Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Φροντίδα ηλικιωμένων: Κάτω από 50% οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι

Βόλος: Καταγγελία για απόπειρα βιασμού 50χρονης από 91χρονο!

ΑΝ. ΒΑΜΒΑΚΑ

«Hταν θέμα χρόνου να συμβεί», είπε ο πρόεδρος του Γηροκομείου στον Βόλο και όντως τα στοιχεία αυτό μαρτυρούν, καθώς από τους 55 εργαζoμένους του γηροκομείου, οι 25 αρνούνται τον εμβολιασμό και ακόμη 10 δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας. Ωστόσο, φαίνεται πως σε πολλά δημόσια γηροκομεία η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή του Βόλου, ανησυχώντας ειδικούς και ανθρώπους του κλάδου, με τα κρούσματα στις συγκεκριμένες μονάδες Υγείας να αυξάνονται σημαντικά εβδομάδα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας στις δημόσιες δομές το ποσοστό εμβολιασμένων εργαζομένων είναι κάτω από το 50% και αυτό αν δεν αλλάξει πριν από τις 16 Αυγούστου και βγουν σε αναστολή, πρακτικά τα κέντρα δεν θα έχουν προσωπικό, το οποίο είναι εξειδικευμένο και σε έλλειψη αυτή την περίοδο στη χώρα μας.  Με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ειδικά της ευπαθούς ομάδας των ηλικιωμένων ανθρώπων, το υπουργείο και οι διοικήσεις των γηροκομείων απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό.

Στον Βόλο

Μέχρι στιγμής 6 ηλικιωμένοι και 4 εργαζόμενοι στον Βόλο είναι θετικοί στον κορονοϊό, εμφανίζοντας ελαφρά συμπτώματα. Η συρροή κρουσμάτων στο Γηροκομείο του Βόλου οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό μη εμβολιασμού των εργαζομένων, καθώς όλοι οι ηλικιωμένοι που μένουν στο γηροκομείο είναι εμβολιασμένοι.  «Προσπαθούμε να τους πείσουμε να εμβολιαστούν αλλά φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο. Εχουμε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και θα συνεχίσουμε», είπε ο πρόεδρος του γηροκομείου, Παύλος Πάνος. Οπως ανέφερε, την προηγούμενη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια τυπικών ελέγχων, εντοπίστηκαν αρχικά δύο κρούσματα σε εργαζομένους και άλλα δύο σε ηλικιωμένους. Πέρα από την 80χρονη που εισήχθη προληπτικά σε νοσοκομείο, όλοι οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι είχαν ήπια συμπτώματα και φιλοξενούνται στον πρώτο όροφο της μονάδας, που έχει διαμορφωθεί ειδικά για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Για τους 35 ανεμβολίαστους εργαζομένους ο πρόεδρος του γηροκομείου είπε ότι δέκα περιπτώσεις από αυτές αφορούν προβλήματα υγείας ή εγκυμοσύνες. «Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι ανένδοτοι και δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Οσο κι αν τους έγιναν συστάσεις, συναντήσεις με λοιμωξιολόγους και συμμετοχή σε διάφορες ημερίδες, επιμένουν να μην εμβολιαστούν. Χαρακτηριστικά λένε “δεν το κάνω”».

Για το αν τους ανησυχεί το νέο μέτρο της κυβέρνησης σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών για όσους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Αυγούστου, απάντησε χαρακτηριστικά πως «είναι μακριά η 16η Αυγούστου. Μας ανησυχεί το τι θα γίνει μέχρι τότε. Πολλοί από τους εργαζομένους σκέφτονται τη θέση εργασίας αλλά ακόμα κι αν βγουν 15-20 από αυτούς σε αναστολή είναι δύσκολο να βρεθούν αντικαταστάτες τους. Σε λίγο θα μείνουμε από εξειδικευμένους εργαζομένους λόγω των κρουσμάτων στους εργαζομένους μας. Δεν έχει ο νομός μας και γενικά η Κεντρική Ελλάδα τη δυνατότητα να καλύψει τέτοιες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού».

Στοιχεία για ιδιωτικές δομές…

Ηλικιωμένοι 85% εμβολιασμένοι

Εργαζόμενοι 65% εμβολιασμένοι

 …και δημόσιες

Ηλικιωμένοι 77% εμβολιασμένοι

Εργαζόμενοι 45% εμβολιασμένοι 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για δεύτερη δόση του εμβολίου Johnson&Johnson

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό αποφύγαμε 8.400 θανάτους, 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις [γραφήματα]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πού χρησιμοποιώ το freedom pass;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μ. Βρετανία- Κορονοϊός: Αναγκαία η επιστροφή στο «Σχέδιο Β» το χειμώνα- Τι προβλέπει

Μαρίνα Μπενέκου

Επιστρέφει ο Σωτήρης Τσιόδρας: Έκτακτες ανακοινώσεις στις 13:00 για τους εμβολιασμούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Βασιλακόπουλος: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού η μόνη λύση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ιταλία: Με κανόνια νερού διέλυσε η αστυνομία τους λιμενεργάτες που διαδήλωναν ενάντια στο πράσινο πάσο

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID είναι μια διεθνής επιτυχία

Μαρίνα Μπενέκου