Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα στην εστίαση: Αλλάζουν πίστα… διασκέδαση και ψυχαγωγία

Νέα μέτρα στη διασκέδαση: Έτσι θα λειτουργεί το Covid Pass

Newsroom eleftherostypos.gr

Νέα μέτρα: Αποκλειστικά ως Covid-free μπορούν να λειτουργούν από χθες όλα τα κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ), είτε υπαίθρια είτε κλειστά, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας. Αυτό σημαίνει πως απευθύνονται σε πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εξειδίκευση των νέων, κυβερνητικών μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Η Απόφαση είδε το «φως της δημοσιότητας» χθες το πρωί και τέθηκε σε ισχύ την ίδια ημέρα.

Ελεγχος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου. Εκπρόσωπος της επιχείρησης το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. Επιπλέον, οι πελάτες επιδεικνύουν πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης) και υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά το χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται δέκα άτομα το μέγιστο, ενώ οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στο χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμιγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών κέντρων διασκέδασης, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Κλειστοί χώροι

Από εκεί και πέρα, για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας (εκτός των κέντρων διασκέδασης), δηλαδή για τα εστιατόρια, τα καφέ, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, η ΚΥΑ προβλέπει πληρότητα 85%. Αυτούς τους χώρους μπορούν να τους επισκέπτονται μόνο πλήρως εμβολιασμένοι (πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή από το μονοδοσικό εμβόλιο) και νοσήσαντες.

Οπως στα κέντρα διασκέδασης έτσι κι εδώ οι πολίτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικού νόσησης.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει τα πιστοποιητικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.

Οι ανήλικοι

Σημειώνεται πως οι ανήλικοι εισέρχονται στους κλειστούς αυτούς χώρους με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους στα θέατρα και στα σινεμά, στα οποία και απαγορεύονται τα διαλείμματα εν μέσω παράστασης ή προβολής αντίστοιχα.

Υπαίθρια

Στους αντίστοιχους υπαίθριους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) δεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Τόσο οι ανοικτοί όσο κι οι κλειστοί χώροι εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, Ιντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων) λειτουργούν με τους παρακάτω υγειονομικούς όρους:

-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής.
-Μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι.
-Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
-Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
-Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Οι υπαίθριοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας καθήμενων, εκτός των γηπέδων, δηλαδή τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα, μπορούν να λειτουργούν είτε ως Covid-free (για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) είτε ως μικτοί (να απευθύνονται και σε μη εμβολιασμένους).

Σήμανση

Για να γνωστοποιήσουν στους πελάτες τους τον τρόπο λειτουργίας τους οι επιχειρήσεις φέρουν τα εξής σήματα:

-«Χώρος Covid Free»: Η επιχείρηση δέχεται αποκλειστικά εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
-«Μικτός χώρος»: Η επιχείρηση δέχεται εμβολιασμένους και μη.
-«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό»: Ολο το προσωπικό της επιχείρησης είναι εμβολιασμένο.

Ειδικά για τα θεάματα και ακροάματα, στους αμιγείς χώρους η πληρότητα ανέρχεται στο 85% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στους μικτούς η πληρότητα διαμορφώνεται στο 75% για χώρους μικρότερους των 1.000 καθήμενων, στο 70% όταν οι εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν έως 5.000 θεατές και στο 65% για χώρους μέχρι 15.000 καθήμενων. Κι εδώ, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Γήπεδα

Τόσο τα ανοιχτά όσο και τα κλειστά γήπεδα λειτουργούν μόνο ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Δεν μπορούν δηλαδή να εισέλθουν σε αυτά μη εμβολιασμένοι. Ολα τα γήπεδα μπορούν να ανοίξουν με πληρότητα 80%. Το ανώτατο όριο φιλάθλων διαμορφώνεται στις 25.000 στα ανοιχτά και στις 8.000 στα κλειστά. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα, ενώ και σε αυτούς τους χώρους οι ανήλικοι φίλαθλοι μπορούν να εισέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Πέτσας: «Παράθυρο» για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανεμβολίαστοι σε τουρισμό και εστίαση: Πόσα και τι είδους test πρέπει να κάνουν την εβδομάδα και ποιοι θα τα πληρώνουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΣΠΑ: Παρατάσεις για τις αιτήσεις από επιχειρήσεις εστίασης, γυμναστήρια, παιδότοπους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πώς θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι vs εμβολιασμένοι – Που θα επιτρέπεται να μπαίνουν, τι προβλέπει η ΚΥΑ για εστίαση, διασκέδαση και αθλητισμό

Λάμπρος Κατσαρός

Η ΚΥΑ με όλα τα νέα μέτρα για διασκέδαση, ψυχαγωγία, αθλητισμό – Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εστίαση – Ψυχαγωγία: Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα κλειστοί και ανοιχτοί χώροι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εστίαση – Ψυχαγωγία: Νέα δεδομένα από αύριο – Έτσι θα λειτουργούν κλειστοί και ανοιχτοί χώροι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πώς θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι να πάνε τουαλέτα στα μαγαζιά ή να χρησιμοποιήσουν το POS

Ελεύθερος Τύπος Newsroom