Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Παράλληλο μηχανογραφικό: Πάνω από 20.000 δηλώσεις για δημόσια ΙΕΚ

Βάσεις 2019: Οι «πρωταθλητές» των φετινών Πανελλήνιων που σάρωσαν σε όλη την Ελλάδα

Ελπίδα Οικονομίδη

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού.

Πάνω από 20.000 παιδιά διεκδίκησαν την εισαγωγή τους σε Δημόσια ΙΕΚ, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπως η ίδια γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και την αυτονομία των σχολείων.

Σημειώνεται ότι η συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δίνεται για πρώτη χρονιά ως δυνατότητα για τους αποφοίτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Φέτος «δεσμεύτηκαν» περίπου 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες 519 Δημοσίων ΙΕΚ σε όλη τη χώρα. Οσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους σε ΙΕΚ μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση τους και τον Σεπτέμβριο, την περίοδο των εγγραφών στα ΙΕΚ.

Το παράλληλο μηχανογραφικό αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, την εναλλακτική επιλογή για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Χιλιάδες υποψήφιοι που σημείωσαν χαμηλές επιδόσεις που δεν ξεπερνούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως ορίστηκε ανά πανεπιστημιακό τμήμα, δεν είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο.

Με την ανακοίνωση των βάσεων που αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς πολλά τμήματα που τα τελευταία χρόνια κινούνταν σε χαμηλές βάσεις θα δουν αυτόματα άνοδο μορίων, με κενά όμως στις διαθέσιμες θέσεις εισακτέων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επιπτώσεις θα αφορούν κυρίως τμήματα που εδρεύουν σε περιφερειακά Ιδρύματα, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κενές θέσεις ακόμα και σε περιπτώσεις τμημάτων σε κεντρικά ιδρύματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter