Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα ΙΕΛΚΑ: Μας έγιναν συνήθεια τα μέτρα κατά της πανδημίας

σούπερ μάρκετ

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Ηρθαν για να μείνουν οι συνήθειες που απέκτησαν οι Ελληνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο ως προς την καθημερινότητά τους όσο και τις αγορές τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 1 στους 2 καταναλωτές θα διατηρήσει τις συνήθειες υγιεινής και ασφάλειας και το τρέχον έτος, ενώ 6 στους 10 θα συνεχίσουν να αποφεύγουν το συγχρωτισμό στα καταστήματα τροφίμων και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αρχικά παρατηρείται μία σημαντική επίδραση της πανδημίας και συγκεκριμένα των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και της παραμονής στο σπίτι στη διατροφή των καταναλωτών και στο σωματικό τους βάρος. Το 38% των καταναλωτών δηλώνουν ότι τη χρονιά που πέρασε αυξήθηκε το σωματικό τους βάρος, ενώ μόλις το 15% ότι μειώθηκε. Παράλληλα, 24% δηλώνει ότι τη χρονιά που πέρασε χειροτέρεψε η διατροφή τους, σε αντίθεση με το 14% που αναφέρει ότι βελτιώθηκε. Οπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για τις διατροφικές συνήθειες της πανδημίας, το «ισοζύγιο θετικών και αρνητικών» επιδράσεων τείνει προς αρνητικό πρόσημο.

Σε ό,τι αφορά στις αγοραστικές συνήθειες, η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι μία σειρά από συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της υγειονομικής κρίσης αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες καταναλωτών ακόμα και το 2022 κι ενδεχομένως να μη σταματήσουν ποτέ.

Αναλυτικά, μόλις το 12% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 19% δηλώνει ότι θα την πετάξει άμεσα και το 29% κάποια στιγμή μέσα στο 2021. Αντίθετα, το υπόλοιπο 61% φαίνεται ότι θα συνεχίσει να τη φοράει και μετά το 2021.

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι 1 στους 3 θα διατηρήσει την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Στο μεταξύ, μεγάλη διείσδυση στην καθημερινότητα καταγράφεται για τα αντισηπτικά, με το 24% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να κουβαλάει μαζί του αντισηπτικά.

Σχετικά με τις συνήθειες των καταναλωτών κατά την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ, η πλειοψηφία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αποφεύγει το συγχρωτισμό. Ειδικότερα, το 58% δηλώνει ότι θα προσπαθεί να επισκεφθεί το κατάστημα ημέρες και ώρες χωρίς κίνηση, ενώ μόλις το 20% δεν έχει αυτή τη συνήθεια σήμερα. Παράλληλα, το 16% σημειώνει ότι θα συνεχίσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα τροφίμων ακόμα και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ το 8% δηλώνει ότι δεν φοράει ούτε σήμερα.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Αδιέξοδο από τους εμβολιασμούς πολλών ταχυτήτων

Kon

Αρκουμανέας: Σε ύφεση η πανδημία 20 με 25% των νέων κρουσμάτων ανήλικοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία – Τι λένε για τους επόμενους 6 μήνες οι ειδικοί

Μαρίνα Μπενέκου

Βιετνάμ: Πενταετής φυλάκιση σε άνδρα που παραβίασε τα μέτρα και μετέδωσε τον κορονοϊό σε 8 ανθρώπους

Μαρίνα Μπενέκου

Η Εκκλησία πιο δυνατά στη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Ζορίζεται» το τείχος ανοσίας – Συγκρατημένοι οι ημερήσιοι εμβολιασμοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Λινού για σχολεία: Οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η μάχη με την πανδημία και το θερμό φθινόπωρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: «Βαρύς χειμώνας» για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom