Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κόκκινη κάρτα στους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας – Αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών σε όσους πουν όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κορονοϊός 09/07: 1.997 νέα κρούσματα - 141 διασωληνωμένοι, 12 θάνατοι

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Στη σκιά των 3.109 νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών, που ξεπέρασαν για δεύτερη ημέρα τις 100, έγινε χθες η εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», κυρίως ανάμεσα στους νέους και από εκεί στους μεγαλύτερους, έχει σημάνει συναγερμό και οδηγεί στην επιτάχυνση και αυστηροποίηση των μέτρων.  Η αντίστροφη μέτρηση για τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων (υγειονομικού, διοικητικού και τεχνικού) στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ ξεκίνησε.

«Μέχρι τις 16 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση εμβολιασμού, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση παραβίασης θα επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Θα ακολουθήσει χρονικά ο υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του προσωπικού σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας, από τα νοσοκομεία και τις κλινικές μέχρι τα διαγνωστικά κέντρα και την Πρωτοβάθμια Υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων να έχει προβεί στην πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αιτήματα απαλλαγής

Ταυτόχρονα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Οσο για τα αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό, αυτά θα αξιολογούνται από υγειονομικές επιτροπές που θα συσταθούν ανά Υγειονομική Περιφέρεια και θα βασίζονται σε λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Προτροπή

«Θέλω να συστήσω ως υπουργός Υγείας στο χρόνο αυτό που δίνεται για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις δομές Υγείας να σπεύσουν όλοι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν», κατέληξε ο κ. Κικίλιας. Χθες η χώρα έφθασε τους 9.330.000 εμβολιασμούς.

Αντίθετη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι η ΠΟΕΔΗΝ και υποστηρίζει ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι η κοινωνική ομάδα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού, αγγίζοντας το 90%, υπολογίζοντας στο ποσοστό αυτό τους εμβολιασμένους, εκείνους που έχουν φυσική ανοσία επειδή νόσησαν από τον κορονοϊό, εκείνους που είναι εν αναμονή εμβολιασμού και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί με ιατρική εντολή.

«Εμβολιασμένος ή μη ο υγειονομικός τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας προστατεύοντας τον εαυτό του και τους ασθενείς. Είναι χρέος και καθήκον ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Εξάλλου πληρώσαμε βαρύ το τίμημα του κορονοϊού. Χάσαμε 27 συναδέλφους από κορονοϊό, με το θάνατό τους να μη χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα. Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων», σημειώνουν οι υγειονομικοί.

+530% στα λύματα στο Ηράκλειο

Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι τα 3.000 κρούσματα, φθάνοντας τα 3.109. Ηταν κάτι που είχε επισημάνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 444.783, ενώ ανησυχητικό είναι ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έφθασαν τις 112 (ημερήσια μεταβολή +31,76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 74 ασθενείς και η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη.

Συναγερμός έχει σημάνει και από τις αυξητικές τάξεις στο ιικό φορτίο σε επτά από τις 12 πόλεις της χώρας που εξετάζει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου. Οι μεταβολές κυμάνθηκαν από +76% στον Βόλο έως +530% στο Ηράκλειο. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (+9%). Στην Περιφέρεια Αττικής το ιικό φορτίο παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+106%) και στη Θεσσαλονίκη επίσης σημαντική κατά 133%.

Εντονη διασπορά

Στην ποιοτική παρακολούθηση των αριθμών επέστησε την προσοχή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι υπάρχει έντονη διασπορά, που παρατηρείται κυρίως λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», και όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Αλλά πρέπει να εξετάζουμε κι άλλους δείκτες, δείκτες που δεν είχαμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, όπως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων» και πως «πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε και τον αριθμό όσων έχουν εμβολιασθεί και τον μέσο όρο ηλικίας». Η λύση είναι στον εμβολιασμό, κατέληξε.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Εως 16 Αυγούστου εργαζόμενοι σε:

– Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

– Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

– Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

– Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

– Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

– Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας

– Ιδρύματα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων

– Οικοτροφεία

– Ειδικά Ιδρύματα

-Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,

-Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,

-Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Εως 1η Σεπτεμβρίου εργαζόμενοι σε:

– Νοσοκομεία

– Κλινικές

– Κέντρα Αποκατάστασης

– Διαγνωστικά Κέντρα

– Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

– Ιδιωτικές και δημόσιες Υγείας

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Νέα δεδομένα για τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Θερίζει» στους ανεμβολίαστους νέους – Η μάχη στις ΜΕΘ συνεχίζεται…

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: «Τρεις νέοι κάτω των 30 ετών πέθαναν σε μια βδομάδα» – Δραματική έκκληση από την Μίνα Γκάγκα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λοιμωξιολόγοι: Πόσο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι – «Καμπανάκι» για τις επιπλοκές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι – Πόσοι θα κάνουν τελικά το εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Οι σκληροί δείκτες «τρέφονται» με ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρώτη νύχτα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους στην εστίαση με μουσική και όρθιους

Κορονοϊός: Επιστροφή στην προ πανδημίας εποχή για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom