ΕΛ.ΑΣ.: Έως 15 και 19 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για 76 συμβασιούχους – Οι ειδικότητες [Πίνακες]

Δημήτρης Ντόγκας